Dziś podczas jazdy zaświetliła mi się kontrolka FI. Zjechałem na pobocze zgasiłem silnik, włączyłem ponownie i się już nie świeciła.
Włożyłem zworkę w gniazdo diagnostyczne i po przekręceniu kluczyka oraz włączeniu zapłonu miga kontrolka FI.
Nagrałem filmik, poniżej link:
https://youtu.be/TVwR2Fpa4Hc
Co to może być?
Przed jazdą grzebałem trochę w moto, a mianowicie wymieniłem kilka dni temu sprzęgło, płyn chłodniczy, płyn hamulcowy.
Diagnoza błędu
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Re: Diagnoza błędu
Jest to błąd numer 1. Kontrolka świeci się 0,5 sekundy. Jedynka jest to MAP sensor czyli Manifold Absolute Pressure czyli inaczej ciśnienie powietrza w kolektorze dolotowym. Albo masz nie podłączony ten czujnik albo jest przyśniedziały albo po prostu padł. Możesz go zamienić z czujnikiem który znajduje się po prawej stronie pod zadupkiem. Jest to ten sam czujnik tyle że mierzy ciśnienie atmosferyczne. Jak zamienisz je miejscami to teoretycznie błąd powinien zmienić się na BARO sensor czyli błąd nr 10 czyli jedno długie (1,3 sekundy) mignięcie.
- G#R
- teksciarz
- Imię: Piotr
- województwo: lubelskie
Dostałem się do MAP Sensora, wyjąłem wtyczkę przeczyściłem i złożyłem.
Chciałem wykasować pamięć błędów.
Przeczytałem na forum, że trzeba włożyć zworkę, włączyć zapłon, wyjąć zworkę i włożyć ponownie.
Kontrolka FI zaczęła szybko migać wyłączyłem zapłon.
Po tym zabiegu, odpaliłem motocykl i kontrolka FI się zaświeciła. Zgasiłem silnik, włożyłem zworkę, włączyłem zapłon i kontrolka FI świeci się cały czas, nie miga.
Gdy odpaliłem ponownie motocykl już się nie zaświeciła.
Świeci się jedynie w trybie serwisowym z włożoną zworką.
Chciałem wykasować pamięć błędów.
Przeczytałem na forum, że trzeba włożyć zworkę, włączyć zapłon, wyjąć zworkę i włożyć ponownie.
Kontrolka FI zaczęła szybko migać wyłączyłem zapłon.
Po tym zabiegu, odpaliłem motocykl i kontrolka FI się zaświeciła. Zgasiłem silnik, włożyłem zworkę, włączyłem zapłon i kontrolka FI świeci się cały czas, nie miga.
Gdy odpaliłem ponownie motocykl już się nie zaświeciła.
Świeci się jedynie w trybie serwisowym z włożoną zworką.
- G#R
- teksciarz
- Imię: Piotr
- województwo: lubelskie
Jak ta kontrolka świeci się w trybie serwisowym to jest to jakiś błąd, czy oznacza brak błędów?