Nawiasem mówiąc, za 130 dolków, można kupić już dużo fajniejszy zestaw, w komplecie z regulatorem. http://roadstercycle.com/
Więc VFRness, to dla mnie trochę trzepanie hamerykańców na ich nieogarnięciu

castorama i kupujesz na metryCyberKozA pisze:Mam pytanie, bo nie wiem czy trafiłem na jakąś paranoję i żyję w dziwnym mieście, czy może ja coś źle doczytałem i wymagam kosmicznej technologii.
Grzebiąc po forach, wyczytałem że kolesie razem z regulatorem, zmieniają przewody na (po przeliczeniu z ga) 3-4mm2 między regulatorem a aku, oraz 6mm2 między stojanem a regulatorem. Nie udało mi się takich kupić w dwóch sklepach motoryzacyjnych i dwóch sklepach elektronicznych. Faktycznie coś źle doczytałem, za grube te przewody, czy wtf?
wypnij wtyczkę, pomierz go na odpalonym i zobaczysz, ja tylko sobie gdybam, ale albo jedno albo drugie umiera.Rafał100 pisze:No to lipa . Altek dwa sezony temu wymieniany
Wydaje mi się kolego że troszkę przesadzone są te przekroje przewodów. Moim skromnym zdaniem w zupełności wystarczającym przekrojem jest 2,5 mm2 i to już jest z lekką górką . 4mm2 to już ma możliwości prądowe przewyższające sam bezpiecznik czyli 30A a do tego granicznego progu jakby nie patrzeć prądom w instalacji również troszkę brakuje. Pomiędzy regulatorem a stojanem to już w ogóle pojechane, tam występuje napięcie AC o wartości min 25-30v na wolnych obrotach a kiedy altek oddaje pełną moc 470W to mamy kilka tys obrotów i występuje tam od 50 do ponad 100 V więc tam płynie w każdej z gałęzi kilka A . Więc wystarczy 1,5mm2 i to z dużym zapasem. Jak już pisałem i ja, i większość kolegów przerabiających problem z ładowaniem wystarczy usunąć newralgiczne punkty - kostki połączeniowe, a przekroje zostawić w spokoju. Chyba że kable są wygrzane/skorodowane wtedy po prostu wymienić na nowe.CyberKozA pisze:Mam pytanie, bo nie wiem czy trafiłem na jakąś paranoję i żyję w dziwnym mieście, czy może ja coś źle doczytałem i wymagam kosmicznej technologii.
Grzebiąc po forach, wyczytałem że kolesie razem z regulatorem, zmieniają przewody na (po przeliczeniu z ga) 3-4mm2 między regulatorem a aku, oraz 6mm2 między stojanem a regulatorem. Nie udało mi się takich kupić w dwóch sklepach motoryzacyjnych i dwóch sklepach elektronicznych. Faktycznie coś źle doczytałem, za grube te przewody, czy wtf?
musisz odlutować !!!Rafał100 pisze:właśnie tak myślałem zrobić, tylko czy muszę odpinać czy można pomierzyć na podpiętym bo mam polutowane przewody
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości