strzeżcie się szpiegów internetowych- FACEBOOK, wasze zdanie

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"

Czy masz konto na FACEBOOK

tak, mam i korzystam
62
36%
nie mam i nie chce miec
75
43%
nie mam, ale niedlugo zaloze
2
1%
mam i wisi mi to ze wiedza co lubie i co ogladam
24
14%
mam, ale niedlugo zrezygnuje
10
6%

Liczba głosów: 173

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

strzeżcie się szpiegów internetowych- FACEBOOK, wasze zdanie

Post autor: ppamula » śr 20 kwie 2011, 12:12

Jedna z witryn podała informację
istnieje haczyk - jeśli w jednej karcie przeglądarki otwieramy Facebooka, w drugiej dowolną witrynę z przyciskiem „Lubię to”, portal społecznościowy otrzymuje informację o odwiedzonej przez nas stronie, niezależnie od tego czy wciśniemy przycisk, czy nie.
i to jest logiczna prawda.

http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Poz ... omosc.html

Kto z was nie ma konta na FB?

Bardzo interesują mnie wyniki tej ankiety bo może ona mieć znaczenie dla przyszłego rozwoju naszego forum. Zapraszam do zagłosowania.
Ostatnio zmieniony sob 23 kwie 2011, 22:19 przez ppamula, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Maciej

Post autor: MC_Hammer » śr 20 kwie 2011, 13:54

Ja nie posiadam i nie czuję na chwilę obecną takiej potrzeby ;)

Awatar użytkownika
Hefajstos
klepacz
klepacz
Imię: Maciej

Post autor: Hefajstos » śr 20 kwie 2011, 14:30

Nie miałem, nie mam i nie będę mieć.

jaroslawp
pisarz
pisarz
Imię: Jerry
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: jaroslawp » śr 20 kwie 2011, 14:45

Nie mam ani na FB, ani NK. Powiem szczerze, że nie łapię tego fenomenu :) i w ogóle nie kusi mnie żeby zakładać tego typu konta.

kiciol
klepacz
klepacz
Imię: Roman
województwo: wielkopolskie

Post autor: kiciol » śr 20 kwie 2011, 15:17

Kolejna zabawa dla gimnazjalistów :roll:

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: ppamula » śr 20 kwie 2011, 15:35

kiciol, jeżeli chodzi i mnie to ta ankieta nie jest zabawą. Bardzo proszę potraktujcie ja poważnie bo to będzie miało znaczenie dla nas administratorów w jakim kierunku iść na przyszłość.
Jeżeli piszesz o zabawie jako o NK albo FB no to fakt że teraz to jest nowe medium komunikacyjne i ciekawy jestem jak długo będzie na wierzchu, jak długo atrakcyjne.

[ Dodano: Sro 20 Kwi, 2011 ]
poniewaz wyniki są interesujące postanowiłem z tego zrobić ogłoszenie globalne.

Awatar użytkownika
śliniak290
klepacz
klepacz
Imię: Wojciech

Post autor: śliniak290 » śr 20 kwie 2011, 15:41

Nie mam na FB i mieć nie mam zamiaru , mam na NK , ale prawie nie korzystam więc pewnie skasuje.
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!

kiciol
klepacz
klepacz
Imię: Roman

Post autor: kiciol » śr 20 kwie 2011, 15:52

Piotrze nie chodziło mi o ankietę a o samego FB ;-) Głos w ankiecie oddałem.Jestem z większością.
Trudno przewidzieć jak długo będzie trwał fenomen FB. Nasza Szkapa była cool i trendy dopóki nie zaczęła się nagonka w mediach. Zdjęcia piczonów po solarce, metrósów fotografujących się przed lustrem, czy fotki pod tytułem "ja w Tunezji", "ja na Hawajach" itd. Chyba nie wielu chce być kojarzonych z tą grupą osób i to przesądziło o spadku popularności.

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » śr 20 kwie 2011, 15:57

należy jeszcze zadać sobie pytanie:

co z tego ze FB wie? Dopóki nie klikniesz że coś "lubisz", nie pokaże się to na Twojej tablicy.

o ile mi wiadomo, nk na chwile obecną nie ma tak szeroko rozwiniętej developerki, ze wypuszcza pluginy dla stron internetowych.

Dla nie wtajemniczonych - kazdy kto prowadzi jaką kolwiek stronę internetową ma możliwość zaimplementowania jakiegoś małego okienka w którym będzie pokazywał się dodatek (plugin) facebooka z opcją "lubię to".

Gdy ktoś jest zalogowany na facebooku (zalogowany, a nie tylko zarejestrowany - bo ostatnio wiele osób błędnie zamienia te słowa), wchodząc na taką stronę widzi ten dodatek jako on(ktoś :P ). ma możliwość kliknięcia że "to lubi" i wtedy na jego tablicy w facebooku, pokaże się że lubi tą stronę. Samo odwiedzenie strony na której jest taki dodatek nie pozostawia, żadnego wpisu na facebooku.

Owszem, zapewne zostaje to odnotowane w logach serwerów facebook. Tak samo jak nasz usługodawca internetowy ma możliwość (nie koniecznie prawo), sprawdzić do jakich serwerów się łączymy. Tak samo mogą nas zauważyć kamery monitoringu banku obok którego chodzimi, bądź zostawimy odciski palców na poręczy przy schodach ulubionej pizzerii (albo innego mieszkania w bloku :P ). Niestety, wszędzie zostawiamy nasze ślady. Internet jest jedynie medium, które jest obsługiwane przez te niecne maszynki, które w swoim logach wszystko notują, a troszkę bardziej sprytni ludzie potrafą te logi z łatwością analizować. Często potem znajdują się jeszcze sprytniejszi i wykorzystujący to ludzie, prezentując zebrane informacje z różnych celach.
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
sams0n
teksciarz
teksciarz
Imię: Szymon
województwo: podlaskie

Post autor: sams0n » śr 20 kwie 2011, 16:21

Ja mam korzystam podoba mi się to że mam dobry kontakt z moimi przyjaciółmi nie idę na ilość lecz na jakość jestem w wąskim gronie znajomych. Poza tym Motormaniia zawsze wrzuca ciekawe filmiki motocyklowe takie połączenie NK i GG bez scierwa które powstało na NK bo wiele ludzi tego nie ogarnia:D
"Deski nie oddają ciosów"- Bruce Lee

Awatar użytkownika
skoch84
pisarz
pisarz
Imię: Staszek

Post autor: skoch84 » śr 20 kwie 2011, 17:22

Nie mam i mieć nie chcę.
Mam konto na NK, ale praktycznie nie używam. Obecnie służy tylko jako przypominacz kto ze znajomych ma urodziny. Przynajmniej wiem do kogo z flaszką podlecieć :mrgreen:
Almera N15 GA14DE '98
Honda VFR 750 RC36I '91

Awatar użytkownika
korek
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Kordian
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: korek » śr 20 kwie 2011, 17:31

A po jakiego grzyba mi to :P:D:D
Ride is Fun ;D :D For you safety & Protection Do NOT Speeding at the public road !!

Awatar użytkownika
Groszek
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Groszek » śr 20 kwie 2011, 17:46

Miałem. Ale nigdy tak naprawdę nie użyłem. Jak się zorientowałem ile moich danych jest wykorzystywanych, próbowałem usunąć. Ale nie umiałem (to nie takie łatwe), więc zmieniłem dane na fikcyjne, i zostawiłem. W wyjątkowych sytuacjach używam, jak chcę obejrzeć czyjś profil. Konto na NK mam, i choć uważam ten portal za syf, od czasu do czasu się loguję żeby zobaczyć zdjęcia znajomych. Kiedyś była jakaś ankieta na ten temat, na jakiejś interii albo wp, właśnie o NK i FB.

Awatar użytkownika
puzon
klepacz
klepacz
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: puzon » śr 20 kwie 2011, 18:47

Dałem odpowiedź "mam i wisi mi to że wiedzą co lubię i co oglądam" bo mam konto na FB ale trafniejsza by była : mam ale sporadycznie używam.

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek

Post autor: Diego » śr 20 kwie 2011, 19:37

puzon pisze:mam ale sporadycznie używam.
Dokładnie,też mam i tylko dla tego,że mam kontakt ze znajomymi którzy już nie mieszkają w moim mieście.Wystarczy tylko że mnie podkur wio i skasuje profil.
Jazda na motocyklu to najlepsze coś,co można robić w ubraniu

ODPOWIEDZ