Znów altek :/
- miki663456
- Imię: Adrian
- województwo: małopolskie
Znów altek :/
Witam szanowne grono. Moja sprawa jest następująca: w kwietniu wymieniałem alternator na nowy. Po małym tripie w niedziele wróciłem do domu i już nie zapaliłem maszyny. Po pomiarach okazało się że alternator na wolnych obrotach ma po 12v. Przy 5 tyś obr pomiary są następujące: 24v, 51v, 40v czyli wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że altek znowu padł! Ja już nie mam siły to elektryki w tym vitku. I teraz pytanie: znalazłem na allegro coś takiego https://allegro.pl/honda-vfr-800-800a-v ... 39871.html myślicie że lepiej jeszcze raz kupić nowy czy lepiej przezwoić ten co mam, a jeśli przezwoić to proszę o jakieś namiary. Moja maszyna to vfr 800 vtec z 2003r. Z góry dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.
- Rychu
- pisarz
Re: Znów altek :/
Wtyczka altek - regler wycięta. ? srawdz bezpieczeniki , czy któryś nie nagrzewa sie , a obudowa nie podtopila sie , piny bezpiecznikow czy nie sa wyraźnie przyjarane. W moim FI , alektryk wycinal 1 bezpiecznik i zastapil go takim na kablu w puszcze gumowej i wtyczke altek regler.
- miki663456
Bezpiecznik ten 30 A przy akumulatorze był doszczętnie spalony razem z obudową. to już wymieniłem razem z obudową. dla pewności dałem dłuższe przewody i wrzuciłem go pod siedzenie. Co do wtyczki altek-regel ona jest nie wycięta. A pomiary robiłem po odopięciu tej wtyczki na samym altku.
- Rychu
- pisarz
Wtyczka altek regler. , nie jest przegrzana ?
-
- teksciarz
- Imię: KAMIL
- województwo: śląskie
hej altek kupowałeś w ASO czy jakiś zamiennik? Ja osobiście wymiękłem jeśli chodzi o cenę i przewinąłem u gostka Gywer znanego na forach motocyklowych z tego że zna się na robocie, a co mogę osobiście potwierdzić:) - koszt przewinięcia to o ile dobrze pamiętam 170 pln.Jeżdżę na altku od niego już drugi sezon i jest wszystko ok.
JAki masz regulator napięcia? Nie ukrywam że przy wymianie altka od razu kupiłem i zamontowałem regler (mosfet) z vfr 1200 oraz zlikwidowałem nieszczęsną kostkę na połączeniu altka oraz reglera. O takich czynnościach jak sprawdzenie wszystkich kostek instalacji oraz połączeń masowych nie wspominam nawet bo to podstawa. U Ciebie obstawiałbym jedną z trzech rzeczy : walnięty regulator, zjarana kostka , brak jakieś masy w instalacji. Innej opcji nie ma, chyba że kupiłeś altka w zamienniku i izolacja uzwojeń nie wytrzymała pracy w oleju i szlag je trafił. Znajdź 100% przyczynę awarii bo wkładanie kolejnego altka to tylko kolejny stres i koszty.
JAki masz regulator napięcia? Nie ukrywam że przy wymianie altka od razu kupiłem i zamontowałem regler (mosfet) z vfr 1200 oraz zlikwidowałem nieszczęsną kostkę na połączeniu altka oraz reglera. O takich czynnościach jak sprawdzenie wszystkich kostek instalacji oraz połączeń masowych nie wspominam nawet bo to podstawa. U Ciebie obstawiałbym jedną z trzech rzeczy : walnięty regulator, zjarana kostka , brak jakieś masy w instalacji. Innej opcji nie ma, chyba że kupiłeś altka w zamienniku i izolacja uzwojeń nie wytrzymała pracy w oleju i szlag je trafił. Znajdź 100% przyczynę awarii bo wkładanie kolejnego altka to tylko kolejny stres i koszty.
- Klarkson
- pisarz
- Kontakt:
Tak jest. Bez znalezienia przyczyny, wrzucenie kolejnego alternatora to tylko załatwienie tematu na chwilę.
Klarkson
- miki663456
Altek to jest zamiennik. I masz chyba racje bo jak go dziś wyciągłem to na 3 cewkach brak było izolacji tylko druty luźno goniły i do tego przegrzane
. Spróbuje oddać na reklamacje zobaczymy co będzie. Jak się nie uda to to przezwoje. A masz może namiary na tego speca od przezwajania? A co do regulatora to chyba jest orginalny przy czym przy wcześniejszej wymianie był sprawdzany i był na pewno ok. Masy i kostki wszystko w porządku. A ten regulator z vfr 1200 pasuje bez problemu? Jak już jest to wszystko rozebrane to może dla spokoju sumienia i jego wymienie...

- miki663456
A tutaj zdjęcia podglądowe. Wg mnie za fajnie to nie wygląda...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- emils
- pisarz
- Imię: Emil
- województwo: mazowieckie
Łoł...łanie przysmażony
Jak chcesz żeby ktoś to porządnie zrobił (przewinał) to wal- firma nazywa się GYWER, reszte znajdziesz u wujka gugle. Najlepiej wysłać oryginał, ale i z tym może coś zrobi
Jak chcesz żeby ktoś to porządnie zrobił (przewinał) to wal- firma nazywa się GYWER, reszte znajdziesz u wujka gugle. Najlepiej wysłać oryginał, ale i z tym może coś zrobi
"Bóg stworzył Hondę, bo wie co dobre. A inne motocykle? Bo ma poczucie humoru!"
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...
- Sebter
- pisarz
- województwo: warmińsko-mazurskie
"GYWER"
503 038 126 - Mariusz
Polecam
503 038 126 - Mariusz
Polecam