słaby akumulator
-
- Imię: Damian
- województwo: śląskie
słaby akumulator
VFR 800 v tec zakupiłem w kwietniu 2016. Po okresie ok. tygodnia padł akumulator. Naładowałem i było ok. przez około miesiąc, następnie znowu padł. Postanowiłem kupić nowy aku i myślałem że będzie ok. Po okresie dwóch tygodni moto się znowu jąka i podczas zapalania resetuje się zegarek. Proszę o pomoc gdzie szukać, czy to może być regulator?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Re: słaby akumulator
Pada Ci ładowanie. Tematów jest na pęczki na forum więc zapraszam do lektury. Na początek zrobić pomiary ładowania. Pod obciążeniem i bez. Na alternatorze podłączonym i odłączonym. Itd. itp.
- Robertos
- pisarz
- Imię: Robert
- województwo: zachodniopomorskie
czytaj w forum o regulatorze i alternatorze i połączeniach kabli
FZ6S->VFR800 V-tec ABS "06->brak
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
Siema,
przede wszystkim nie ten dział..
Aku się rozładowuje gdy moto stoi? A masz jakiś alarm? Nie jest to moto z anglii przypadkiem? Pomierzyć ładowanie to nie problem, ale jeśli aku się rozładowuje od stania to ani regulator ani alternator nic do tego nie mają. Napisz, co tam masz popodpinane do instalacji i uzupełnij profil - śląskie zaczyna się w Cieszynie a kończy nad Częstochową.
Pozdro i czekam na szerszy opis.
przede wszystkim nie ten dział..
Aku się rozładowuje gdy moto stoi? A masz jakiś alarm? Nie jest to moto z anglii przypadkiem? Pomierzyć ładowanie to nie problem, ale jeśli aku się rozładowuje od stania to ani regulator ani alternator nic do tego nie mają. Napisz, co tam masz popodpinane do instalacji i uzupełnij profil - śląskie zaczyna się w Cieszynie a kończy nad Częstochową.
Pozdro i czekam na szerszy opis.
- Radarro
- klepacz
- Imię: Radek
No i Damianie wypada się jeszcze przywitać w odpowiednim dziale... Plus dopisać gdzie ze Śląska jesteś, to może ktoś będzie w stanie pomóc albo Cię gdzieś skierować na leczenie ładowania...
V4 + R6 Brotherhood
TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400

TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400
-
W moto nie ma żadnych dodatkowych odbiorników. Tak jak pisałem wcześniej, aku zostało zakupione nowe ok. trzech tygodni temu. Moto w tygodniu stoi w garażu, użytkowane jest głównie w weekendy ok. 200/300km. Motocykl został sprowadzony przezemnie z niemiec w kwietniu 2016. Proszę o wasze opinie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: mazowieckie
Najprościej, to naładuj akumulator, odłącz od motocykla i poczekaj tydzień. Jak będzie padnięty to reklamacja. Tak miałem w tym roku, nowy akumulator był wadliwy.
Adam
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
Wygląda właśnie na wadę aku, ja swoje co 2 tyg podładowuje, bo też nie mam kiedy polatać. Najprościej podjechać do sklepu z akumulatorami, niech go pomierzą, zobaczysz czy nie ma gdzieś zwarcia i ewentualna reklamacja. W zimie może się rozładowywać od stania, ale przy takiej temperaturze to trochę dziwne.
- belkot
- klepacz
Ale zmierzyłes to ładowanie czy nie? Zacznij od tego. Zmierz tez podbor pradu na wyłączonym zapłonie. Moze tak byc ze ci rozładowuje aku. Jak ładowanie i pobor masz ok to oddaj aku na gwarancji
-
Okazało się że nowy akumulator jest wadliwy. Dzisiaj go wymieniłem na gwarancji i zobaczymy czy będzie ok. Dziękuje za wasze sugestie.