Polak też potrafi

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Polak też potrafi

Post autor: PETER » wt 25 lis 2014, 09:38

bardzo ciekawa konstrukcja i do tego nasza a i hajka wysiada :lol: :lol: :lol: :lol:
http://www.konstrukcjeinzynierskie.pl/3 ... imitstart=
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
Marsel
pisarz
pisarz
Imię: Marceli
województwo: łódzkie

Re: Polak też potrafi

Post autor: Marsel » wt 25 lis 2014, 10:00

Można ? można ...
Żyć szybko, umrzeć późno ...
http://babelkowy-swiat.pl/

Awatar użytkownika
klosiewi
klepacz
klepacz
Imię: Grzegorz
województwo: mazowieckie

Post autor: klosiewi » wt 25 lis 2014, 12:07

Moszna? Oczywiście, że moszna!

Awatar użytkownika
magik
klepacz
klepacz
Imię: Mathias
województwo: śląskie

Post autor: magik » wt 25 lis 2014, 12:49

Tylko szkoda, że tacy inżynierowie odchodzą na emeryturę bez godnych następców

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: kiki » wt 25 lis 2014, 16:15

Pomysł i zamiar fajny ale potem jakoś to wszystko się rozpłynęło. Pamiętam jak jeszcze ten motocykl był opisany w ŚM i był nawet plakat dodany tegoż mamuta. Jakiś czas temu pijąc piwo przypomniałem sobie o tym motocyklu i próbowałem coś na YT znaleźć ale mało konkretów z jazdy jest a szkoda.
Motocykl pozostał w sumie takim kolekcjonerskim eksponatem - trudno, bo ciekaw jestem jak sumie to by jeździło. Duża moc, bardzo duża masa... Czy dawało to radę w zakrętach ? Co by się działo jakby motkiem ktoś zaczął latać na gumie? Szkoda że tego już się nie dowiemy :|

andreas
teksciarz
teksciarz
Imię: Andrzej
województwo: pomorskie

Post autor: andreas » wt 25 lis 2014, 17:44

kiki pisze: Pamiętam jak jeszcze ten motocykl był opisany w ŚM i był nawet plakat dodany tegoż mamuta.
Motocykl pozostał w sumie takim kolekcjonerskim eksponatem - trudno, bo ciekaw jestem jak sumie to by jeździło. Duża moc, bardzo duża masa... Czy dawało to radę w zakrętach ? Co by się działo jakby motkiem ktoś zaczął latać na gumie? Szkoda że tego już się nie dowiemy :|
Mam nawet ten plakat.
A tak poza tematem. W Polsce "nic się nie opłaca".
W Słowenii zapaleniec zaczynał wydechy produkować w garażu - dziś jest liczącym się producentem, zaopatrującym fabryczne team'y wyścigowe. W Polsce produkujemy "po cichu" wydechy znanego włoskiego producenta - też nie byle jakiego, też mającego swój udział w sporcie na arenie światowej.

Awatar użytkownika
magik
klepacz
klepacz
Imię: Mathias
województwo: śląskie

Post autor: magik » wt 25 lis 2014, 18:58

Ba do niedawna szyto kombiki dla znanej marki m.in do motoGP, ale chiniole są tańsi :/ a firma jakoś takoś sobie ciągnie, ale coraz lepiej ;).
Wracając do tematu patrzcie jak to się ma do wskrzeszenia sokoła. Silnik z Ameryki, tajle z Tajwanu ino rama pospawana w Polsce. Cóż u bas jakimś dziwnym trafem co innowacyjne czy konkurencyjne na skale światową to się uwala. Np taki Optimus.... kto wie co by było, jak Apple potrafił się podnieść po kryzysie i wrócić do gry. Juz nie mowie o pewnym wynalazcy, którego okradli kochani Brytyjczycy, jak legendę o enigmie. Ale już milknę bo jeszcze teraz zostanę oskarżony o anty coś.... Znowu będzie napina prawdziwych z najprawdziwszych.

Sorry za politykowanie... Aha no i chciałem jeszcze dodać, że jak na tamte czasy to był nie lada wyczyn, tym bardziej, że wtedy kompozyty, lekkie stopy, elektronika, i technologia obróbki, nie były tak rozwinięte, tak powszechne jak dziś. Już nie mówiąc u nas w PL. Bo kto 15lat temu myślał o zmiennych mapach zapłonu, o ustawianym zawieszenu za pomocą guzika. Może komuś się to śniło, ale u nas rzeczywistość nie miała takich bajerów.

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: kiki » wt 25 lis 2014, 21:36

W sumie jak tak popatrzyć to silnik jest stricte samochodowy - kręci się do około 5,600 obr/min gabarytowo na zdjęciach tez nie jest mały... Zaciekawił mnie cytat, że silnik wybuchł i zalał olejem autostradę...
W sumie 260KM na 2 litry pojemności to wcale nie jest tak mało. Cena też zabójcza na owe czasy- około 340 kzł (14 lat temu!!!)... To nie mogło się wg mnie udać...

Awatar użytkownika
Hefajstos
klepacz
klepacz
Imię: Maciej

Post autor: Hefajstos » śr 26 lis 2014, 14:08

Temat był ciekawy, szkoda tylko, że na żadnym z elementów nie ma napisu "Made in Poland"...

A co do kwestii , że w Polsce sie nie da... jest porblem, sam budowałem motocykle od podstaw- specjalizacja trajki, chciałem otworzyć firmę...i dzięki Panu od zegarków, którego sprawa jego jest przed sądem obecnie, sprawiono , że w Pl dobito kolejną galązkę małej motoryzacji...bo Unia tak chce.
Do konkretów, chodzi o wszelkie pojazdy marki SAM, obecnie wymaga się homologacji..koszt na 1 szt od 30000 tys w górę...no i po tzw "ptokach"...obecnie wykańczam moja ostatnią trajkę na gotowo i kończe z tym zabawe..

ODPOWIEDZ