Przy dodawaniu gazu światła zaczynają świecić trochę mocniej
-
- zadomowiony
- województwo: zachodniopomorskie
Przy dodawaniu gazu światła zaczynają świecić trochę mocniej
Czołg!
Jak w temacie. Widać to tylko w nocy. Kiedy dodaję gazu to światło przednie troszeczkę mocniej zaczyna świecić, po odjęciu gazu trochę słabiej. Napięcie ładowania jest prawidłowe.
Czy to normalne w VFR? Czy u Was też tak jest, czy bez względu na obroty światło powinno świecić bez zmian?
Tak mnie to zaniepokoiło - pamiętam, że w Jawach i MZ to było normalne, ale VFR to nie srogi dwusów. Poradźcie co to może być. Przypominam, że regler daje odpowiednie napięcie ładowania: na światłach na wolnych obrotach-14,6 V, przy 5000 obr./min. na światłach -13,5 V.
Pozdrawiam.
Jak w temacie. Widać to tylko w nocy. Kiedy dodaję gazu to światło przednie troszeczkę mocniej zaczyna świecić, po odjęciu gazu trochę słabiej. Napięcie ładowania jest prawidłowe.
Czy to normalne w VFR? Czy u Was też tak jest, czy bez względu na obroty światło powinno świecić bez zmian?
Tak mnie to zaniepokoiło - pamiętam, że w Jawach i MZ to było normalne, ale VFR to nie srogi dwusów. Poradźcie co to może być. Przypominam, że regler daje odpowiednie napięcie ładowania: na światłach na wolnych obrotach-14,6 V, przy 5000 obr./min. na światłach -13,5 V.
Pozdrawiam.
-
- zadomowiony
Zdziwiło mnie to z tymi światłami, bo np. w Kawasaki Ninja z '88 roku nie ma takiego objawu.Także w żadnym aucie nie widziałem takiego zjawiska. Ciekawe jak to wygląda w innych modelach nowoczesnych motocykli, np. wyprodukowanych po 2000 roku.
No ale uspokoiliście mnie, bo już myślałem, że jest coś nie w porządku z układem elektr. w mojej VFR.
Dzięki za opinie.
No ale uspokoiliście mnie, bo już myślałem, że jest coś nie w porządku z układem elektr. w mojej VFR.
Dzięki za opinie.
- MC_Hammer
- ostry klepacz
- Imię: Maciej
- województwo: mazowieckie
Fiat 126p, no ale to nie samochódMCHN pisze:Także w żadnym aucie nie widziałem takiego zjawiska.

A mi sie wydaje, że objaw występuje w każdym moto, jak sądze wynika to z małej pojemności akumulatorów motocyklowych.MCHN pisze:bo np. w Kawasaki Ninja z '88 roku nie ma takiego objawu.
...
Ciekawe jak to wygląda w innych modelach nowoczesnych motocykli, np. wyprodukowanych po 2000 roku.
- Kajzer
- teksciarz
- Imię: Jarek
Według mnie to normalne zjawisko. Czym mniejszy akumulator tym bardziej jest to widoczne. Każdy odbiornik prądu [żarówka itp] zbija napięcie na zaciskach aku i dopiero dodanie gazu podnosi woltarz. We wszystkich pojazdach jest podobnie.Nawet w samochodach występuje rozjaśnienie świateł przy dodaniu gazu, lecz mniej intensywne, ale to za sprawą większej pojemności akumulatora. 

- orzyl
- klepacz
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
a co ma do tego pojemność skoro napięcie akumulatora oscyluje w okolicach 12,4-13V, a napięcie ładowania podawane z alternatora to ok 14,4V? skok tych ok 2V powoduje to rozjaśnienie
kwestia tylko tego ze w niektorych pojazdach juz na niskich obrotach mamy napięcie ładowania, ale np w vfr, aby do tych obrotów dojść trzeba użyć manetki gazu. Wszystko zależy od tego przy jakich obrotach silnika alternator zaczyna ładowanie, a to znów zależno od alternatora i jego przełożenia.
kwestia tylko tego ze w niektorych pojazdach juz na niskich obrotach mamy napięcie ładowania, ale np w vfr, aby do tych obrotów dojść trzeba użyć manetki gazu. Wszystko zależy od tego przy jakich obrotach silnika alternator zaczyna ładowanie, a to znów zależno od alternatora i jego przełożenia.
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...
-
- zadomowiony
Wydaje mi się, że na to jaśniejsze świecenie składa się kilka czynników, z tego co piszecie. Po pierwsze różnica między działaniem alternatora a prądnicy (ciągle wydaje mi się, że w RC 36 II jest alternator a nie prądnica), po drugie pojemność akumulatora. U mnie już aku stare i może nie trzyma dość mocno napięcia. Po wymianie akumulatora sprawdzę - może efekt ze światłami będzie słabszy.
Dzięki wszystkim za info o swoich modelach. Uspokoiło mnie, że Wy też tak macie ze światłami, bo już szykowałem się na gruntowny przegląd instalacji elektrycznej.
Pozdrawiam.
Dzięki wszystkim za info o swoich modelach. Uspokoiło mnie, że Wy też tak macie ze światłami, bo już szykowałem się na gruntowny przegląd instalacji elektrycznej.
Pozdrawiam.