Kryzys

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Kryzys

Post autor: Fred » pt 23 sty 2009, 19:07

Wszedzie o tym głośno wiec i może nie bedziemy od tego uciekać tutaj. Jak to jest u Was? Odczuwacie "spowolnienie" w swoim środowisku?

Wokół mnie zamknieto Przędzalnie w Zawierciu - 350 osób straciło prace
Huta CMC - do zwolnienia 200 osób
Huta Cynku - do likwidacji - 1100osób

Na tym się nie kończy. Kolejne duże huty zaczynają zwolnienia i w tym roku na śląsku straci pracę 10000 osób.

A w kraju: 3mld długu w wojsku, 5000 osób do zwolnienia w kolejnictwie. Sądy nie mają pieniędzy na wypłaty, policja musi oszczędzać!

Ledwie co nasza gospodarka nabrała tempa, mielismy kilka "grubszych" miesięcy i znowu bedzie zastój...

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » pt 23 sty 2009, 21:41

Fred, ciesz sie że nie pracujesz w transporcie - spedycji... My od dawna oczuwamy to, co kraj odczuje za kilka miesięcy... To co sie dzieje przekracza ludzkie pojęcie. Nie zdziwcie się, jak za kilka miesięcy WSZYSTKO w sklepach zdrożeje.

Naprawdę, kryzys nie jest tylko pustym bębnieniem dziennikarzy. Świat wszedł w stagnację, i raczej prędko z niej nie wyjdzie. A transport zawsze odczuje to pierwszy, bo wszystko trzeba przewieźć, zanim ktokolwiek to kupi.

Wszyscy ograniczają zamówienia, bo euro kurewsko drożeje. Nie ma co wozić, ogormne firmy stoją na skraju bankructwa. A małe i średnie firmy padają jak muchy.

Martwi mnie to wszystko i zastanwiam się, kiedy to sie skończy ...

Gieniu
teksciarz
teksciarz
Imię: Grzesiek

Post autor: Gieniu » sob 24 sty 2009, 10:14

rinas, Mój ojciec jest kierowcą,już od grudnia siedzi w domu bo nie ma roboty na cementowozy,i narazie sie nie zapowiada na poprawę...

Miping
pisarz
pisarz
Imię: Piotr

Post autor: Miping » sob 24 sty 2009, 12:14

W Elblągu najbardziej jest to widoczne na stolarniach. wysyłają ludzi na urlopy bezpłatne.
Co do firmy w której pracuję to na razie jakoś leci. kupujemy nowe maszyny (wycinarki laserowe, frezarki CNC itp) firma się rozwija, choć kurs euro faktycznie pokrzyżował parę planów.
BYLE DO PRZODU!

Awatar użytkownika
tommy
teksciarz
teksciarz
Imię: Tomek
województwo: małopolskie

Post autor: tommy » sob 24 sty 2009, 12:23

Może przestaną kupować nowe fotoradary-jeden ponoć kosztuje 300 tys.
Szukajmy dobrych stron...kryzys kryzysem-grunt to w miarę mocna złotówka.

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » sob 24 sty 2009, 12:49

Wydaje mi się, że dla tych którzy mają podpisane kontrakty
w Euro ty tylko lepiej jak kurs rośnie..mylę się, czy ja się mylę?

Awatar użytkownika
marlon
klepacz
klepacz
Imię: mariusz
Kontakt:

Post autor: marlon » sob 24 sty 2009, 13:10

ja w Fiacie pracuję i juz ponad sto osób straciło pracę,są głosy że jeszcze za dużo jest nas o 250osób..od jakichś 5miesięcy pracujemy średnio dwa tyg a drugie dwa w domu siedzimy.na szczęście płatne wszystko.jednym słowem lipa.

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: Fred » sob 24 sty 2009, 13:22

A podobno własnie fiat tylko miał nie zwalniać. Wydaje mi sie że najgorsze przed nami. Większosc dużych firm ma zagraniczny kapitał i tylko patrzeć jak zaczną sie wycofywać z naszego kraju

Jakby nie było wpłynie to na ilość zrobionych km w sezonie :???:

Awatar użytkownika
Kornik
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Marcin
województwo: mazowieckie

Post autor: Kornik » sob 24 sty 2009, 14:06

Fred masz racje w jakimś stopniu to wpłynie ale też winni sami sobie jesteśmy, bo nic tylko konsumujemy i to nie za swoje pieniądze, niema chyba osoby która by nie miała jakiegoś kredytu na koncie, a czesto są to kredyty tak wysokie że teoretycznie bank nie powinien go udzielic a jednak tak robi, a w zasadzie robił.

Co do zwolnień ja tego nie odczuwam, wręcz przeciwnie, zaczęli u mnie w końcu jakoś inwestować podnoszenie kwalifikacji pracowników. Co prawda u mnie zwalniać nie muszą gdyż większość pracowników ma już wiek emerytalny,ale nowi są przyjmowani, w lutym do mojego departamentu mają trafić 2 nowe osoby.

Co do całego kryzysu i czasu jego trwania to sądzę że jednak Polska tak mocno go nie odczuje dzięki temu że nie prowadziliśmy takiej polityki finansowej jak inne kraje, po prostu wrócimy na chwile do tego co było przed dobrobytem i wyjazdami do UK i Irlandii, wzrośnie bezrobocie do poziomu jak był kiedyś. A czas hmmm niby cięzko to przewidzieć ale wydaje mi się że kluczowy będzie ten rok, a od 2010 powinno się zacząć wszystko podnosić. Tym bardziej dla Polski ten światowy kryzys to bardzo dobry moment, mamy realną szansę z kraju "zaściankowego" stać się jednym z najlepiej rozwijających. Wystarczy że nasze Polskie firmy poprzejmują zagraniczne i nasze banki przejmą zagraniczne banki.

Fakt faktem większość firm (tu fiat jest przykładem firmy myślacej w szerokim spektrum czasu i potrafiaca analizowac rynek finansowy jak i rynek konsumentów dzięki temu im nie jest tak ciezko jak np hondzie) i rząd się zagalopowała i pod wpływem chwilowego dobrobytu podejmowała błędne decyzje finansowe, ale nie są one aż tak bardzo bolesne.

A co do silnej złotówki jak ktoś powiedział powyżej - hmmmm - jakiej silnej? Złotówka właśnie strasznie osłabła dlatego euro po 4,3 dolar po 3,3 a franki po 2,8. To nie jest dobre, a ty Marco wcale się nie ciesz ze na kontrakcie w euro zarobisz więcej, bo i wydasz więcej. My sporo towarów importujemy i ceny sa w euro tak wiec słąbsza złotówka = wyzsze euro = droższa bułka w sklepie. Ci co zarabiaja w euro nie odczuja tego tak jak ci co w pln.
Na szczęście pracujesz całe życie, a na nieszczęście sekundę.

Honda VFR800 (1999) - Sprzedana (Poszukiwana)
Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports DCT
Toyota CHR Hybrid

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz

Post autor: rinas » sob 24 sty 2009, 19:54

tommy mocna złotówka da nam gówno, tak samo jak słaba. W te chwili jest słaba, jeżeli już o tym mówimy.

Najlepiej jeżeli euro byłoby stale 3,8 - i dla eksportu, i dla importu.

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz

Post autor: rinas » sob 24 sty 2009, 19:55

MARCO mylisz się. Tylko eksporterzy, ale oni tez z tego korzyści nie mają, bo zanim wyprodukuja i wyeksportują, musza sprowadzić surowiec z zagranicy - który kupują za EUR, czyli coraz drożej w tej chwili, a więc zysk będzie minimalny lub nawet będą straty.

Awatar użytkownika
tommy
teksciarz
teksciarz
Imię: Tomek
województwo: małopolskie

Post autor: tommy » sob 24 sty 2009, 20:00

Chodzi mi o to,że za chwile wszystkie towry podrozeją (jesli jeszcze się tak nie stało to tylko dlatego,że importerzy mają jeszcze zapasy towarów zakupione po starych kursach).
Nie wiem czy pamiętacie ale w 2007 nowa VFR-a kosztowała 49900.
Historia? Niestety lubi się powtarzać...

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: Fred » sob 24 sty 2009, 21:45

Zauważcie też że większość dużym firm ma obcy kapitał i gdy nadchodzi kryzys - firmy szukają oszczędności i możliwe że zaczynają już teraz patrząc na przykład Huty Cynku

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » sob 24 sty 2009, 21:50

..wszystko się zgadza, reasumując co by nie zrobić i tak dupa,
ale fakt, trzeba to przeczekać,
bardziej przejrzyste prognozy za 3-4 lata, niestety nie brzmi to optymistycznie

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz

Post autor: rinas » ndz 25 sty 2009, 17:54

http://biznes.interia.pl/waluty/aktualn ... 48196,1023

Tutaj proponuję zerknąć sobie, aby sie upewnic co do euro.

Ogólnie polecam portal http://biznes.interia.pl/ jak dla mnie najlepszy portal ogólno-gospodarczy.

ODPOWIEDZ