kontolka od ''swiateł dlugich''

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
joseph_biker
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Józef
województwo: małopolskie
Kontakt:

kontolka od ''swiateł dlugich''

Post autor: joseph_biker » czw 26 mar 2009, 15:27

witam wszystkich moje nie typowe pytanie to czy to normalne ze gdy wlącze zaplon i swiatla to kontrolka niebieska od ''dlugich tak jakby delikatnie byla podswietlona czy to normalne czy moze mam jakies zwarcie??? dodam ze gdy wlącze ''dlugie'' normalnie kontrolka sie swieci a gdy wylacze widze jakby delikatnie sie swiecila?? prosze Was bardzo o podpowiedz
joseph

Awatar użytkownika
jw
pisarz
pisarz
Imię: Jarek

Post autor: jw » czw 26 mar 2009, 15:58

ja mialem takie objawy jak piszesz w swoim moto i aucie. w obu przypadkach bylo gdzies zwarcie :smile:

Awatar użytkownika
Daniel
klepacz
klepacz
Imię: Daniel
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: Daniel » czw 26 mar 2009, 17:23

Nie zauważyłem żeby w mojej VFR ta kontrolka świeciła się choć trochę, kiedy światła drogowe są wyłączone. Coś chyba nie tak.
Try before you die!

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » czw 26 mar 2009, 17:50

jeśli dopiero żarzy się w momencie włączenia świateł, to bedziesz miał kiepski lub zasyfiony, wilgotny styk za licznikiem, dostaje niskie napięcie które powoduje żarzenie kontrolki (zapewne z podświetlania zegara), ale płynie za słaby prąd żeby zapaliła się żarówka 60W, więc musisz się dostac pod licznik (w rc36II wystarczy zdjąć szybę i odkręcić górną osłonę licznika) i pogmerać kostkami, wcisnąć je na swoje miejsce a na koniec najlepiej potraktuj je sprayem do styków (lub wazeliną bezkwasową) i po sprawie :)

Awatar użytkownika
BartoszBB
bywalec
bywalec
Imię: Bartosz
województwo: lubuskie

Re: kontolka od ''swiateł dlugich''

Post autor: BartoszBB » śr 01 maja 2013, 23:44

Sorry za odkop ale nie chcę zakładać nowego tematu a mam podobny problem.
Podczas jazdy od czasu do czasu mruga lub żarzy się kontrolka od świateł długich na luzie jest w porządku (może to zbieg okoliczności)ale zaczęła mrugać jak podgiełem styki w kostce od żarówki z przodu i psiknełem kontaktem w kostkę.
Pany gdzie szukać?

Awatar użytkownika
brylek22
klepacz
klepacz
województwo: mazowieckie

Post autor: brylek22 » czw 02 maja 2013, 11:18

raczej kostka od żarówki nie ma nic wspólnego, zbieg okoliczności, a ja obstawiam gdzieś przebicie na drodze do kontrolki, czachę zdejmuj i szukaj, wiązka kabli do przejrzenia, jeżeli dobrze pamiętam to jak zdejmiesz czachę i to będzie ta po prawej, inaczej siedząc na motocyklu to po lewej, ewentualnie ścieżka na taśmie za licznikiem

Awatar użytkownika
BartoszBB
bywalec
bywalec
Imię: Bartosz
województwo: lubuskie

Post autor: BartoszBB » pt 03 maja 2013, 23:57

Sprawdzałem jeszcze raz na luzie i kontrolka zaczyna mi mrugać w od około 4tys do 6tys. obrotów :| ładowanie sprawdziłem w porządku czy jest taka możliwość że to przekaźnik ?Dziwne żeby zwarcie robiło się akurat przy tym zakresie obrotów...

ODPOWIEDZ