rc24 dziwne problemy z ładowaniem

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
regaciarz
bywalec
bywalec
Imię: Michał
województwo: podlaskie

rc24 dziwne problemy z ładowaniem

Post autor: regaciarz » wt 01 kwie 2014, 22:02

cały poprzedni sezon przejeździłem z przeładowującym regulatorem, 16-18v około ciągle dolewając wody do aku. W tym roku zobaczyłem, że przewody z regla wchodzące w przekaźnik rozrusznika są nadpalone i trzymają się na kilku włoskach. Zrobiłem nowe złączki zamiast oryginalnej kostki, kostka z alternatora do regulatora też jest nowa i teraz nie doładowuje o.O
Wolne bez świateł 13,5V
wolne ze światłami 12,4V
4 tyś bez świateł 13,7V
4 tyś ze światłami 12,8V
Akumulator na wyłaczonym około 12,4V, kręci już raczej słabo
Lecz wczoraj odpalałem na pych. Podczas jazdy ładowanie skacze od 12 do 13V nawet przy równych obrotach.
Właśnie mierzyłem alternator i nie ma zwarcia do masy, na wolnych obrotach na żółtych kablach:
1-2 11,4V
2-1 11,4V
1-3 4V
3-1 12,2V
2-3 4V
3-2 13V
Co mnie zdziwiło to przy pierwszej parze nie ma znaczenia plus i minus, lecz na kolejnych ma.

Już jestem durny z tą Hondą. Nie wiem już co wymieniać a co nie.

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Re: rc24 dziwne problemy z ładowaniem

Post autor: Arnold » wt 01 kwie 2014, 22:12

Źle zmierzyłeś napięcie na alternatorze. Tam nie ma plusa i minusa, to prąd przemienny. Mierzysz miernikiem na wartości do 200V i AC. Nie ma wtedy znaczenia jak przyłożysz kable pomiarowe.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

regaciarz
bywalec
bywalec

Post autor: regaciarz » wt 01 kwie 2014, 22:23

właśnie temu się dziwię bo mierzyłem na zmiennym, może mój miernik to dokładny jak zegar słoneczny nocą :P

regaciarz
bywalec
bywalec

Post autor: regaciarz » śr 02 kwie 2014, 20:16

dzisiaj to zupełnie jaja :/ rano nie odpaliłem nawet na prostowniku i wkurzony pojechałem do roboty. Tylko pomierzyłem opór pomiędzy żółtymi i wychodził w granicach 0,9-1,1 ohma. Później ojciec pospinał kostki i podobno odpalił na dotyk. Podobno nic nie robił więcej i ladowanie przekracza znowu 15v tak jak kiedyś( na wysokich ponad 17v) ze światłami. Już kompletnie zgłupiałem, po 5 minutach znowu gotuje akumulator. Alternator sprawdziłem, na wolnych na nagrzanym silniku ma po 17V, na 4 tyś 66-68-72V. Nie wiem jak wczoraj mierzyłem :P
Czyli diagnoza: regulator Tourmax sztuk raz należy kupić. Ale nie wiem co robić z akumulatorem. Obecny nie wygląda na zasiarczony, zalany jest świeżym kwasem i jakoś niby trzyma, pobór prądu na prostowniku ma poprawny. Muszę zmieniać komplet akumulator i regulator czy mogę jeździć na starym aku jeśli będzie trzymał?

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: poscig » śr 02 kwie 2014, 21:31

regaciarz pisze:Muszę zmieniać komplet akumulator i regulator czy mogę jeździć na starym aku jeśli będzie trzymał?
Kolego zacznij od regulatora,jeśli po wymianie reglera ładowanie wróci do normy,szybko zaobserwujesz czy aku nadaje się,czy przyjmuje i trzyma prąd.

regaciarz
bywalec
bywalec

Post autor: regaciarz » śr 09 kwie 2014, 19:14

założyłem tourmaxa i na wolnych ze światłami mam 14,4V a na 4 tyś 13,9V. Tak ma być? Nie ma już skoków i nie spada poniżej 13,6 nawet na długich

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » śr 09 kwie 2014, 20:58

regaciarz pisze:założyłem tourmaxa i na wolnych ze światłami mam 14,4V a na 4 tyś 13,9V. Tak ma być? Nie ma już skoków i nie spada poniżej 13,6 nawet na długich
I w ten oto prosty, choć może nieco kosztowny sposób osiągnąłeś spektakularny sukces :ok
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

regaciarz
bywalec
bywalec

Post autor: regaciarz » śr 09 kwie 2014, 21:14

285zł za święty spokój z dolewaniem wody do aku, oglądaniem co kilka dni kabli czy się nie topią i za pewność, ze odpalę pod galerią( ostatnio pchałem jak nie doładował) to na prawde mała cena. Ale ciekawi mnie to, ze na niskich mam wyższe ładowanie niż na wysokich

ODPOWIEDZ