jak to z tym spalaniem ?
- abook
- zadomowiony
- Imię: Kuba
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Tak patrze na te posty ze spalaniem po 5 litrów i mniej i własnym oczom nie wierzę... zastanawiam się więc czy może coś nie tak z moim motocyklem skoro od kilku zbiorników paliwa zaobserwowałem spalanie w mieście na poziomie około 7,5l a w trasie spada do 6-6,2l.
Ciężka praca jeszcze nikomu nie zaszkodziła, ale po co ryzykować?
Kluczborski Klub Miłośników VW Garbusa
Kluczborski Klub Miłośników VW Garbusa
- Panasonix82
- pisarz
- Imię: Marcin
- województwo: mazowieckie
Niedawno jak lecieliśmy z WWA do Radomia to na trasce wyszło przy przelocie (średnio 1 zł i 40 a było czasem i 1,7 zł) 5,78 l/100 km.
ex. VFR 800 VTEC (teraz u Żetona ) - https://picasaweb.google.com/1043711926 ... VFR800VTEC#
ex. VFR 800 FI (RC46 - teraz u Gruby73) - https://picasaweb.google.com/1043711926 ... DAVFR800FI#
Moja Ś.P. SC36 - http://www.bikepics.com/members/panasonix82/98vtr1000/
ex. VFR 800 FI (RC46 - teraz u Gruby73) - https://picasaweb.google.com/1043711926 ... DAVFR800FI#
Moja Ś.P. SC36 - http://www.bikepics.com/members/panasonix82/98vtr1000/
- tayayay
- teksciarz
- Imię: panie daj
- Kontakt:
mi się wydaje, że te wyniki koło 5 l/100 (poniżej 5 to chyba jednak niemożliwe
) wynikają z naprawdę spokojnej, wręcz geriatycznej jazdy, prawie non-stop na szóstym biegu 
ja miałem 5,0l/100 pewnie tylko dlatego, że jest świeżutki filtr powietrza k&n i nie przekraczałem 110km/h, przyśpieszałem bezstresowo-opieszale itd...
panasonix przy tych prędkościach które podał chyba też za często nie używał 16 zaworów. na szóstce przy 140km/h ile jest gdzieś obrotów? 6400/min ? Stąd spalanie podchodzące pod 6 litrów
Twoja szóstka na stówe na trasce jest więc raczej czymś normalnym, jeśli kręcisz go trochę dynamiczniej
Tak się mnie wydaje, choć może i pier...lę bom żółtodziób wciąż

ja miałem 5,0l/100 pewnie tylko dlatego, że jest świeżutki filtr powietrza k&n i nie przekraczałem 110km/h, przyśpieszałem bezstresowo-opieszale itd...
panasonix przy tych prędkościach które podał chyba też za często nie używał 16 zaworów. na szóstce przy 140km/h ile jest gdzieś obrotów? 6400/min ? Stąd spalanie podchodzące pod 6 litrów
Twoja szóstka na stówe na trasce jest więc raczej czymś normalnym, jeśli kręcisz go trochę dynamiczniej

Tak się mnie wydaje, choć może i pier...lę bom żółtodziób wciąż

- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
Jakos tak mi się zrobiło że nie bardzo się przejmowałem ile pali mi moto -ma jeździć i mieć powera ,i dawać radość z jazdy ,jak bym chciał oszczędnie to i innym oszczędnym polecam ROYAL ENFIELD diesel bak 11l spalanie 1,1 na 100km oleju napędowego i to jest oszczędnie ale ja nie chce 

"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
- Jonecki
- teksciarz
- Imię: Hubert
- Kontakt:
To i ja wrzucę swoje... parę groszy. W mieście nie sprawdzałem (nie chce się stresować
) ale ponad 7.5 na pewno przy średnio dynamicznej jeździe. A trasa no cóż powiem tylko ze parę razy jadąc do rodziców (420 GPS - 428km licznikowo) dojechałem na jednym zbiorniku!! Żadne przeliczania, obliczania.... zalałem pod koreczek we wrocku a zlazłem z V-ki dopiero pod domem. Prędkości to 100-140, trasa to Wrocław- Kraków A-4 potem polskie niby drogi. Więc w wyniki poniżej 5L jak najbardziej wierze, z drugiej strony w te 10L i więcej też. Ja średnio se popylam i 7.5 w mieście bierze a co dopiero komuś kto do czerwonego z każdym razem ciągnie.
Wiec powiedzenie "Spali tyle ile jej dam (prawą ręką)" jest chyba najlepszą odpowiedzią na na pytanie: ile pali?

Wiec powiedzenie "Spali tyle ile jej dam (prawą ręką)" jest chyba najlepszą odpowiedzią na na pytanie: ile pali?
Sens tkwi w bezsensie sensu...
- brii
- pisarz
- Imię: Maciej
- województwo: śląskie
Wydaje Ci się - komp nie jest w stanie stwierdzić czy wlałeś wodę, ropę, benzynę 95 czy benzynę 110 - czasy otwarcia wtryskiwaczy są takie same. To Twoja podświadomość i Ty kręcą rolką gazu wpływasz na różnicę w spalaniu zależnie od zalanego paliwa. Na deser tylko dodam, że bena 95 okt, większą wartość opałową niż benzyna 98 oktanów i bez miany kąta wyprzedzenia zapłonu nie da się wykorzystać zalet 98 - różnica przy 98 to różnica akustyczna wynikająca ze spokojniejszego spalania mieszanki. Praktycznie każdy kto słyszy "płynniejsze" spalanie (niestety przez to pomijalnie, ale jednak słabsze) ma wrażenie, że silnik pracuje lepiej... Nie zawsze większe liczby są lepsze, mimo tego, że spece od marketingu tak to przedstawiająWojtek86 pisze:Kurde albo mi się wydaje, albo na 95 pali mi ponad litr więcej.

Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Hefajstos pisze:Masz dobrze. Tak jest że początkowe kreski długo nie schodzą, a później jazda!
Też to zauważyłem ale 95 km to dużo.brii pisze:Dokładnie - zauważyłem to samo - pierwsze kreski są "dłuższe"