Jaka gitara ??

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Fazer72
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz

Jaka gitara ??

Post autor: Fazer72 » pn 05 kwie 2010, 11:07

Obiecaliśmy córce , ze jak nauczy się jeździć na rowerze - to kupimy gitarę i będziemy uczyć się grać ..... Słowo się rzekło - Ona śmiga na góralu , teraz nasz ruch ...
Jaką gitarę kupić i na co zwrócić uwagę ??

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz
Imię: Maciej
województwo: śląskie

Post autor: brii » pn 05 kwie 2010, 13:21

Na początek sugerowałbym jakiegoś zwykłego akustyka koniecznie z nylonowymi strunami, żeby nie pocięła palców na wstępie :)
Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

khan
teksciarz
teksciarz

Post autor: khan » pn 05 kwie 2010, 13:33

Pytanie: elektryka czy pudło?
Zaczął bym od pudła (tzw.klasycznej,akustycznej), elektrykę może później. Doświadczeni radzili mi tą kolejność, ponieważ gitara akustyczna wymaga większej siły (większy nacisk na struny) aby uzyskać czysto brzmiący dźwięk akordu.
Poza tym akustyk przez to, że jest bardziej wymagający, wymusza poprawną technikę chwytu akordów( ale paluszki bolą,oj bolą na początku-co potrafi zniechęcić).
Za to po grze na akustycznej, dłoń jest na tyle silna,że na elektryce zagrasz to samo bez problemu.
Jak Cura zacznie od elektryki to po przesiadce na pudło pomimo znajomości akordów, nie pogra dopóki się nie przyzwyczai.
Zresztą sama elektryka bez dokupionych efektów czy multiefektów brzmi jak zwykła "akustyka" przez głośnik i wtedy jedyną jej zaletą jest to,że można grać na słuchawkach, za co podziękuje rodzina :mrgreen:
Dodatkowo elektryka wymaga wzmacniacza(tzw.pieca) albo czegoś pod co ją podłączysz np wieża.Jest też dużo cięższa.

na co zwrócić uwagę?
Jaka firma?-Fender jest super, ale za to się płaci. Więc może ktoś coś jeszcze podpowie.
nowa czy stara?-Nówka to nówka-ładniejsza,droższa-same zalety ;-)
Używka-jak z moto-jak w dobrym stanie czemu nie.
Ale jak rozumiem-to początki- to nie pakuj nie wiadomo ile kasy, bo wielu już ten instrument zniechęcił i potem narzekali, że mają kolejny drogi mebel w domu.

Podstawa to żeby stroiła-każda ze strun ma mieć określony dźwięk.kiedyś trafiały się tanie gitary od ruskich, z krzywymi gryfami,źle nabitymi progami itd.-z taką wadą akord nigdy nie zabrzmi jak powinien-taki instrument nadaje się na opał. Możesz to sprawdzić tunerem do srojenia gitar.
Zakup takiego czegoś przyda się pewnie małej, dopóki nie wprawi jej się ucho i nie zacznie sama rozpoznawać właściwego brzmienia gitary.
Choć myślę, że lepiej jak by w tym zakupie pomógł ktoś doświadczony w temacie. czasem ucho jest lepsze od tych stroidełek.

Wygodny gryf- ergonomia gryfu wpływa znacząco na komfort użytkowania.Trafiają się cienkie,wygodne,dobrze leżące w dłoni,a są też takie co przypominają trzonek od siekiery-ale tu już mają znaczenie preferencje użytkownika i wielkość dłoni.

Jak kiedyś kupowałem swoją to zwracałem uwagę na to czy jest "miękka", czyli czy struny nie są za wysoko zawieszone nad gryfem (wtedy bardziej bolą palce).
Czasem troszke można to poprawić,lekko modyfikując mostek z tyłu.
Ale jak kolega zasugerował- struny nylonowe znacznie poprawią komfort jazdy.
Przy używanych gitarach warto też zwrócić uwagę na wysłużenie progów.
Dobrze by było jednak, jak byś pożyczył gitarkę od kogoś kto już zakończył karierę muzyczną na jakiś czas, aby Córa zweryfikowała np.po miesiącu -czy interesuje ją to na tyle aby dokonać zakupu. To wymagający instrument, który wielu zniechęcił.
Jak nie to kupować z kimś doświadczonym, albo od uczciwego sprzedawcy.
Troszke długo wyszło-ale mam nadzieje ,że coś pomoże.
więcej nic nie przychodzi mi do głowy-może dorzucą coś koledzy z większym doświadczeniem

Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: mazowieckie

Post autor: VFRKrzysztof » pn 05 kwie 2010, 17:33

Jeśli szukasz elektrycznej to moje dziecię chce sprzedać Ibaneza RG321. Sprzęt ma półtora roku. Niedawno został wyregulowany przez profesjonalistę. Ja się na tym nie znam, ale dziecię mówi, że to jest megafajna gitarka. Ma cienki gryf, dzięki czemu jest wygodna dla muzykantów, którzy mają cienkie paluchy i można na niej szybko latać paluchami po gryfie. Gdybyś chciał kupić nową, to następca tego modelu nazywa się RGR321EXBK. Ja wszystkie graty kupuję dzieciakowi na www.guitarcenter.pl
The best is yet to come! :-)

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz

Post autor: emil » wt 06 kwie 2010, 00:55

Fazer72, zalezy co córa chce grać ;)
Fendera nie polecam napewno na początek - jak jej sie znudzi to wydałeś kupe kasy w błoto.
Jest wiele firm robiących przyzwoite pudła, za ok 600pln kupisz już yamahę np.

Nie mylmy pojęć:
- akustyk ma cieńszy gryf i metalowe struny
- klasyk ma szerszy gryf, struny nylonowe.

Jak córa ma małą dłoń (krótkie palce), lepiej jej bedzie na akustyku, choć musi używać większej siły, przede wszystkim przed graniem rozciągać palce, rozgrzewać dłonie.
Klasyk ma miękkie struny, gra ciszej i dzwięk jest bardziej hmm.. gładki (choć często słychać przejścia na strunach w oplocie).

Akustyki zazwyczaj mają regulację gryfu - decha z czasem, gdy struny się rozciągają lub ją za wysoko nastroisz, potrafi się wygiąć, więc trzeba skorygować płaszczyznę gryfu.

Elektryk - fajna zabawa, naprawdę ;) ale i spory wydatek, a szkoda kupić dziadostwo, które po pol roku przestanie stroić..

Dopytaj więc córę, czy naprawde chce grać, czy to tylko taki kaprys, bo szkoda kupować drogi sprzęt, żeby sie kurzył ;)

bdw. tak wyglada moja ;)
http://www.allegro.pl/item986021578_nie ... _cena.html

khan
teksciarz
teksciarz

Post autor: khan » wt 06 kwie 2010, 03:07

emil pisze:Nie mylmy pojęć:
- akustyk ma cieńszy gryf i metalowe struny
- klasyk ma szerszy gryf, struny nylonowe.
ha to i ja się czegoś dowiedziałem :grin:

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: emil » wt 06 kwie 2010, 15:51

khan, caly czas sie czlowiek uczy ;)

w akustyku zazwyczaj masz dostęp do dalszych progów, klasyk do końca oktawy (12 progów), akustyk ma zazwyczaj znakowane progi 3, 5, 7, 9, 19; klasyk żadko (a dla początkującego to może być ważne ;) )

ja bym polecał akustyka - nowa gitara bedzie miała niską akcję strun i nie będą sie aż tak męczyć palce, a jednak gdyby córa chciała sie przesiąść na elektryka, to gitary te są podobne - podobna szerokość gryfu, menzura, twardość strun.

szkoda kupować jakieś ruskie rozjechane pudło, gdzie struny od podstrunnicy odstają po 2 cm na wyższych progach, palce sobie dziewczyna pokroi i sie zniechęci ;)

ja gram od prawie 9 lat, z czego 4 ostatnie prawie wcale :| ale na początku były to po 3-5h dziennie, sąsiedzi nie marudzili zbytnio (pudło miałem 3 miesiące, potem to co wyżej do teraz), ale postępy były wyraźne.

teraz refleks już nie ten :D palce bolą, ruchy za wolne.. ehh :oops: (mówię tu o muzyce, którą grałem - metal progresywny, do lżejszych klimatów się jeszcze nadaje ;) ).. ale jeszcze się za to wezmę :D

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » wt 06 kwie 2010, 20:02

No to Bracie w sobotę zagrasz recital :mrgreen:

Fazer72
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz

Post autor: Fazer72 » wt 06 kwie 2010, 21:44

Drobne sprostowanie napisać chciałbym :oops:
Gitara jest dla nas a dokładniej dla zony mojej , bo ja to już grać umiem ..
Na nerwach oczywiście :twisted:
Poza tym jeszcze nieźle wychodzi mi granie na przelocie V4
i ostatnio na V2 :biggrin

xasiax34

Re: Jaka gitara ??

Post autor: xasiax34 » wt 16 lip 2013, 21:04

Gdyby ktoś to czytał i miał podobny dylemat to polecam rozejrzeć się tutaj:http://www.dla-gitarzysty.pl. Sama kupowałam tu gitarę dla syna i z czystym sumieniem mogę ten sklep polecić! Jestem totalną laiczką w tej kwestii, na szczęście można liczyć na fachową poradę.

Awatar użytkownika
Hubu
klepacz
klepacz
Imię: Hubert
województwo: mazowieckie

Post autor: Hubu » wt 16 lip 2013, 21:06

xasiax34 pisze:Gdyby ktoś to czytał i miał podobny dylemat to polecam rozejrzeć się tutaj:http://www.dla-gitarzysty.pl. Sama kupowałam tu gitarę dla syna i z czystym sumieniem mogę ten sklep polecić! Jestem totalną laiczką w tej kwestii, na szczęście można liczyć na fachową poradę.
Wygląda mi to na spam :?:

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: emil » wt 16 lip 2013, 21:32

czekaj, niech posta w giełdzie walnie :twisted: :twisted:

Awatar użytkownika
kubatron2