Brak ładowania RC 36
-
- Imię: Kamil
- województwo: mazowieckie
Brak ładowania RC 36
Witam,
Mam problem jak w temacie nie mam ładowania co mam spradzić na sam początem ,żeby ustalić jaki jest tego powód.
Sprawdziłem już na regulatorze na jednej parze jest 16-17V a na drugiej około 8V.
Nie świeci mi też kontrolka od oleju po przekręceniu zapłonu czy to ma coś wspólnego z tym?
Mam problem jak w temacie nie mam ładowania co mam spradzić na sam początem ,żeby ustalić jaki jest tego powód.
Sprawdziłem już na regulatorze na jednej parze jest 16-17V a na drugiej około 8V.
Nie świeci mi też kontrolka od oleju po przekręceniu zapłonu czy to ma coś wspólnego z tym?
- Falcon
- pisarz
- Imię: Artur
Re: Brak ładowania RC 36
Kolego - temat ładowania ma parę stron i wystarczy poszukać i dlaczego twoje powitanie jest w powitalni podpięte pod temat innego kolegi ???????
Fiu,fiu zaszczekał kot Filemon
-
Falcon, może coś źle zrobiłem postaram się poprawić.
Ale czytałem i każdy ma inny przypadek ja się za bardzo nie znam więc wolę się zapytać.
Jak bym wiedział jak to zrobić to bym nie pytał na forum
Ale czytałem i każdy ma inny przypadek ja się za bardzo nie znam więc wolę się zapytać.
Jak bym wiedział jak to zrobić to bym nie pytał na forum

- Vermilion
- klepacz
- Imię: Adam
- województwo: wielkopolskie
W mojej dawnej RC36I też miałem problem z brakiem ładowania chwilę po tym jak dogrzał się trochę silnik. Na zimnym rano ładował. Pamiętam, że pomiary regulatora napięcia były w normie więc wymieniłem alternator co nie przyniosło rezultatu, a ostatecznie problem zniknął dopiero po wymianie właśnie regulatora
Pewnie przy pomiarach miałem jakiś niefart. Nie słyszałem, żeby w RC36 były jeszcze jakieś inne problemy jeśli wszystkie przewody i konektory są całe, nieprzerwane, niezaśniedziałe.

Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila
- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
Sprawdź na początek:
1. Czy na zimno jest ładowanie, czy nie;
2. Czy po nagrzaniu silnika ładowanie zanika, zwieksza sie, czy zmniejsza;
3. Czy po dodaniu gazu wartości sie zmieniają, czy pozostają bez zmian;
4. Jak wygląda kostka połączeniowa;
5. Podłączenie masy.
Kontrolka ciśnienia oleju:
1. Bezpiecznik;
2. Czujnik ciśnienia;
3. Żarówka na tablicy wskaźników
1. Czy na zimno jest ładowanie, czy nie;
2. Czy po nagrzaniu silnika ładowanie zanika, zwieksza sie, czy zmniejsza;
3. Czy po dodaniu gazu wartości sie zmieniają, czy pozostają bez zmian;
4. Jak wygląda kostka połączeniowa;
5. Podłączenie masy.
Kontrolka ciśnienia oleju:
1. Bezpiecznik;
2. Czujnik ciśnienia;
3. Żarówka na tablicy wskaźników
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
-
figaro, Odnośnie kontrolki bezpiecznik OK ,żarówka również OK. A czujnik jest po lewej stronie na dole silnika?
Czy to prawda ,że ta żarówka oznacza również wzbódzenie dla alternatora?
Odnośnie ładowania sprawdzę później.
Czy to prawda ,że ta żarówka oznacza również wzbódzenie dla alternatora?
Odnośnie ładowania sprawdzę później.

-
Odnośnie kontrolki oleju okazało się ,że nie ma w liczniku + bo dając plusa z akumulatora i zapalajac kontrolka gaśnie a po zgaszeniu znów się świeci.
Muszę spradzić połączenie licznik bezpiecznik.
Odnośnie ładowania odpalam z przepinki i po odpieci napięcie spada do 8.5V ale po dodaniu gazu spada do 8.1V a jak znów wróci do wolnych obrotów to znów jest 8.5V
Odnośnie ładowania odpalam z przepinki i po odpieci napięcie spada do 8.5V ale po dodaniu gazu spada do 8.1V a jak znów wróci do wolnych obrotów to znów jest 8.5V
- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
Lub połączenia czujnika ciśnienia olejukamilpiotrmalek pisze:Odnośnie kontrolki oleju okazało się ,że nie ma w liczniku + bo dając plusa z akumulatora i zapalajac kontrolka gaśnie a po zgaszeniu znów się świeci.

No to masz Panie wydatek.kamilpiotrmalek pisze:Odnośnie ładowania odpalam z przepinki i po odpieci napięcie spada do 8.5V ale po dodaniu gazu spada do 8.1V a jak znów wróci do wolnych obrotów to znów jest 8.5V

Regulator napięcia do wymiany /napięcie ładowania powinno być w granicach 14V/.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- WąskiVFR
- pisarz
- Imię: Andrzej
- województwo: śląskie
Gdyby połączenie czujnika oleju nie było w porządku, to po podaniu plusa "na krótko" kontrolka nie zapaliłaby się. Kontrolka oleju jest sterowana masą.figaro pisze:Lub połączenia czujnika ciśnienia oleju
Odnośnie ładowania, dla pewności sprawdziłbym jeszcze wszystkie połączenia. Nie tylko alternator - regulator, ale także na kostce przy głównym bezpieczniku. U brata właśnie tam tkwił problem i cuda się działy z maszyną.
Pan Wąski jest DEBEŚCIAK i jego Mafia też 

-
Temat ogranięty. Wymiana regulatora załątwiłą wszystko.
Ładowanie na wolnych obrotach około 15V ale po dodaniu gazu na duże obroty jest około 13V tak samo jak załącze światła.
Dziękuje wszystkim na podpowiedzi.
Ładowanie na wolnych obrotach około 15V ale po dodaniu gazu na duże obroty jest około 13V tak samo jak załącze światła.
Dziękuje wszystkim na podpowiedzi.