Zgasła i nie zapala
-
- Imię: Michał
- województwo: śląskie
Zgasła i nie zapala
Witam Was drodzy forumowicze, ostatnio stała się rzecz niesłychana i moja VFR 800 V-tec podczas dojazdu do pracy zgasła, objawy...podczas kolejnej próby włączenia silnika, szybko mrugająca kontrolka HISS razem z kontrolką FI i szybkie cykanie jakiegoś przekaźnika gdzieś po prawej stronie przed prawym kolanem, po skończonej pracy motocykl zapalił jak nigdy nic, i co..? na mieście zgasł znowu, ta sama historia, tylko tym razem po jakiś pięciu minutach faza z kontrolkami i cykaniem minęła jednak po przełączeniu zapłonu na on, nie załączała się pompa paliwa, i już nie zapalił. Na busa france i do domu. Wyciągnąłem akumulator, żelowy jedno roczny, podłączyłem pod prostownik a on prawie pusty, ładowałem automatem całą noc, włączyłem zapłon i dalej pompa nie pracuje i moto nie zapala, minęło pięć minut, guzik zapłonu on i pompa ruszyła, motocykl zapalił. Powiedzcie, co to może być? akumulator? przekaźnik? czy może regulator napięcia, może ktoś z Was już kiedyś tak miał...? Czekam na sugestie, bo strach gdzieś dalej polecieć.. Pozdrawiam serdecznie 

- KidRackBrawura
- pisarz
- Imię: Tomasz
- województwo: wielkopolskie
Re: Zgasła i nie zapala
Miernik w dłoń i po naładowaniu akumulatora sprawdź jego działanie, regulatora i alternatora też. To na początek. Może tylko coś wyssało Ci aku, a może altek padł. Bez mierzenia to wróżenie z fusów.
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.
If in doubt, flat out.
-
Pomierzylem i wszystko ok....zaznaczam ze motocykl zapala ale jak się rozgrzeje do temperatury 85-90stopni to gaśnie i cyka jakiś przekaźnik chyba...przestaje cykać i załącza pompę paliwa. Zapali na chwile i znowu gaśnie. Cykanie dochodzi z okolicy regulatora napięcia ale tego co wiem to w nim akurat nie ma co cykać prawda? Pozdrawiam.
-
- teksciarz
- Imię: Łukasz
- województwo: dolnośląskie
Jak coś cyka z regulatora, a nie powinno to jakieś wnioski Ci się nie nasuwają?
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Ale w regulatorze nie ma co cykać. W vitku regler jest z przodu owiewek- z tej strony Ci coś cyka?
- wydra
- klepacz
- Imię: Mateusz
zdejmij czachę , owiewki boczne, zobacz wtyczkę do regulatora, bo pewnie po dostaniu temperatury już nie stykają styki Panny Weroniki
brzmi dobrze hihi, albo podłącz miernik pod aku jak jest wpięty do moto, odpal i rozgrzej silnik aż wentylator się włączy i obserwuj cały czas ładowanie.

Była CBR F2 600
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"
- adrianoo
- pisarz
- Imię: Adrian
Napisał, że z okolic regla.
Jak pisał kolega Wydra, zdejmij czache i dopiero wtedy szukaj usterki. Sprawdź jednak najpierw z boku pod prawą owiewką połączenia z altka i regla. Ja wczoraj miałem zniżone wartości na woltomierzu - powód poluzowane łączenie na kostce regulatora. Po interwencji wszystko do normy wróciło
"braku chemii fizyką nie nadrobisz"
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Panowie przypominam - sprawa banalna a laików wprowadza w błąd - reglery w V-tec i VFR-fi są w różnych miejscach !!!
-
U mnie jest po prawej stronie przed prawym kolanem na ramie...wtorek mam wolne to będę działał a postaram się zamieścić film na YouTube z obrazem tego co się dzieje. Pozdr.
- wydra
- klepacz
- Imię: Mateusz
wiemy doskonale gdzie jest u Ciebie

Była CBR F2 600
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"
Była Yamaha Fazer FZ6