Vfr 800fi pytanie o światła pozycyjne nie typ??
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
Re: Vfr 800fi pytanie o światła pozycyjne nie typ??
no i miałem racje, taką cechą dodatkową są żarówki h4 w innych wersjach były i do mijania i do drogowych h 7
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
-
- Imię: Rafal
- województwo: poza granicą Polski
To nic nie tłumaczy reflektor jest z homologacja na Luksemburg jak i kierunkowskazy w ty checku pisze tylko kraj producenta a nie na jaki kraj moto został wyprodukowany i jeszcze licznik w km to nie jest na 100 wersja usa ale się dowiem i napisze najprawdopodobniej pochodzi z eu z Luksemburga i ja mam dwie h4 które obydwie świecą nie h4 i h7
- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
Nie sądzę, że motocykl wyprodukowany w USA był targany od producenta do dilera przez cały ocean w celu sprzedaży. Rachunek ekonomiczny byłby za wysoki. 
Prędzej uwierzę w wersję, że ktoś sobie sprowadził lub dostał w prezencie i aby ją zarejestrować musiał dokonać stosownych /wymaganych lokalnym prawem/ zmian /np: lampa i prędkościomierz/
P.S.
/znalezione w sieci/
W 1948 roku w Japonii została założona firma Honda Motor. Około 1961 roku Honda stała się już największym producentem motocykli na świecie. Obecnie Honda produkuje motocykle w 28 fabrykach znajdujących się w 21 krajach na całym świecie. Z 4 głównymi dywizjami – w Japonii, Ameryce, Azji oraz Europie. Produkcja motocykli przekroczyła niedawno niewiarygodną ilość, 150 milionów sztuk.

Prędzej uwierzę w wersję, że ktoś sobie sprowadził lub dostał w prezencie i aby ją zarejestrować musiał dokonać stosownych /wymaganych lokalnym prawem/ zmian /np: lampa i prędkościomierz/

P.S.
/znalezione w sieci/
W 1948 roku w Japonii została założona firma Honda Motor. Około 1961 roku Honda stała się już największym producentem motocykli na świecie. Obecnie Honda produkuje motocykle w 28 fabrykach znajdujących się w 21 krajach na całym świecie. Z 4 głównymi dywizjami – w Japonii, Ameryce, Azji oraz Europie. Produkcja motocykli przekroczyła niedawno niewiarygodną ilość, 150 milionów sztuk.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
sory pisząc o żarówkach miałem na myśli v-teka
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
wobec tego jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że ktoś miał stłuczony reflektor i wklejał szkło (może z odblaskiem) do innej obudowy.
jeśli homologacja jest na europę, to powinno być miejsce na pozycyjne. Do tego powinna być dociągnięta wiązka przewodów, albo miejsce pod zegarem na kostkach na tą wiązkę właśnie.
Zobacz w kierunkach przednich czy masz po 3 kable czy po 2 (do pozycyjnych są niebieski w paski i pomarańcz w paski) - ale to mają tylko amerykańce.
to jest taka lampa:
http://www.cmsnl.com/honda-vfr800fi-int ... F++01.html
a to lampa europejska:
http://www.cmsnl.com/honda-vfr800fi-199 ... _0100.html
czyli masz hybrydę
skoro na kloszu jest E13. W USA nie ma tego znaku, będzie opis DOT tylko i strzałki lewo prawo jako klosz symetryczny (<-->).
jeśli homologacja jest na europę, to powinno być miejsce na pozycyjne. Do tego powinna być dociągnięta wiązka przewodów, albo miejsce pod zegarem na kostkach na tą wiązkę właśnie.
Zobacz w kierunkach przednich czy masz po 3 kable czy po 2 (do pozycyjnych są niebieski w paski i pomarańcz w paski) - ale to mają tylko amerykańce.
to jest taka lampa:
http://www.cmsnl.com/honda-vfr800fi-int ... F++01.html
a to lampa europejska:
http://www.cmsnl.com/honda-vfr800fi-199 ... _0100.html
czyli masz hybrydę

-
No i wszystko się wyjaśniło moto sprowadzone do uk eu dokładnie nie wiem z jakiego kraju ale wychodzi ze z Luksemburga dzwoniłem do poprzedniego właściciela. On był 2 właścicielem ja jestem 3 kupił moto od kolegi wojskowego bo sam jest
pilotem w raf kolo Harmston Lincolnshire w latach 90 wojska angielskie stacjonowaly w eu a tu dla żołnierza raz do roku przysługuje prawo do sprowadzenia auta motocyklu łodzi itp... bez opłaty celnej dlatego ten jego kumpel sprowadził vfr rocznik 99 a rejestracja w uk 2000 .
Może to brzmi dziwnie ale tego się dowiedziałem od tego całego Żołnierza
A w sumie to nie ważne skąd ważne ze moje...☺☺☺ Narazie moto dopieszczam jak skończę wrzucę fotki oceńcie a tak poza tym już kupiłem na eBay Uniwersalna postojowe czyli oprawę plus 5w5 diodę jak zrobię wrzucę fotkę i będę miał postojowe Hehe za £4.5
pilotem w raf kolo Harmston Lincolnshire w latach 90 wojska angielskie stacjonowaly w eu a tu dla żołnierza raz do roku przysługuje prawo do sprowadzenia auta motocyklu łodzi itp... bez opłaty celnej dlatego ten jego kumpel sprowadził vfr rocznik 99 a rejestracja w uk 2000 .
Może to brzmi dziwnie ale tego się dowiedziałem od tego całego Żołnierza
A w sumie to nie ważne skąd ważne ze moje...☺☺☺ Narazie moto dopieszczam jak skończę wrzucę fotki oceńcie a tak poza tym już kupiłem na eBay Uniwersalna postojowe czyli oprawę plus 5w5 diodę jak zrobię wrzucę fotkę i będę miał postojowe Hehe za £4.5
-
A i Emil słuchaj po to są te całe e 1 2 3 4 5 6 itd.. bo co kraj to obyczaj to ze w pl ma być postój przód to nie znaczy ze w Belgii tez dlatego reflektory mają homologację na dany kraj☺ ale się debata zrobiła ale na szczęście już po temacie dzięki wszystkim za udział
- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
Nie debata, tylko próba rozwiązania problemu. Jesteśmy tylko ludźmi, którzy całej wiedzy jeszcze nie posiedli.szela87 pisze:A i Emil słuchaj po to są te całe e 1 2 3 4 5 6 itd.. bo co kraj to obyczaj to ze w pl ma być postój przód to nie znaczy ze w Belgii tez dlatego reflektory mają homologację na dany kraj☺ ale się debata zrobiła ale na szczęście już po temacie dzięki wszystkim za udział

Co do homologacji, to wiedza pobrana z Forum mercedes 201-124
Na kloszu lampy, na mocowaniach lub plastikowych elementach wybijane są cechy homologacji.
Dla nas najistotniejsze to, czy lampa posiada homologację "E", czyli dopuszczenie do ruchu w Europie.
Może występować jako samodzielna litera "E" w kółku, lub może występować przy niej numer, który oznacza kraj wydający homologację:
E1 - Niemcy
E2 - Francja
E3 - Włochy
E4 - Holandia
E5 - Szwecja
E6 - Belgia
E7 - Węgry
E8 - Czechy
E9 - Hiszpania
E10 - Jugosławia
E11 - Wielka Brytania
E12 - Austria
E13 - Luksemburg
E14 - Szwajcaria
E20 - Polska
Oczywiście nie oznacza to, że w Polsce możemy używać tylko lamp z homologacją E20 - każda jest akceptowana, gdyż kraje UE zobowiązane są do akceptowania swoich homologacji.
Następnie na kloszu znaleźć możemy informację jakie źródło światła może być używane w lampie:
A - Pozycyjne
B - Przeciwmgłowe
C - Mijania
R - Drogowe
CR - Drogowe i mijania
C/R - Drogowe albo mijania
HC - Halogenowe mijania
HR - Halogenowe drogowe
HCR - Halogenowe drogowe i mijania
HC/R - Halogenowe drogowe albo mijania
DC - Ksenonowe mijania
DR - Ksenonowe drogowe
DC/R - Bi-xenon
Znak ukośnika "/" oznacza, że dane lampy nie mogą świecić się jednocześnie.
Zagadnienie dlaczego te literki mają takie wielkie znaczenie opiszę później, bo to bardzo ważna rzecz.
Dodatkowo, na kloszu najczęściej naniesiony jest typ żarówki, który może być użyty:
H1, H3, H4, H7 dla żarówek halogenowych, oraz D2S lub D2R dla lamp wyładowczych ( xenon ).
Należy pamiętać, co jeszcze raz powtórzę, że lampa posiada homologację jedynie gdy używa się jej z typem żarówki, dla jakiej została zaprojektowana!
Dla przykładu: jak odczytać homologację lampy, która posiada oznaczenie na kloszu: "HC/R 25 E3 03A 32507" ?
Już wyjaśniam:
"HC/R" oznacza lampę halogenową ( "H" ), "C" światło mijania, a "R" światło drogowe. Ukośnik mówi, że światła te nie mogą świecić jednocześnie;
"25" dostarcza nam informacji o intensywności światła reflektora;
"E3" oznacza, że reflektor został zatwierdzony zgodnie z obowiązującymi przepisami UE we Włoszech;
"03A" oznacza, że w reflektorze zawarte jest światło postojowe ( "A" ), a przepisy go dotyczące zmieniano trzy razy;
"32507" to pięciocyfrowy numer homologacyjny.
Dodatkowo na lampie mogą znajdować się wybite strzałki, które informują czy reflektor jest dopuszczony do ruchu prawostronnego ( "<--" lub brak strzałek ), lewostronnego ( "-->" ) lub lampy są symetryczne i można używać ich w USA ( "<-->" ).
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
no z E11 to tak właśnie średnio u nas, choć skoro już można angole bez przeróbki rejestrować, to i może do lamp się nie czepiają, ale lepiej dla nas, żeby się czepiali 

- magik
- klepacz
- Imię: Mathias
trochę do bani masz te DNA bo pokazuje że mój jest z USAemil pisze:http://www.autodna.pl/vin/JH2RC46U4XM100354
masz odpowiedź.

Dopiero jak ręcznie odczytasz każdą pozycję to się zgadza że honda że model na rynek europejski że 2000 i złożony w Hamamatsu