Szarpie i gaśnie na 1 biegu
- Warszawiak833
- Imię: Michał
- województwo: mazowieckie
Szarpie i gaśnie na 1 biegu
Witam
Chciałem się dowiedzieć czy to normalne zjawisko że na pierwszym biedu na wolnych obrotach po odpuszczeniu gazu motor zaczyna szarpać i dławić się. Zamiast toczyć się za wolnych obrotach. Dodam że miałem jazdy doszkalające miesiąc temu na Suzuki Gladius 650 i nic podobnego mi się nie przydażyło stąd moje pytanie.
Chciałem się dowiedzieć czy to normalne zjawisko że na pierwszym biedu na wolnych obrotach po odpuszczeniu gazu motor zaczyna szarpać i dławić się. Zamiast toczyć się za wolnych obrotach. Dodam że miałem jazdy doszkalające miesiąc temu na Suzuki Gladius 650 i nic podobnego mi się nie przydażyło stąd moje pytanie.
- KidRackBrawura
- pisarz
- Imię: Tomasz
- województwo: wielkopolskie
Re: Szarpie i gaśnie na 1 biegu
Kolega był w powitalni?
Tak - normalne zjawisko przy wszystkich VFR. Ogólnie podczas jazdy nie schodzimy poniżej 3.5 tys obrotów na minutę. V4 tak po prostu ma. Na forum znajdziesz wątek lub dwa na ten temat.
Tak - normalne zjawisko przy wszystkich VFR. Ogólnie podczas jazdy nie schodzimy poniżej 3.5 tys obrotów na minutę. V4 tak po prostu ma. Na forum znajdziesz wątek lub dwa na ten temat.
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.
If in doubt, flat out.
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
? bez gazu powinna ruszyc.
moze sprzeglo zuzyte?

moze sprzeglo zuzyte?

-
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: małopolskie
U mnie na 1 normalnie jedzie bez gazu.
- Warszawiak833
emil u mnie jak na jedynce bez gazu puszczam sprzęgło do jest szarpnięcie i gaśnie. Dziś sprawdzałem ją na centralnej podnóźce i przednie koło jest zblokowane jak je obracam ręką to ciężko zakęcić jak by hamulce trzymały może to też jest tym powodem jak na wolnych obrotach bez gazu ruszam co o tym sądzicie ?
- Tomek Grudziądz
- klepacz
- Imię: Tomek
- województwo: kujawsko-pomorskie
Ciężko zakręcić tzn.jak? Koło nie będzie się obracało jak w rowerze.Warszawiak833 pisze:Dziś sprawdzałem ją na centralnej podnóźce i przednie koło jest zblokowane jak je obracam ręką to ciężko zakęcić
"niepuszczone bąki unoszą się do góry,stąd się biorą posrane pomysły"
- figaro
- ostry klepacz
- województwo: pomorskie
1. Na centralce moto opiera się na ziemi przednim kołemWarszawiak833 pisze:...Dziś sprawdzałem ją na centralnej podnóźce i przednie koło jest zblokowane jak je obracam ręką to ciężko zakęcić jak by hamulce trzymały może to też jest tym powodem jak na wolnych obrotach bez gazu ruszam co o tym sądzicie ?..

2. Jeżeli hamulce nie odpuszczają, może /będą/ pojawić się trudności z ruszaniem bez gazu

3. Spróbuj ruszyć z gazem, przejechać kawałek, tak aby zatrzymać się bez użycia hamulców /hamowanie silnikiem/ i sprawdzić na postoju, która tarcza /przód czy tył/ jest ciepła /ta najprawdopodobniej blokuje koło/.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- Warszawiak833
Figaro wiem dla tego uniosłem przód i koło stoi twardo tył chodzi elegancko bez problemu, a na przodzie obie tarcze po przejechaniu już małej odległości robią się z przodu ciepłe i dość sporo się nagrzewają.
Czeka Cie rozbieranie zacisków i czyszczenie cylinderków.
- Warszawiak833
Dodam że przy obracaniu przedniego koła dość głośno słychać tarcie kloców o tarcze,a przy awaryjnym hamowaniu jest bicie na kierownicy
- figaro
- ostry klepacz
- województwo: pomorskie
Bez gruntownego przeglądu i być może rozbiórki się nie obejdzie. 

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
-
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: małopolskie
A jak postawisz moto na centralce i obciążysz tył tak żeby przednie było w górze i szarpniesz za przednie koło ręką to ile obrotu zrobi ? Generalnie możesz też ściągnąć koło i zobaczyć jak klocki są wytarte, jak w jednym miejscu bardziej a w drugim mniej to winowajcą będzie tłoczek, który się nie cofa. Kiedy ostatnio miałeś u siebie zaciski czyszczone ? W dziale zrób to sam jest super instrukcja do czyszczenia zacisków.
- Warszawiak833
Będę działał w przyszłym tygodniu ze wszystkim jak coś to napiszę co i jak wyszło z tematem
- Tomek Grudziądz
- klepacz
- Imię: Tomek
- województwo: kujawsko-pomorskie
Sprawdź czy tarcze proste.Opony zmieniałeś?Pytam bo po takiej wymianie pokrzywili mi tarczę.Warszawiak833 pisze: przy awaryjnym hamowaniu jest bicie na kierownicy
"niepuszczone bąki unoszą się do góry,stąd się biorą posrane pomysły"
- Warszawiak833
Koledzy przed wczoraj ją zakupiłem i dla tego się podpytuje was co i jak . Dla spokojnej głowy stawiam ją w tygodniu na serwis i zobaczymy