Nie działa wyświetlacz LCD

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
puzon
klepacz
klepacz
Imię: Piotr
województwo: opolskie
Kontakt:

Nie działa wyświetlacz LCD

Post autor: puzon » sob 10 lip 2010, 00:32

Witam, mam problem z wyświetlaczem LCD po przekręceniu zapłonu nie wyświetla wszystkiego co powinien (zegar, stan paliwa, temperatura, kilometry). Odpala i jeździ normalnie tylko w okienku "cisza" nawet nie mrugnie ani nic a na 5 minut przed incydentem pokazywało wszystko bez zastrzeżeń. Dodam że wcześniej miałem czasem problem z migaczami gdy włączałem lewy kierunek migała lewa strona a kontrolka prawa i odwrotnie a razem z kontrolką migało całe podświetlenie zegarów i LCD. Sprawdzone styki i masy oraz wyczyszczona i sprawdzona cała taśma w zegarach. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu i jakieś propozycje co mam zrobić z tym zjawiskiem. Czy mógł się spalić wyświetlacz LCD??. Z góry dziękuję!!

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » ndz 11 lip 2010, 13:59

na bank nie masz styku pod zegarami, są dwie kostki (przynajmniej u mnie), trzymają sie w śmieszny sposób, na zawiniętej taśmie, czasem ta taśma lubi pękać właśnie na tym zgięciu i są jaja :) lcd raczej się nie pali ;)

a taśma pod zegarami nie popękana? miernikiem sprawdzałeś opór na każdej ścieżce? styki potraktuj kontakt-sprayem czy innym wd, a potem zasmaruj wazeliną bezkwasową żeby wilgoć się nie dostawała.

Napisz jeszcze, co działa na tym wyświetlaczu, a co nie działa. Jaki jest styk LCD z płytką? Na takich płaskich gumkach? Jeśli tak, wystarczy że któraś się przesunie i nie wszystkie styki mają przejście. Dobrze jest spirytusem te gumki i styki na LCD wyczyścić.

pozdro

Awatar użytkownika
puzon
klepacz
klepacz
Imię: Piotr
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: puzon » ndz 11 lip 2010, 21:52

Dzięki za radę, wcześniej zdjąłem całą tą taśmę z zegarów wyczyściłem i sprawdziłem miernikiem i wszystko było OK ale gdy założyłem ją ponownie nadal nie działało więc zacząłem ponownie mierzyć i wtedy okazało się że dwie ścieżki są przerwane. Wygięcie taśmy powoduje przerwanie ścieżek. Właśnie powstawiałem mostki z przewodów całość psiknąłem CLEAR-em dla zabezpieczenia a jutro zamontuję, mam nadzieję że będzie działało.

ODPOWIEDZ