jak to z tym spalaniem ?
- Kornik
- ostry klepacz
- Imię: Marcin
- województwo: mazowieckie
Re: jak to z tym spalaniem ?
Ja już wiem jak zrobić żeby VFR 800 Fi spalała mniej trzeba jechać w przedziale 110 - 120 km/h, w moim przypadku dodatkowo poskładany jak scyzoryk szwajcarski z łokciami na kolanach i wyszło mi 5,46 Ltr./100km.
Na szczęście pracujesz całe życie, a na nieszczęście sekundę.
Honda VFR800 (1999) - Sprzedana (Poszukiwana)
Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports DCT
Toyota CHR Hybrid
Honda VFR800 (1999) - Sprzedana (Poszukiwana)
Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports DCT
Toyota CHR Hybrid
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Mi raz spaliła koło 5 albo niżej ale to był trip na lajcie. Jazda 80 - 90 km/h bo kumple w autach jechali. 

- michał RC 46
- pisarz
- Imię: Michał
- województwo: lubelskie
Moja FI przy takim samym stylu jazdy jak piszesz pali 4lKornik pisze:Ja już wiem jak zrobić żeby VFR 800 Fi spalała mniej trzeba jechać w przedziale 110 - 120 km/h, w moim przypadku dodatkowo poskładany jak scyzoryk szwajcarski z łokciami na kolanach i wyszło mi 5,46 Ltr./100km.

Czerwone najszybsze !
- kris2k
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Podpisuje sie.michał RC 46 pisze:Moja FI przy takim samym stylu jazdy jak piszesz pali 4lKornik pisze:Ja już wiem jak zrobić żeby VFR 800 Fi spalała mniej trzeba jechać w przedziale 110 - 120 km/h, w moim przypadku dodatkowo poskładany jak scyzoryk szwajcarski z łokciami na kolanach i wyszło mi 5,46 Ltr./100km.zaznaczam, że to model z 00 roku a więc z poprawionym komp., (czyt. oszczędniejszym), na przelotowym montii i sportowym filtrze pipercross
Zreszta nasz forumowy wyjazd majowy nad Balaton to potwierdza, Juhass zawsze mial spalanie 0,5-1litr/100km wieksze niz ja. Roczniki '99 vs. '00 przy takiej samej jezdzie.
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: kujawsko-pomorskie
Zgadza się, roczniki 98-99 spalają około 0,5 -1,0 l więcej niż roczniki po liftingu (00-01). Mój 99 a kumpla 01 i prawie zawsze 0,5 litra więcej na każde 100 km muszę wlać. Średnio wychodzi ca 6 litrów mój, a jego 5,5 litrów - cykl mieszany.kris2k pisze: Podpisuje sie.
.....Juhass zawsze mial spalanie 0,5-1litr/100km wieksze niz ja. Roczniki '99 vs. '00 przy takiej samej jezdzie.
Adam
- PBWroc
- pisarz
- Imię: Paweł
- województwo: dolnośląskie
A u mnie VFR800 V-TEC 2006 r na trasie Wrocław-Mińsk Mazowiecki (przez A4 do Opola, Częstochowa, "gierkówka", Grójec, Góra Kalwaria tam 20 km między tirami), sumarycznie 7 godzin z dwoma tankowaniami, wyszło 5,6 l/100 km.
Powrót do Wrocławia od rogatek Wawy, krajową ósemką, jedno tankowanie, w 3 godziny 7 min. i spalanie 5,73 l/100
Jadąc do Mińska nie uruchamiałem dodatkowych zaworów. Powrót, jak widzicie po czasie przejazdu, odbył się bez zwracania uwagi na prędkość i obroty.
Tam - bez przekraczania 160 km/h, powrót okazjonalnie (wyjątek miejscowości) nie mniej niż 170.
W mieście pali nie mniej niż 7,7. Normą jest 8,3 - 9 l/100 km.
Tankuję najczęściej na Orlenie vervę
Powrót do Wrocławia od rogatek Wawy, krajową ósemką, jedno tankowanie, w 3 godziny 7 min. i spalanie 5,73 l/100
Jadąc do Mińska nie uruchamiałem dodatkowych zaworów. Powrót, jak widzicie po czasie przejazdu, odbył się bez zwracania uwagi na prędkość i obroty.
Tam - bez przekraczania 160 km/h, powrót okazjonalnie (wyjątek miejscowości) nie mniej niż 170.
W mieście pali nie mniej niż 7,7. Normą jest 8,3 - 9 l/100 km.
Tankuję najczęściej na Orlenie vervę
Z laskami jest odwrotnie niż z VTEC-iem - im mniej wałków tym lepiej
Nie będąc motocyklistą tracisz z życia tyle samo co abstynent i impotent
Prędkość moim przyjacielem - przyjaźni nie wykorzystuj nadmiernie
Prędkość nie zabija tylko nagłe zatrzymanie ...
Nie będąc motocyklistą tracisz z życia tyle samo co abstynent i impotent
Prędkość moim przyjacielem - przyjaźni nie wykorzystuj nadmiernie
Prędkość nie zabija tylko nagłe zatrzymanie ...
- orzyl
- klepacz
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
a to ciekawe. moj rocznik 98 (anglik, bez sond), przy jeździe opisanej przez kornika spalił dokładnie 5l / 100km. Nie ma co, przy takich różnicach nawet typu litr, ważne jest wszystko. Ciśnienie w oponach, waga (
), jakość paliwa, filtra powietrza, ustawień całego dolotu (synchronizacja przepustnic np.).

Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: kujawsko-pomorskie
nie no, przy jeździ opisanej przez Komornika, znaczy się Kornika;) to się zgadza, że powyżej 5 litrów to nie weźmie RC46 jakakolwiek, no chyba, że mocno podrasowana i niedoregulowana.
Adam
- DaXmAn
- zadomowiony
ostatnio na trasie 450km, przy jeździe do 6 tys obr (no czasem jak się zdenerwowałem to dałem w palnik powyżej ale możne 2, 3 razy na krótko) do 140 km/h z 3-ma kuframi zapakowanymi i pasażerem - 5,4 L / 100km
, VFRa z 2008r.

DaXmAn
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
a mi na trasie przy delikatnym odkręcaniu i prędkościach ok. 90-120 kmh spaliła coś pomiędzy 5,5-6 litrów na 100km.
jazda solo bez bagaży.
przejmować się czy olać sprawę?
jazda solo bez bagaży.
przejmować się czy olać sprawę?

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
-
- pisarz
Moja '98 zawsze bez względu czy to jazda po mieście, czy poza miastem, czy 100 km/h, czy 140 km/h zawsze mam wynik 6,2
Przy jeździe 220-250 km/h wyszło mi jakieś 7 z niewielkim hakiem
ale chyba powinienem zanabyć nowy filtr powietrza i będzie może mniej
Przy jeździe 220-250 km/h wyszło mi jakieś 7 z niewielkim hakiem
ale chyba powinienem zanabyć nowy filtr powietrza i będzie może mniej
- juhass
- pisarz
- Imię: Tomasz
- województwo: śląskie
Tak jak pisze Kris2k, vfr-ki 98-99 palą nieco więcej niż młodsze. Na majówce usprawiedliwiałem sobie to w różny sposób- a to moim mniej ekonomicznym stylem jazdy, a to 2 letnim filtrem powietrza, czy też sporo większą moją wagą, w porównaniu do Kris2k. Mimo wszystko fakt jest faktem- coś tam poprawili w mapach wtrysku, gdyż roczniki po liftingu palą na prawdę 0.5 do litra mniej i to się potwierdziło.