VFR RC24- brak prądu :(

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
gural8813
Imię: Damian
województwo: mazowieckie

VFR RC24- brak prądu :(

Post autor: gural8813 » sob 16 paź 2010, 16:44

Witam wszystkich. Niedawno zakupiłem VFR-ke z 1989r. Jest to mój pierwszy motocykl. Otóż mój problem wygląda następująco: Wcześniej kiedy prąd w moto jeszcze był, zdarzało się, że przy włączeniu kirunkowskazu wszystkie kontrolki gasły. Efektem tego bylo to że motocykl gasł na środku drogi.Przekręciłem kluczyk i nagle było wszystko ok. Teraz natomiast, kontrolki po przekręceniu kluczyka zapalają się kiedy chcą. A gdy się już zapalą i chce odpalić motocykl, to przy naciśnięciu startera wszystkie gasną. Odczekam chwilke i sie zapalą ponownie.Aczkolwiek znowu jest to samo. Rozrusznik nawet nie ma szansy zareagować na próbę odpalenia. Dziś przeglądałem wszystkie styki, wymieniłem akumulator. Bezpieczniki też są ok. Myśle, że gdzieś musi być jakieś zwarcie. Tylko że nie mam pojęcia w którym miejscu szukać. Proszę o jakieś porady. :)

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Maciej

Post autor: MC_Hammer » ndz 17 paź 2010, 11:06

Jest tutaj sporo specjalistów od elektryki, mam nadzieję, że podpowiedzą gdzie szukać przyczyny :grin:

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » ndz 17 paź 2010, 22:11

szukaj upalonej masy, najlepiej ściągnij serwisówkę i obadaj gdzie w rc24 jest jej główny punkt (w rc46 pod czachą ponoć, w rc36II nad dźwignią hamulca nożnego).
Wygląda na to, że przy dużym obciążeniu, czyt. dużym prądzie, nie ma jak ten prąd płynąć :D Sprawdź sobie też przewód masy od akumulatora do ramy, zaciski na klemach. Możesz poszukać ubytku, mierząc opór między stykiem masy przy np. żarówce, a ramą motocykla ;)
powodzenia

Awatar użytkownika
gural8813

Post autor: gural8813 » pn 18 paź 2010, 08:42

Ok. Wielkie dzieki. Dzis po pracy sie tym zajme. Tylko za bardzo sie na tym nie znam. Ale sprobuje. Mase przy ramie sprawdzalem i tam jest ok. Mam nadzieje ze to jakas pierdola bedzie.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: emil » pn 18 paź 2010, 10:08

szukaj szukaj ;) każdy obwód ma swoje zasilanie, ale prąd wraca do wspólnego punktu. Jak ten bedzie upalony, to będą jaja ;) zacznij więc od sprawdzenia mas.

Najlepiej jakbys obadał też kostki pod licznikami tudzież za licznikami, tam sie schodzą kable z wszystkich włączników na kierownicy, może też tam być jakiś kawał.

pozdro

Awatar użytkownika
gural8813

Post autor: gural8813 » pn 18 paź 2010, 12:34

Wszedzie szukam serwisowki do rc 24 i nigdzie nie moge znalesc;( moze ktos wie gdzie moge znalesc?

Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof

Post autor: VFRKrzysztof » pn 18 paź 2010, 13:18

The best is yet to come! :-)

Awatar użytkownika
gural8813

Post autor: gural8813 » pn 18 paź 2010, 18:40

Sprawdzałem wszystkie kostki pod licznikiem i są w porządku. Masa od akumulatora też jest ok. Mierzyłem miernikiem i wyszło mi 12,60 V.Nie mam pojęcia gdzie szukać:(

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: emil » pn 18 paź 2010, 19:46

12,6V na aku? to aku ok ;)
mierz OPÓR (nie NAPIĘCIE, chyba że te 12,6V to między ramą a minusem na aku??)między np. masą żarówki migacza przedniego a ramą, migacza tylnego a ramą, zobaczysz czy jest różnica.

zobacz też kable od stacyjki, przy samej stacyjce, przy puszce bezpieczników (od spodu włażą), może tam jest coś naderwane, nadpalone, zobacz gniazda bezpieczników, czy nie są ponadpalane, może który bezpiecznik jest stopiony, bezpiecznik główny np. (30A, przy przekaźniku rozrusznika).

Możesz spróbować przelać stacyjkę jakimś penetrantem, np WD-40, może problem leży w niej samej.

Szukaj, pytaj, może coś sie wykombinuje ;)

Awatar użytkownika
Twardy161
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Twardy161 » pn 18 paź 2010, 22:56

nie zapomnij o obwodzie kierunku od ktoreo sie zaczelo-szukaj np przetartego kabla.

ODPOWIEDZ