Resetujący się licznik, xenon, tylne światło pozycyjne itd.

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
Italiano
województwo: śląskie

Resetujący się licznik, xenon, tylne światło pozycyjne itd.

Post autor: Italiano » pt 25 maja 2012, 09:40

Hej,
poważny problem mam.

Pod koniec zeszłego sezonu padł mi jeden żarnik, moto odstawiłem do garażu i wróciłem do tematu na początku sezonu.
Wymieniłem oba żarniki i potem jedną przetwornicę bo jeden żarnik raz działał raz nie.
Chwilę było OK, a potem znowu ...

teraz jest tak:

- raz jedna strona nie pali raz druga
- resetuje się czas i dystans
- po zeszłorocznej wymianie żarówek z tyłu jedna się spaliła
- co jakiś czas po przekręceniu kluczyków nie zapalają się kontrolki
- czasem mam wrażenie, że jeden żarnik na króciutką chwilę przygasa - rzadko

W niedziele ściągam plastiki i sprawdzam wszystkie masy, ładowanie jest OK - około 13,8 V (regulator polskiej produkcji)

Jakieś pomysł?
Co jeszcze można sprawdzić?

:...

Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: warmińsko-mazurskie

Re: Resetujący się licznik, xenon, tylne światło pozycyjne i

Post autor: Lukaszny » pt 25 maja 2012, 11:32

Skoro masz polski regulator i pali Ci żarówki to sprawdź jeszcze jaki masz prąd ładowania przy mocniejszym odkręceniu manetki.
Jeśli zgodnie z wcześniejszymi informacjami z forum napięcie przy wyższych obrotach przekracza zdrowy rozsądek to będziesz musiał przejrzeć całą instalację. Takie raz łącznie, raz nie łączenie świadczyłoby, że któraś kostka nie wytrzymała polskiego wynalazku.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/

Awatar użytkownika
Italiano
województwo: śląskie

Post autor: Italiano » pt 25 maja 2012, 11:44

ten regulator mam już około 3 lat, kolega we franku ma od tego samego gościa i dopiero teraz problemy, ale sprawdzę

cooba1
teksciarz
teksciarz
Imię: Kuba

Post autor: cooba1 » pt 25 maja 2012, 13:28

Italiano pisze:- resetuje się czas i dystans
Czesc, mialem identyczny problem przy xenonach, wg mnie duzy prad rozruchowy przetwornic ma tu pierwszorzedne znaczenie, u mnie po jakims czasie powstalo uszkodzenie calego scalaka przy zegarach, tak ze przestal sie wyswietlac przebieg calkowity. Po naprawie objawy nie ustaly i scalak padl ponownie. Xenony zdemontowalem po tym jak jeden z palnikow stopil mi gume uszczelniajaca reflektor i oprawke o malo nie doprowadzajac do pozaru w trakcie jazdy. Zalozylem porzadne zarowki halogenowe i efekt jest bardziej niz zadowalajacy. Xenony to fajny bajer ale pod warunkiem ze wytrzymuje to instalacja elektryczna w moto.
Zdrowko!
Q!
Ludziom brak kultury zupełnie, wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos nadepnął mi na rekę!!!

ODPOWIEDZ