Jak wyciągnąc rozrusznik?

Macie problem z mechaniką VFRy? Piszcie.
Awatar użytkownika
Tobik
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Jak wyciągnąc rozrusznik?

Post autor: Tobik » pt 21 wrz 2007, 13:44

Witam!
Mam dziwny problem. Przejade założmy 50km, zajeżdzam na stacje zatankowac, wracam z kasy i dupa, nie chce odpalic. Tak jakby raz albo dwa razy ciężko zakręcił i stoi w miejscu, zacina się czy co? :sad: I teraz co najlepsze, poczekam jakieś 5-10 minut i odpala niemalże na strzała. I o co tu biega? Ja i moj znajomy obstawiamy szczotki na rozruszniku, lecz czy to to na pewno? Akumulator jest w dobrym stanie, klemy i styki sprawdzone. Może oprocz przycisku do odpalania na kierownicy, tam nie patrzyłem. Co o tym sądzicie? Trzeba zobaczyc do rozrusznika?? Jeśli tak , to jak go wyciagnac samemu? Moto to Rc24 88'
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
musieli
pisarz
pisarz
Imię: Dariusz

Post autor: musieli » pt 21 wrz 2007, 14:17

Raczej stawiałbym na pofajczone styki na przekaźniku od rozrusznika. Nie wiem gdzie on w RC24 się znajduje, ale zapewne nie za daleko od akumulatora. Po kablu od klemy +owej powinieneś do niego dotrzeć.
Ekskluzywne akcesoria motocyklowe marki RIZOMA

UxY
Administrator
Administrator
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: UxY » pt 21 wrz 2007, 16:44

przekaźnik rozrusznika w rc24 masz pod prawym plastikiem jak siedzisz na moto, najłatwiej przy włączonym zapłonie jakims śrubokrętem złączyć styki przekaźnika i zobaczyć czy kręci :) jak kreęci za kazdym razem do przekaźnik padł:)

Ja kiedyś miałem tak ze za mocno wcisnałem przycisk rozrusznika i mi sie blaszka "wygła" w puszcze na kierownicy, ale to nie rzutuje na ciepło ;]

Jeżeli to nie to to rozrusznik to wytarmoszenia :confused

Awatar użytkownika
Tobik
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: Tobik » pt 21 wrz 2007, 23:08

No jest tam przekaźnik chyba,pod tym plastikiem takie wielka pucha?? czy to nie to?

UxY
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: UxY » pt 21 wrz 2007, 23:12

taka niewielka ;] z góry o ile pamietam powinienś mić przykęrcone dwa przewody trzeba je zewrzeć jakims śrubełkiem wtedy uruchamiasz rozrusznik obchodząc układ "pucha na kierownicy i przekaźnik"

Awatar użytkownika
Tobik
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: Tobik » sob 22 wrz 2007, 08:57

Dzięki za porady. Ale jak już się okaże,że to coś w rozruszniku?? Można sobie tak na luzaka wyjąc rozrusznik?

Awatar użytkownika
Gacek
pisarz
pisarz
województwo: dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: Gacek » sob 22 wrz 2007, 09:25

Odłączasz baterie,następnie przewód plusowy przy rozruszniku,dwie śruby mocujące rozrusznik i już jest Twój :wink

[ Dodano: 2007-09-22, 09:27 ]
Swoją drogą takie objawy jak piszesz u mnie występowały gdy padł mi regler i zagotował pare razy baterie :confused
Ride or Die....

Awatar użytkownika
Tobik
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: Tobik » sob 22 wrz 2007, 10:52

Gacek pisze:Odłączasz baterie,następnie przewód plusowy przy rozruszniku,dwie śruby mocujące rozrusznik i już jest Twój :wink

[ Dodano: 2007-09-22, 09:27 ]
Swoją drogą takie objawy jak piszesz u mnie występowały gdy padł mi regler i zagotował pare razy baterie :confused
hmm, a jak to sprawdzic czy to regulator? chyba nie ma możliwosci innej, jak kupno innego bądź pożyczenie od kogos. Dziś obadałem rozrusznik i nieciekawa sprawa, bo idą tam rurki od oleju do chłodnicy i nie wiem czy sie wyciągnie :???: Następna sprawa to , czy jak wyciągne rozrusznik to nie wyleci żaden olej tam z boku?

UxY
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: UxY » pn 24 wrz 2007, 00:52

jest możliwość :) podłącz miernik pod aku i sprawdz czy wartości są dobre :) tylko na różnych obrotach to czasem regulatory psuja sie "w durgą strone"

ODPOWIEDZ