Baro sensor vfr 800fi

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
george
bywalec
bywalec

Baro sensor vfr 800fi

Post autor: george » ndz 24 cze 2012, 23:57

Witam mam taki problem komp wywala blad nr 10 czyli baro sensor. Silnik pracuje chyba normalnie moze jest minimalnie slabszy.
Teraz moje pytanie, poniewaz na allegro nie ma sensora do vfr czy moge kupic go od innej hondy np; hornet takie na allegro sa i maja podobne wtyczki chyba takie same.

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Re: Baro sensor vfr 800fi

Post autor: PETER » pn 25 cze 2012, 00:29

po pierwsze nr org,jeżeli taki sam to pasuje po drugir masz dwie szt baro sens jeden przy filtrze powietrza podłączony do kolektora ,drugi pod za dupkiem mierzy ciśnienie atmosferyczne porównanie pozwala komputerowi określić zapotrzebowanie na benzynę . Sprawdź czy ten drugi nie jest uszkodzony ,sprawdź czy połączenia z ecu są ok bo może tam tkwi błąd a nie w czujniku , miernik w łapke i do pracy możesz je zamienić miejscami i zobacz jaki będzie efekt :biggrin
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

george
bywalec
bywalec

Post autor: george » pn 25 cze 2012, 22:53

sprawdzilem polaczenia wszyskie sa ok zamienilem czujniki sakasowalem blad jutro jazda probna (po odpaleniu nie ma bledu)
Co do numerow faktycznie czujniki wygladaja tak samo ale roznia sie ostatnia cyfra numeru kazdy tak ma???

george
bywalec
bywalec

Post autor: george » wt 26 cze 2012, 23:00

byla jazda po zamianie czujnikow wyskoczyl znowu blad 10 czyli baro sensor co dalej sprawdzac czy mozliwe zeby padl ecu??

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » wt 26 cze 2012, 23:19

ecu raczej rzadko pozostaje miernik i sprawdzanie z manualem wartości napięcia na przewodach wartości oporu miedzy ecu a baro czyli miedzy wtyczkami do kompa i do baro
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

george
bywalec
bywalec

Post autor: george » śr 27 cze 2012, 21:52

Wychodzi na to ze ecu czy musze zmieniac ecu razem ze stacyjka???

Awatar użytkownika
kiler80
teksciarz
teksciarz
Imię: Piotrek
województwo: małopolskie

Post autor: kiler80 » czw 28 cze 2012, 08:32

na 1000% sprawdź wszystkie połączenia od czujników - żeby ECU siadło musiałbyś mieć wielkiego pecha.
a jak już musisz zmieniać i masz HISSa to stacyjki nie zmieniasz ale zakodowany klucz od nowego ECU musisz mieć i obecny poźniej przeprogramować.

george
bywalec
bywalec

Post autor: george » czw 28 cze 2012, 23:02

chodzi o to ze na jednym z przewodow jest wsio ok miedzy nim a masa jest 4.9 volta a miedzy drugim a masa jest 4.09 a powinno byc 4.9. sprawdzalem na wyjsciu z ecu i jeden i drugi jest tak samo wiec po drodze nic nie ginie. Wiec jezeli nie da sie zmienic samego ecu to podmianka od inne vfr nie wchodzi w gre???

george
bywalec
bywalec

Post autor: george » czw 28 cze 2012, 23:13

a czy jest mozliwosc wlozenia mojego kompa do vfr bez hissa i sprawdzenia napiecia na czujniku potwierdzilo by to wade ecu. koszt jest spory bo trzeba kupic ecu czy jest roznica miedzy hiss i bez hiss??? do tego trzeba zaprogramowc moje kluczyki zeby nie zmieniac stacyjki wlewu zamka przy kanapie to koszt 500+ ecu

Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Lukaszny » pt 29 cze 2012, 21:12

Nie strzelaj w ciemno tylko leć do ASO i zleć diagnozę. Wizyta w ASO będzie zdecydowanie tańsza niż zakup nowego ECU.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/

george
bywalec
bywalec

Post autor: george » pt 29 cze 2012, 23:37

nikt nie mowi o nowym ecu tylko uzywanym ale chcialbym wlozyc moje ecu do innego moto i zrobic pomiar napiec albo inne ecu do mojegi i zobaczyc co wtedy. Generalnie wypne jeszcze przewod do czujnika z ecu i zmierze wartosc na pinie.
Moze ktos ma jakies pomysly jeszcze???

george
bywalec
bywalec

Post autor: george » pn 02 lip 2012, 23:06

Panowie mam prośbę czy ktos moze zmierzyc napiecia na baro sensorze u siebie. Mierzylem sprawny Map sensor i napiecia wygladaja tak samo miedzy jednym przewodem a masa jest 4.9v amiedzy drugim a masa jest 4.00 a bledu od map sensora nie wywala. Po przeczyszczeniu stykow na bar sensorze i przejechaniu 100km tez bledu nie bylo moze powodem byla slaba masa albo slaby styk na razie jest ok.

ODPOWIEDZ