Aku i kontrolka FI

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Bobi
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Sebastian
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Aku i kontrolka FI

Post autor: Bobi » wt 22 mar 2011, 21:40

Witam

Spotkałem się z kolejnym problemem.. A mianowicie, podczas jazdy gdy wpadałem w jakąś dziurę zapalała mi się kontrolka FI na jakieś 2-3 s i moto traciło na ten czas moc, po czym gasła i wszystko chodziło normalnie, gdy sprawdzałem błędy komputera to bez przerwy świeci się kontrolka FI (błąd 10?). Na postoju postanowiłem poruszać kablami (nie mam założonego obecnie zadupka) i zobaczyć czy wszystko jest dobrze połączone i niestety nie przekręciłem wcześniej stacyjki;/ (była na włączonym zasilaniu) po czym przy próbie zapalenia moto gasło wszystko i rozrusznik nie chciał kręcić, kolega przywiózł mi drugi aku i wszystko było ok. Mój akumulator po podłączeniu do ładowania nie chciał się ładować, nawet nie przewodził prądu...

Co mogło się stać??? Czy od spięcia może aż tak zniszczyć się akumulator?? o co chodzi z tą kontrolką FI??

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » wt 22 mar 2011, 21:45

może masz uszkodzony aku --zwarcie wewnętrzne lub coś się stało z płytami w aku :roll:
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Bobi
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: Bobi » wt 22 mar 2011, 21:48

No ale przed jazdą odpalił bez problemu;/ dopiero po tym postoju takie cyrki zaczęły się dziać... i o co chodzi z tą kontrolką??

Awatar użytkownika
juhass
pisarz
pisarz
Imię: Tomasz
województwo: śląskie

Post autor: juhass » wt 22 mar 2011, 22:00

Najpierw wymień akumulator, potem, jak problem będzie się powtarzał, szukaj dalej. Przy okazji koniecznie sprawdź ładowanie akumulatora- przy takiej jego usterce możliwe jest, że poszedł także regler...

Bobi
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: Bobi » śr 23 mar 2011, 07:23

A co z kontrolką?? mogła mieć ona jakiś wpływ na to?? i co to za błąd gdy cały czas się świeci??

adam.ada
pisarz
pisarz
Imię: Adam

Post autor: adam.ada » śr 23 mar 2011, 21:14

a może ta wymiana aku to zbieg okoliczności , u mnie czasami nie styknie ten magiczny czerwony guziczek na prawej manetce , po jego rozłączeniu występują takie akcje jak , gaśnie ,rozrusznik nie kręci czy FI się zapala itp.
Adam

Bobi
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: Bobi » czw 24 mar 2011, 15:34

Wymieniłem aku na nowe i wszystko wróciło do normy, co do kontrolki FI podejrzewam że stary akumulator robił jakieś spięcia aż wreszcie się spalił

ODPOWIEDZ