osiemsetka - problemy z rozruchem

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Imię: Olek
Kontakt:

osiemsetka - problemy z rozruchem

Post autor: olo » pn 22 gru 2008, 20:34

Co powiecie: Nowy aku, w pełni naładowany, ładowanie trochę za słabe (13,2 - 13,6), sprawdzony rozrusznik (jedna szczotka jakby sie zawieszała i nie dolegała do komutatora-zrobione), połączenia czyściutkie... Rozrusznik bardzo wolno kręcił, jakby ciasno chodził ale po ingerencji weń o której wspomniałem wcześniej rozruszał się biedaczysko i kręcił całkiem żwawo tyle razy i le razy go o to poprosiłem. Minęło parę tygodni i temat wraca - Pierwszy raz zapali, moto się zagrzeje i.... rozrusznik strajkuje... Czyżby ubytek tego niecałego volta w ładowaniu wystarczył żeby po kilku-kilkunastu minutach prądu było już za mało żeby zapalić rozgrzany silnik ??? No i to wrażenie oporu podczas kręcenia... Aha - zdjąłem dekiel i wzrokowo oraz organoleptycznie zbadałem sprzęgiełko rozrusznika i trybiki pośrednie - CHODZĄ JAK MALINA !
Czego się tu złapać.......?????
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section :-)

Bor0
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: Bor0 » pn 22 gru 2008, 21:40

sprawdź ładowanie jak się rozgrzeje, u mnie regulator wysiadał po jakiś 2 minutach po uruchomieniu - jak się nagrzał to nie ładował. Może masz ten sam objaw, a pozatym tyle co piszesz to i tak za mało, chociaż na nowym aku w pełni naładowanym i tak powinieneś ładnych pare kilo zrobić (bez świateł oczywiście), no i bez problemu powinien kręcić.

Awatar użytkownika
marmot
pisarz
pisarz

Post autor: marmot » pn 22 gru 2008, 22:46

sprawdź ładowanie jak się rozgrzeje, u mnie regulator wysiadał po jakiś 2 minutach po uruchomieniu - jak się nagrzał to nie ładował
Czesty objaw walniętego reglera. Mi się udało przyjechać z Niemiec 700 km na takim.
Kupiłem motor i pytałem czy regler jest ok. Ja ales gut, kain problem. Problem był 250 km dalej .Na stacji benzynowej zgasiłem vfr ,zatankowałem i chcę palić ,a tu nic . Zegar oczywiście zresetowany.Wziąłem ze stacji akumulator rozruchowy ,podłączyłem na chwilę i motor odpalił i ze stresem dojechałem do domu .
Na 100% musisz kupić regulator. Akumulator nawet nowy nie ładowany kilka tygodni traci prąd więc mogłeś zapalić na słabym aku i reszta prądu poszła na pracę instalacji podczas pracy silnika. Naładuj dobrze aku i spróbój co będzie się działo. Zobacz jeszcze jaki pobór prądu ma rozrusznik i porównaj z serwisówką.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » pn 22 gru 2008, 23:46

Zobacz jeszcze jaki pobór prądu ma rozrusznik i porównaj z serwisówką.
Po jezdzie sprawdz z drugiego aku ja na ciepłym nie pali możesz mieć przebici na wirniku rozrusznika jak zapali regler
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » wt 23 gru 2008, 10:33

tak jak mowi Peter, oraz sprawdz rowniez czy masz sprawne WSZYSTKIE obwody w rozruszniku, czy nie masz gdzieś przebić, przetartych drutów czy coś takiego. Spotkalem sie juz w Hondzie z czyms takim.
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Tora Tora
bywalec
bywalec

Post autor: Tora Tora » śr 09 cze 2010, 22:02

U mnie nowe aku,nowy regler i na zimnym pali dobrze,a na rozgrzanym ledwo ,ledwo kręci.Postoi trochę i znowu jest ok,ma ktoś jakis pomysł?
A wogóle gdzie znajduje sie rozrusznik w RC46???Może bym wyjał,obejrzał.

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » śr 09 cze 2010, 22:20

Przód pod rurkami , patrząc od czoła lewa strona .

ODPOWIEDZ