Komputer do VFR 2001 lub diagnostyka

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Jazz1972

Komputer do VFR 2001 lub diagnostyka

Post autor: Jazz1972 » śr 12 maja 2010, 00:08

Witam,

proszę o pomoc. Od pewnego czasu zapala mi się lampka Fi. Styki posprawdzane i wszystko OK. Szukam na terenie Warszawy warsztatu który ma możliwości diagnozy kompa i powie co z tą kontrolką. Oczywiście jest podejrzenie, że to komp walnął więc jeśli ktoś z Warszawy ma sprzęta bez HISS i mógłby mi pozyczyć kompa na godzinę abym mógł sprawdzić czy też będzie się błąd pojawiał będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam i Dzięki
Jazz

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » śr 12 maja 2010, 01:45

Sprawdzałeś masę był już temat z Fi i wina była masy :idea: Ale poszukaj bo nie pamiętam dokładnie :arrow:

Awatar użytkownika
DeVeDe
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: DeVeDe » śr 12 maja 2010, 06:57

z tego co pamietam Musieli czyms takim sie zajmowal.. na swoim profilu tutaj ma adres do stronki o tej tematyce.... na chwile obecna znajdziesz go w cranku :)

Awatar użytkownika
scibor
pisarz
pisarz
Imię: Patryk
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: scibor » śr 12 maja 2010, 07:36

Jazz1972 pisze:mógłby mi pozyczyć kompa na godzinę abym mógł sprawdzić
z tym pozyczaniem to bym uwazal - kiedys w serwisie montujacym m.inn. glosnomowiace zestawy samochodowe po montazu nie chciala chlopakom Alfa Romeo odpalic, doszli do tego ze pewnie komputer padl, a ze na myjni obok byl taki sam model, "na chwile" pozyczyli komputer, zeby sprawdzic... i mieli dwa komputery do wymiany, bo montujac zestaw HF gdzies zrobili zwarcie:/
ja nie twierdze, ze tu jest analogiczna sytuacja, tylko zeby uwzglednic taka mozliwosc

Jazz1972

Post autor: Jazz1972 » śr 12 maja 2010, 08:03

Dzieki za odpowiedzi. Styki, masę, kostki i sensory sprawdzałem rozpinając, czyszcząc (ale nie myło co bo były jak nowe) i smarując. Wg. diagnostyki "domowej" czyli na zworkę wychodzi albo błąd "0" ze stale palącą się lampką albo nie wykazuje żadnego błędu.
Temat pożyczania ECM przewijał się na forum i dlatego chciałem go wykorzystać - w przypadku poprzednio opisywanym było wszystko OK.

Pzdr
Jazz

Awatar użytkownika
Radarro
klepacz
klepacz
Imię: Radek
województwo: śląskie

Post autor: Radarro » śr 12 maja 2010, 08:18

Po włożeniu zworki jak trzeba naprawde nic nie pokazuje? Bo jak wywaliło Fi to bankowo się coś zachowało w kompie... Spróbuj jeszcze raz z tą zworką i zczytaj błędy. Zrób też reset kompa przez zworkę. Info co i jak na forum w dziale elektryka :)

Podmiana ECM może być dobrym wyjściem, ale poczytaj posty Wasyla w temacie (ciężko znaleźć odpowiedniego kompa - rocznik, wersja, moc, kraj, etc)
V4 + R6 Brotherhood :-D
TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400

ODPOWIEDZ