nowy aku i brak prądu

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
spinio
województwo: śląskie

nowy aku i brak prądu

Post autor: spinio » ndz 15 cze 2014, 20:15

Witam
Po 80 tyś km bezawaryjnej jazdy dopadło i mnie:) Otoż w vfrce (rc46, rok 2001) został wymieniony regulator i nowy akumulator. ładowanie ksiązkowe, wszystko ok. Po tygodniu jazdy motocykl postał 2 dni i już nie odpalil. Napięcie aku spadło do 10,5 V. Pytanie zatem co zżera prąd? Miernik ustawiony na amperomierz i podpiety szeregowo pokazuje praktycznie caly czas 0,00, czasem tylko pojawi sie 0,01 więc nic pradu nie kradnie. Ktos ma jakis pomysl?

DamCiTeKure
Imię: Andrzej
województwo: świętokrzyskie

Re: nowy aku i brak prądu

Post autor: DamCiTeKure » ndz 15 cze 2014, 21:29

Miałem dokładnie to samo - winny okazał się (nowy) akumulator - był wadliwy .Wymieniono mi w ramach gwarancji.Teraz jest OK :)

Awatar użytkownika
Kajzer
teksciarz
teksciarz
Imię: Jarek

Post autor: Kajzer » pn 16 cze 2014, 07:23

Miałem podobny przypadek. Okazało się że w nowym akumulatorze powstało zwarcie w jednej z cel między płytami dodatnią i ujemną. :confused Akumulator poszedł do wymiany.

spinio
województwo: śląskie

Post autor: spinio » pn 16 cze 2014, 14:35

Wyglada na to, ze pech do kwadratu. Najpierw padl regulator i wypalil aku a teraz nowe aku rowniez niesprawne. Dzis oddalem je na gwarancje. Po naladowaniu do pelna tj. 13,8 V przez kilka godzin stania na meblach napiecie spadlo do 12,6V. Dla pewnosci stary aku wsadzony na noc do moto nie spadl nawet o 0,1 V. Mam nadzieje, ze wkoncu uda sie zazegnac temat pradu.

ODPOWIEDZ