motor czy motocykl? 14.06 g.9.45 w trójce
motor czy motocykl? 14.06 g.9.45 w trójce
Temat już był ale...
Zadałem pytanie:
W związku ze zbliżającym się sezonem zwracam się, z nurtującym nie tylko mnie pytaniem dotyczącym nazewnictwa:
Motor czy motocykl? Jakiej nazwy użyć w odniesieniu do pojazdu dwukołowego, jednośladowego, napędzanego silnikiem spalinowym?
Czy nie jest tak, że słowo motor odnosi się do silnika spalinowego jako jednostki napędowej, a motocykl to pojazd jednośladowy wyposażony (czy napędzany) motorem? W takiej sytuacji motor mielibyśmy również w kosiarce czy agregacie prądotówrczym, które motocyklem nie są…
Będę zobowiązany za informację zwrotną, może temat wart jest porusze3nia w audycji…
Dostałem odpowiedż:
Szanowny Panie,
dziękuję za ciekawe pytanie językowe. Odpowiem na nie już niebawem, bo 14 czerwca.
Będę wdzięczna, jeśli do najbliższej niedzieli powiadomi mnie Pan, jak chciałby Pan zostać przedstawiony na antenie.
Łączę wyrazy szacunku
Katarzyna Kłosińska
Zadałem pytanie:
W związku ze zbliżającym się sezonem zwracam się, z nurtującym nie tylko mnie pytaniem dotyczącym nazewnictwa:
Motor czy motocykl? Jakiej nazwy użyć w odniesieniu do pojazdu dwukołowego, jednośladowego, napędzanego silnikiem spalinowym?
Czy nie jest tak, że słowo motor odnosi się do silnika spalinowego jako jednostki napędowej, a motocykl to pojazd jednośladowy wyposażony (czy napędzany) motorem? W takiej sytuacji motor mielibyśmy również w kosiarce czy agregacie prądotówrczym, które motocyklem nie są…
Będę zobowiązany za informację zwrotną, może temat wart jest porusze3nia w audycji…
Dostałem odpowiedż:
Szanowny Panie,
dziękuję za ciekawe pytanie językowe. Odpowiem na nie już niebawem, bo 14 czerwca.
Będę wdzięczna, jeśli do najbliższej niedzieli powiadomi mnie Pan, jak chciałby Pan zostać przedstawiony na antenie.
Łączę wyrazy szacunku
Katarzyna Kłosińska
- belkot
- klepacz
- województwo: śląskie
Re: motor czy motocykl? 14.06 g.9.45 w trójce
Motor inaczej silnik. MOtocykl inaczej pojazd dwukolowy napedzany motorem dajacy zajebista frajde. Motur inaczej wsk czasami R1 nazewnictwo czesto uzywane na wsi 

- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
To zależy z kim gadasz
. Do dzieciakow i dziaków mówi się motor 
A tak btw to określenie motor nie oznacza tylko silnika spalinowego ale równiez elektrycznego itp

A tak btw to określenie motor nie oznacza tylko silnika spalinowego ale równiez elektrycznego itp

- Piotrek82
- teksciarz
Wiadomo, że motocykl to poprawna forma. A pani Kłosińska ma w Trójce świetną audycje. Niedawno tłumaczyła skąd się wzięło słowo "ku....a" i wyszło że wcale nie od łacińskiego k u r w u s, czyli zakręt. 

- Achmed
- klepacz
- Imię: Marek
VFR 750 RC36II BYŁA
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
TRIUMPH SPRINT ST 1050 BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
TRIUMPH SPRINT ST 1050 BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II
- Falcon
- pisarz
- Imię: Artur
Jak zwał tak zwał - i tak wiadomo o czym rozmawiamy wiec co za różnica jakie stosujemy nazewnictwo 

Fiu,fiu zaszczekał kot Filemon
- Revolut
- pisarz
- Imię: Grzegorz
- województwo: podkarpackie
http://motormania.com.pl/felietony/wywi ... fleksyjna/
Słowo motor jest jednak ciągle poprawnym określeniem motocykla w polszczyźnie mniej fachowej.
- Kamilek
- teksciarz
- Imię: Kamil
- województwo: małopolskie
A na slasku jezdzi sie "na kole" albo "moplikiem" 

- Diego
- klepacz
- Imię: Mirek
Mnie razi jak ktoś mòwi,że jeździ motorem .To tak jak z tym włączaniem i włanczaniem .Wszyscy wiedzą o co kaman ale tylko jedna forma jest ok.
Jazda na motocyklu to najlepsze coś,co można robić w ubraniu
- ivan
- klepacz
- Imię: Mariusz
Też lubię jej audycje.
Jakby ktoś nie miał możliwości słuchania to można odsłuchać w necie http://www.polskieradio.pl/9/Audycja/7404
Jakby ktoś nie miał możliwości słuchania to można odsłuchać w necie http://www.polskieradio.pl/9/Audycja/7404
- FernandoT
- pisarz
- województwo: lubuskie
1. motor to masz w pralce.
2. dla kogo sie sezon zbliża w czerwcu dla tego się zbliża, mój się zaczął w kwietniu (tylko ze względu na aurę tak późno) a w chwili obecnej to już z 7 kkm najechane
2. dla kogo sie sezon zbliża w czerwcu dla tego się zbliża, mój się zaczął w kwietniu (tylko ze względu na aurę tak późno) a w chwili obecnej to już z 7 kkm najechane

WSK M21W2 1972, KTM LC 4
- ivan
- klepacz
- Imię: Mariusz
A skąd wiesz kiedy on pisał tego meila z zapytaniem? Może w lutym i już ma 10kkm nakręconeFernandoT pisze: 2. dla kogo sie sezon zbliża w czerwcu dla tego się zbliża, mój się zaczął w kwietniu (tylko ze względu na aurę tak późno) a w chwili obecnej to już z 7 kkm najechane

A poza tym wg. p. Kłosińskiej dopuszczalne jest określenie MOTOR dot. motocykla

- nierob
- klepacz
- Imię: nierob
- województwo: dolnośląskie
z audycji wynika, że określenie motocykl pochodzi od - 2 kręcących się kół. W naszym przypadku zębatych.
trzask prask i po wszystkim.