Gdzie włożyć bilet za parkowanie w strefie?

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: warmińsko-mazurskie

Gdzie włożyć bilet za parkowanie w strefie?

Post autor: Lukaszny » śr 20 cze 2012, 09:15

Pytanie retoryczne - gdzie go włożyć? Każdy powie - za szybę.
A wcale nie :biggrin.

Wczoraj zapadł ciekawy wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi, który rozpoznawał skargę Rzecznika Praw Obywatelskich. Sąd orzekł, że oczywiście samorząd ma prawo pobierać opłatę za parkowanie, ale nie ma żadnego przepisu, który pozwalałby stosować nakaz umieszczenia biletu za szybą.

Wyrok oczywiście nic nie mówi o tym gdzie umieścić bilet. Czyli co - trzeba uruchomić system pomocy koleżeńskiej i zbierać bileciki za parkowanie. W razie ukarania za parkowanie bez opłaty - bilecik od kolegi, awantura w kasie Strefy Parkowania że jak to śmieli ukarać, przecież sąd wyraźnie powiedział, że nie ma obowiązku umieszczania biletu, okazać bilecik na czas parkowania i po sprawie :mrgreen:

http://www.rp.pl/artykul/757704,894301- ... -auta.html
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Re: Gdzie włożyć bilet za parkowanie w strefie?

Post autor: kiki » śr 20 cze 2012, 09:26

zawsze mozna zostawiac wezwanie dla kierowców aby stawili sie w siedzibie SM albo policji i okazali bilecik :). Ciekawe co bedzie wygodniejsze dla włascicieli aut :)

Awatar użytkownika
Barney
bywalec
bywalec
Imię: Barnaba
Kontakt:

Post autor: Barney » śr 20 cze 2012, 09:28

Lukaszny - w Gdyni np. jesli roznica w minutach pomiedzy biletem a "mandatem" wynosi do 5 minut to mowisz, ze sie z kontrolerem minales jak wracales z parkomatu, odwolanie i dziekuje.
zawsze jak widze karteczke za wycieraczka to szybko sprawdzam godzine :D

ale z kolei zbieranie dla wzajemnej pomocy wydaje sie byc troszke bez sensu - podejrzewam, ze jeden bilet
da rade na jedno odwolanie - musza to chyba jakos kontrolowac zeby uniknac sytuacji, ze jeden bilecik
sluzy do np. 5 odwolan...
no i przede wszystkim de facto konczy sie to tym, ze i tak ktos te bileciki musi kupowac
na rzecz kogos kto stwierdzi, ze zawsze sie uda - wydaje sie za duzo zachodu :)
Uczmy sie na cudzych błędach, bo sami wszystkich popełnić nie zdążymy. /Joanna Chmielewska

Awatar użytkownika
Barney
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: Barney » śr 20 cze 2012, 09:29

kiki pisze:zawsze mozna zostawiac wezwanie dla kierowców aby stawili sie w siedzibie SM albo policji i okazali bilecik :). Ciekawe co bedzie wygodniejsze dla włascicieli aut :)
w Gdyni mozesz np. wyslac skan mandatu i bileciku mailem - dostajesz pozniej decyzje o odwolaniu i juz.

chyba ze mam rozumiec, ze sugerujesz sugerowane wezwania olac jakims cieplym plynem :D

PS. zeby nie bylo - nie znosze tej strefy platnej - podaje tylko aspekty technicze :p
Uczmy sie na cudzych błędach, bo sami wszystkich popełnić nie zdążymy. /Joanna Chmielewska

Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Lukaszny » śr 20 cze 2012, 10:50

Ja oczywiście też nie namawiam do żadnego kombinowania tylko pokazuje ułomność naszego prawa i sądów. Ustalić obowiązek zapłaty można, ale co z kwitem to już nikt nie chce się wypowiedzieć. Może również dziwić, że w tak drobnej kwestii skargę składa Rzecznik - gdzie często naprawdę pokrzywdzonym ludziom odmawia tej pomocy.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/

Awatar użytkownika
Barney
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: Barney » śr 20 cze 2012, 12:35

bo Polska jest Panstwem Prawa... zlego prawa... w dodatku i sprawiedliwosci niestety... :D

Awatar użytkownika
Ruda i Piotr
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Kasia
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: Ruda i Piotr » śr 20 cze 2012, 12:56

Barney pisze:Lukaszny - w Gdyni np. jesli roznica w minutach pomiedzy biletem a "mandatem" wynosi do 5 minut to mowisz, ze sie z kontrolerem minales jak wracales z parkomatu, odwolanie i dziekuje.
zawsze jak widze karteczke za wycieraczka to szybko sprawdzam godzine
Barney niestety to już nieaktualne :(

Ostatnio rozmawialiśmy z panem wypisującym mandaciki ;)

:wiewiora
Mamy dwie miłości- :rodzina i :motolove
VFR Viking SeXszyn North Roads

Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Post autor: ivan » śr 20 cze 2012, 21:49

Zawsze można zrobić tak:
Sprawdzasz czy jakiś samochód w pobliżu ma wykupiony bilet, który niedługo się kończy i czekasz na kierowcę. Mówisz, że jesteś kolekcjonerem biletów parkingowych i właśnie z tą godziną ci brakuje do kolekcji. Proponujesz za niego powiedzmy 10 zł, myślę że cena dobra, bo w Wawie za brak biletu mandat (a raczej kara administracyjna) 50 zł.

Awatar użytkownika
Żeton
klepacz
klepacz
Imię: Artur
Kontakt:

Post autor: Żeton » pt 22 cze 2012, 22:44

w warszawie o ile pamięć mnie nie myli to pani prezydent Waltz podpisała kwita że bilet musi być umieszczony w widocznym miejscu w środku pojazdu za szybą a w motocyklu czegoś takiego nie ma więc raczej moto nie powinno płacić :biggrin :mrgreen: :twisted:
Nie ma obcych wśród Błękitnych Rycerzy, są tylko niespotkani przyjaciele. "There are no strangers, only friends you haven't met. RIDE WITH PRIDE

Awatar użytkownika
Tomek Grudziądz
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: Tomek Grudziądz » sob 23 cze 2012, 13:12

Żeton pisze:moto nie powinno płacić
W Grudziądzu jak rozmawiałem na ten temat ze strażnikiem miejskim to powiedział że za moto nie muszę płacić.A jak jest w przepisach to nie wiem.
"niepuszczone bąki unoszą się do góry,stąd się biorą posrane pomysły"

Awatar użytkownika
Stuwka
klepacz
klepacz
Imię: Konrad
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Stuwka » pt 27 lip 2012, 04:44

tomek1565 pisze:
W Grudziądzu jak rozmawiałem na ten temat ze strażnikiem miejskim to powiedział że za moto nie muszę płacić.A jak jest w przepisach to nie wiem.
No nie wiem czy jest tak do końca.
RC 36 II 96r.

Obrazek

Żyje się po to, by latać na moto i czasami dla śmiechu postrzelać z wydechu : )

Co mogę powiedzieć o użytkownikach forum ?
yes we can!!

Głośno mówie i Głośny mam wydech, krótko mówiąc jestem z Południa czyli Góral nisko pienny :)

Awatar użytkownika
Tomek Grudziądz
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: Tomek Grudziądz » pt 27 lip 2012, 20:02

Zawsze można postawić na chodniku byle dla pieszych było przejście(1,5m :?: )
"niepuszczone bąki unoszą się do góry,stąd się biorą posrane pomysły"

Awatar użytkownika
SpiNacZ
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Jarek
województwo: łódzkie

Post autor: SpiNacZ » pt 27 lip 2012, 20:45

Stuwka pisze:
tomek1565 pisze:
No nie wiem czy jest tak do końca.
Ogólne przepisy typu Ustawa prawo o ruchu drogowym nie określa tego tematu. Jedynie rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych określa wzór znaku strefy płatnego parkowania. Kwestię samych opłat, ich wysokości i kogo i w jakim zakresie dotyczą reguluje uchwała miasta. W Łodzi jednoślady są zwolnione z opłat. Dlatego zapraszam na parkowanie do Łodzi :wink:

Awatar użytkownika
Rozan
klepacz
klepacz

Post autor: Rozan » pn 30 lip 2012, 11:33

Hello,
jestem obecnie w trakcie zakładania parkingu strzeżonego, więc troszkę się dowiadywałem. Rozmawiałem z kilka przedstawicielami handlowymi systemów parkingowych, montujących instalacje m.in. przy szpitalach, galeriach handlowych itp. Zgodnie z rozporządzeniem unijnym nawet szlabany nie mogą być na całą długość drogi, ponieważ musi być zachowany przejazd dla rowerzystów i motocyklistów, którzy to z opłat parkingowych są zwolnieni (bo nie są ujęci w jakiejś tam kwalifikacji). Jakby ktoś chciał się dowiedzieć więcej: wpiszcie w google systemy parkingowe i wyślijcie maila do kogoś.

Pozdrawiam,
Michał

ODPOWIEDZ