Winda 7

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Imię: Paweł
Kontakt:

Winda 7

Post autor: Krajan » pn 08 mar 2010, 20:04

Kupiłem komuter z Win 7 Home Premium, dostałem z nim płytki recovery x32 i x64, a nie dostałem Oryginalnej płytki Win 7 Home Premium :( Potrzebuję zainstalować na drugiej partycji Win 7, bo mi są potrzebne dwa takie same systemy na jednym kompie. Czy ma ktoś może ta wersję (x32) do udostępnienia? Nie potrzebuję klucza bo mam. Chodzi mi o płytkę instalacyjną.
Ewentualnie jakby ktoś miła link żeby pobrać np rapid.. (wer. PL)

Awatar użytkownika
szatan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: szatan » pn 08 mar 2010, 20:26

Pobieranie jest nielegalne , udostepnianie też ale jak sie postarasz to i znajdziesz do zassania . dwa te same windy na kompie ? a to ciekawe :shock: .
Życie bez motocykla powoduje raka i choroby serca
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf

Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Krajan » pn 08 mar 2010, 21:04

to jest tak.. mam program (finanse) dla dwóch jednostek czyli dwie licencje, muszę obsługiwać te dwie jednostki na jednym komputerze. Przy instalacji podaje nr licencji, ale w jednym systemie nie mogę zainstalować dwa razy tego samego programu (jeden rejestr), dlatego musze na drugiej partycji zainstalować drugi system i normalnie zainstalować drugą licencję.... no chyba że znacie jakieś inne sposoby ??

Awatar użytkownika
szatan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: szatan » pn 08 mar 2010, 21:13

Jesli masz płytke z windowsem XP możesz w 7 -ce uruchomć XP w emulatorze.
http://www.dobreprogramy.pl/VMware-Play ... 13312.html
Nie bedziesz wtedy musał restetowac kompa zeby korzystac z drugiego programu finanse
Życie bez motocykla powoduje raka i choroby serca
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf

Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » wt 09 mar 2010, 01:28

Krajan, jest coś takiego jak VIRTUAL PC
http://www.microsoft.com/windows/virtua ... fault.aspx
VMWARE jest tylko playerem , nie umożliwia stworzenia wirtualnej maszyny a MS Virtual PC jest pełnosprrawnym środowiskiem.
Ostatnio zmieniony wt 09 mar 2010, 08:24 przez ppamula, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Krajan » wt 09 mar 2010, 07:30

Krajan, jest coś takiego jak VIRTUAL PC
ok juz czytałem o tych virtualnych środowiskach, ale powiedzcie mi (pewnie macie większe doświadczenie) czy taki virtualny system mi zapewni że program będzie zawsze działał stabilnie i nie będzie zagrożenia utraty danych ?

I pierwszy problem przy próbie pobrania odpowiedniej wersji:
"You are not eligible to download Windows XP Mode. You must have Windows 7 Professional, Enterprise, or Ultimate to run Windows XP Mode. To upgrade visit Windows 7 Anytime Upgrade."
do Home Premium nie przewidzieli :???:

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: ppamula » wt 09 mar 2010, 07:51

Korzystam często ze środowiska wirtualnego. Można go tak skonfigurować by serwer baz danych był na realnym a oprogramowanie księgowe na wirtualnym a oba systemy porozumiewały się przez sieć. Wtedy masz wydajność realnego i bezpieczeństwo. Oczywiście jeżeli Twój program umożliwia oddzielenie funkcji serwera baz danych od aplikacji.

Na środowiskach wirtualnych testuje niepewne oprogramowanie albo takie którego nie mam zamiaru długo używać. Bardzo łatwo się klonuje systemy.

Awatar użytkownika
adi610
klepacz
klepacz
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: adi610 » wt 09 mar 2010, 08:10

Program do ściągnięcia tutaj klik
Można robić kopie danych przeciągając folder na system działający na fizycznej maszynie lub w ustawieniach pod montować folder. W razie czego pytaj, pomogę.

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » wt 09 mar 2010, 09:42

pamietaj o licencjach. home nie moze byc stosowany zarobkowo, no i pamietaj ze masz jedną licencję na system, dla wirualizacji konieczna druga jesli ma byc full legal
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: orzyl » wt 09 mar 2010, 09:46

ppamula pisze:Krajan, jest coś takiego jak VIRTUAL PC
http://www.microsoft.com/windows/virtua ... fault.aspx
VMWARE jest tylko playerem , nie umożliwia stworzenia wirtualnej maszyny a MS Virtual PC jest pełnosprrawnym środowiskiem.
ewentualnie vmware server, pozwala stworzyc maszynę. moim zdaniem lepczy niz virtual pc

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Krajan » wt 09 mar 2010, 09:47

tak wiem o tym, a jeszcze jedno mi się nasuwa, czy możnaby było zainstalować Win z recovery ale na innej partycji niż domyślnie c ?

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: orzyl » wt 09 mar 2010, 09:57

jesli wizard recovery Ci na to pozwoli.... mozna jeszcze kombinowac z ukrywaniem partycji...

a co do softu jest jeszcze virtualbox. rowniez polecam.

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz
Imię: Maciej
województwo: śląskie

Post autor: brii » wt 09 mar 2010, 11:12

Polecam VirtualBox do wirtualizacji - działa rewelacyjnie, na maszynie produkcyjnej robię nim VPSy dla klientów - gdyby im nie powiedzieć nie wiedzieliby, że pracują na maszynie wirtualnej ;) Pamiętać trzeba, że licencja VirtualBoxa (PUEL) mówi o tym, że to środowisko nie jest rozprowadzane na zasadach freeware jeśli idzie o zastosowania komercyjne - w zastosowaniach komercyjnych ten soft jest płatny, ale znacznie tańszy niż konkurencyjne rozwiązania...

Windows 7 Home można używać komercyjnie ale licencja nie pozwala na zainstalowanie dwóch kopii na raz... Oznaczenie Home to tylko sugestia i pod tą nazwą kryje się system któremu brakuje kilku "profesjonalnych" funkcjonalności.
Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: ppamula » wt 09 mar 2010, 16:09

Krajan pisze:czy możnaby było zainstalować Win z recovery ale na innej partycji niż domyślnie c ?
Kiedyś próbowałem ale się nie dało.
Obszedłem to w inny sposób. Wstawiłem czysty dysk, zrobiłem recovery. Potem ten czysty podłączyłem do pierwotnego jako drugi i zapomocą Partition Magic skopiowałem partycję z drugiego na pierwszy w wolne miejsce. Za każdym razem można manipulowac wielkościa partycji.

Ostrzegam, długa robota i wymagane bezawaryjne zasilanie.

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Krajan » wt 09 mar 2010, 16:31

ok.. właśnie przystąpiłem do instalowania systemu w Virtual PC.. z recovery się nie zainstalował na vhd, ale teraz instaluje starego poczciwego XP. Myślę że to będzie tymczasowe rozwiązanie na jakiś czas. Jak się sprawdzi to zostane przy tym. Nie będę kombinował już z kolejną "siódemką".

Tylko jeszcze jedno pytanie: jak w V_PC stworzyć katalog współdzielony "shared Folders" bo widzę że ta opcja jest nie aktywna (not instaled) - jak mam ją zainstalować ?

ODPOWIEDZ