Wiem że podobny temat był wałkowany już na forum, ale wydaje mi się że u mnie jest jeszcze inaczej dlatego zdecydowałem się założyć kolejny wątek i jakość zebrać te kilka spraw do kupy.
Jakiś czas temu zaczęły się problemy z kontrolką luzu i klikaniem klapki która otwiera dodatkowy dolot w filtrze powietrza. Klapka jest sterowana przez zaworek podciśnieniowy.
Objaw miałem taki, że przy naciśniętym sprzęgle na biegu jałowym przy niskich obrotach było słychać jak w/w klapka kilkukrotnie zamyka się i otwiera (bardzo szybkie klikanie), równocześnie przygasała lampka luzu.
Za sugestiami formowymi kupiłem taki czujnik i go wymieniłem.
Objaw przygasania kontrolki luzu zniknął, ale zostało klikanie tej wrednej klapki w filtrze.
Teraz się zastanawiam, czy przyczyną może być jakiś element elektroniczny/elektryczny sterujący dolotem powietrza do zaworka podciśnieniowego który z kolei steruje tą klapką w filtrze. Jeżeli tak, to czy spotkaliście się z uszkodzeniem tego elementu i czy wiecie jak on się nazywa w manualu ?
(Teraz mi do głowy przyszło)
Czy to może być czujnik otwarcia/zamknięcia klamki sprzęgła który jest przy klamce na kierownicy ?
Czy może jeszcze coś innego.
Na koniec tak aby uściślić

- Nie, nie jest to naturalne cykanie VFRki

- Tak na 100% jestem wiem że to ta klapka w filtrze wariuje

VFR Fi RC46 z 2000 (ta czerwona)
Pozdrawiam,
Jakub.