Światła do jazdy dziennej w samochodzie.
- Kajzer
- teksciarz
- Imię: Jarek
Światła do jazdy dziennej w samochodzie.
Mam pytanie. Czy można jeździć na światłach które mają homologację i są prawidłowo zamontowane pod względem rozmieszczenia i podłączenia do układu oświetlenia samochodu. Policjant podczas kontroli stwierdził,że można jeździć na światłach do jazdy dziennej tylko wtedy gdy są zamontowane fabrycznie,a własnoręcznie montowane są niedopuszczalne. Może znacie jakieś konkretne paragrafy? Pozdrawiam 

- KidRackBrawura
- pisarz
- Imię: Tomasz
- województwo: wielkopolskie
Re: Światła do jazdy dziennej w samochodzie.
Z tego co wyczytałem to policjant nie miał racji w tej sprawie. Ale stwierdził tylko, czy poza stwierdzeniem przyszło Ci płacić mandat? Co do paragrafów to wujek google "światła do jazdy dziennej prawo" i na pierwszej stronie masz nawet link do policyjnej witryny z kujawsko-pomorskiego.
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.
If in doubt, flat out.
- ivan
- klepacz
- Imię: Mariusz
A pan policjant zna wszystkie marki samochodów i ich konfiguracje, że wie w których jest montowane fabrycznie?
Jedynie mi znany przepis jest taki że światła do jazdy dziennej nie mogą świecić jednocześnie z normalnymi światłami mijania.
Jedynie mi znany przepis jest taki że światła do jazdy dziennej nie mogą świecić jednocześnie z normalnymi światłami mijania.
- Kajzer
- teksciarz
- Imię: Jarek
Dzięki za podpowiedź. Znalazłem odpowiednie paragrafy na google a co do policji to zostałem tylko pouczony.