Wiązka do RC46

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
Marcinnelli
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Marcin

Wiązka do RC46

Post autor: Marcinnelli » wt 18 wrz 2012, 00:04

Witam,

Powoli zaczynam snuć plany remontowe na zimę, a właściwie to chodzi mi po głowie przygotowanie NOWEJ, odwzorowanej z oryginalnej wiązki. Zastanawia mnie czy jest możliwość nabycia wszelkich wymaganych do tego kostek, kosteczek, złączek. Czy już ktoś przerabiał ten temat?

BTW poszukuję kostki od żarówki światła postojowego/stopu oraz kostki od kierunku przedniego :wink: Może da się gdzieś to nabyć?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Re: Wiązka do RC46

Post autor: KolczyK » wt 18 wrz 2012, 08:15

jeśli chodzi Ci o te plastiki co w nich siedzi żarówka to mam ich chyba kilka.
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Awatar użytkownika
Marcinnelli
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Marcinnelli » wt 18 wrz 2012, 10:42

No właśnie chodzi mi o kostki, gdzie są kable w nich zakończone- czyli część wiązki a nie kierunku...

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: kiki » wt 18 wrz 2012, 11:59

a nie lepiej i taniej kupić całą wiązke? Zaczniesz kombinować i na bank gdzieś zrobisz pomyłkę i dopiero się zejdzie z szukaniem problemu. To nie zwyczajny gaźnikowiec gdzie masz kilka kabli- tutaj masz czujniki, pierdoły itp itd

Awatar użytkownika
Marcinnelli
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Marcinnelli » wt 18 wrz 2012, 12:58

Kiki, wyjmowałem silnik i naprawiałem sobie skrzynie w CR46 więc wiem ile i czego jest tam naładowane.

Z zawodu jestem elektrykiem, mam dostęp do wszelkich narzędzi i mierników jeżeli byłyby potrzebne.

A czy kupię NOWĄ wiązkę? Skąd mam pewność, że wszystko będzie OK. Znam już przypadki, że kabelek zerwał się w izolacji, wizualnie było wszystko ok tylko moto nie chciało odpalić...

Jestem ciekaw po prostu czy da się dokupić te kostki, w szczególności to do komputera i do zegarów.

Robiąc samemu można pokusić się i zastosować grubsze kable, np. wszystkie masowe.

Awatar użytkownika
juhass
pisarz
pisarz
Imię: Tomasz
województwo: śląskie

Post autor: juhass » wt 18 wrz 2012, 15:35

Jak tylko masz czas, chęci i zaparcie możesz rzeźbić, ale na pewno latwiej, taniej, szybciej i pewnie nawet lepiej będzie kupić gotową wiązkę z powypadka jakiegoś.
Z kostkami może być problem- poszukaj fotek wiązek innych japońskich wynalazków- podejrzewam, że kupują od kilku jednych i tych samych dostawców i coś się uda dobrać, lecz niestety z używek.
Po co Ci grubsze kable w wiązce? Twoja vfr-a za mało waży? :D

Awatar użytkownika
Marcinnelli
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Marcinnelli » wt 18 wrz 2012, 16:40

Wszyscy wiemy, że wiązka to najsłabszy punkt Naszych VFR-ek. Jeżeli ma się coś zepsuć to na 90% będzie to elektryka. Juhass, jeżeli na całej wiązce przybędzie 0,5kg to powiem szczerze, nie robi mi to różnicy a jako kable masowe może mieć to zbawienny wpływ (oczywiście szybsza nie będzie) :wink:

Moja wiązka jest sprawna ale niestety, nikt nie zna dnia i godziny. Wbrew pozorom nie jest to egzotyczny pomysł i oderwany od rzeczywistości- W autach, często rajdowych, budowanych od podstaw wiązka jest właśnie przygotowywana od nowa (nie jest to zasadą ale miałem okazję oglądać takie projekty)

Przede wszystkim obawiam się, że część wtyczek jest zalewana fabrycznie więc to będzie największa przeszkoda.

Aktualnie jestem na etapie rozważań i kalkulacji no i przede wszystkim sprawdzenie możliwości dostania potrzebnych części.

Czy ktoś z Was poszukiwał/kupował kostki do VFR ew. kostki do Moto?

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: kiki » śr 19 wrz 2012, 00:18

http://www.bikebandit.com/houseofmotorc ... 2sch102793 jak widać kostek nie dostaniesz- tylko swoje albo używki.

Awatar użytkownika
m0rd3rc4
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Oti
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: m0rd3rc4 » sob 17 maja 2014, 20:46

"Delikatnie" odgrzeję temat. Z racji, że4 mam sporo problemów z elektryką chciałbym wymienić całą wiązkę - chociażby profilaktycznie. Czy robił to ktoś już kiedyś? Chodzi mi o to czy nie jest jakoś tak złośliwie poukładana, że np. bez opuszczania silnika nie da rady jej wymienić? Może jakieś wskazówki, rady itp. Jak podejść do tematu? Będę bardzo wdzięczny

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » sob 17 maja 2014, 20:57

Na pewno nie obędzie się bez wyciągania wtrysków bo wiązka jest niżej. Dodatkowo jest wczepiona do ramy za pomocą klipsów. Co prawda można odciąć samą taśmę którą trzyma wiązkę do tych klipsów ale ponowne jej zaklejenie nie będzie możliwe bo miejsca brak na ciągnięcie nowej taśmy, a nie wiem czy uda Ci się wyciągnąć klipsy bez uszkadzania ich.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
m0rd3rc4
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Oti
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: m0rd3rc4 » ndz 18 maja 2014, 00:22

Czyli dupa. Skoro będzie trzeba wtryski wyciągać to i silnik trzeba opuścić...... Masakra. Po sezonie chyba jednak zrezygnuje z VFRy....

ODPOWIEDZ