Firma kurierska DPD

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
marcinskc
pisarz
pisarz
Imię: Marcin
Kontakt:

Firma kurierska DPD

Post autor: marcinskc » pn 10 sty 2011, 19:09

Poniżej reklamacja jaką wysłałem do firmy kurierskiej DPD z opisem sytuacji jaka mnie dziś spotkała, ogólnie nie polecam, tj masakra jakaś. Zero zainteresowania klientem, mają to totalnie wyeeebane.

"Proszę Państwa usługa jaką Państwo mi świadczyli w dniu dzisiejszym to jest jakaś kpina. Zamówiłem rower w sklepie internetowym rowerzysta.pl w Białymstoku. Rower został wysłany w piątek 7 stycznia, prosiłem aby rower był dostarczony po godz 17:00. Rower przyszedł w poniedziałek 10 stycznia, ale o godz 14:20 w czasie kiedy nie było nikogo w domu.
Zadzwoniłem o godz 16:40 pod numer, który widniał na awizo 502........, kurier poinformował mnie, że dziś już nie przyjedzie bo pracuje do godz 17 mimo, że oddział w Skierniewicach otwarty jest do godz 18, a tj 4 km od miejsca mojego zamieszkania.
Zadzwoniłem pod 225775555 i kobieta powiedziała mi, że przesyłka jest na magazynie i mogę sobie ją sam odebrać. "

Poza tym mówiła, że nie było informacji iż rower należy dostarczyć po 17:00. Mogę przesłać zdjęcie gdzie będzie widać wielki pudło roweru i napis PO 17:00.SKANDAL.
Pojechałem po przesyłkę, sam załatwiłem sobie samochód bo w moje osobowe auto pudło z rowerem by nie weszło.
Wchdzę do biura i co widze? Czterech kierowców siedzących sobie na kanapie i pijących kawę z automatu. Masakra jakaś.
Na koniec Pani, która wydawała mi towar (rower wart ok 1400 zł) wydała mi go na podstawie awizo, które notabene mogłem sobie wyjąć komuś ze skrzynki pocztowej. Nawet nie poprosiła o jakikolwiek dowód tożsamości.
Proszę Państwa to jest jakieś nieporozumienie, czułem się jakbym oglądał "Misia" Bareji.
Przypominam iż czasy PRLu dawno już minęły.
Ogłaszam wszem i wobec, że bedę każdego alarmował o tym iż nie wolno korzystać z usług firmy kurierskiej DPD, ponieważ klient to ich wróg."

Awatar użytkownika
Hubu
klepacz
klepacz
Imię: Hubert
województwo: mazowieckie

Post autor: Hubu » pn 10 sty 2011, 19:18

a kto płacił za wysyłkę firmie kurierskiej ?? Ty czy sklep, który sprzedał Ci rower??

Awatar użytkownika
scibor
pisarz
pisarz
Imię: Patryk
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: scibor » pn 10 sty 2011, 20:06

Przed swietami zamowilem sobie ksiazki w Merlinie. W poniedzialek, platne karta od reki, wysylka 24h. W opcji kurier DPD, bo zaznaczyli, ze poczta przed swietami nie dojdzie. W srode dzwonie co jest, bo jeszcze nie ma. No wlasnie wysylaja. Tak, tu ewidentnie Merlin dal rzyci. Ale wyslali w srode wieczorem, jest numer listu, sledze przesylke. W czwartek nie doszlo, niedobrze, bo w piatek mnie nie ma. W piatek dzwoni do mnie kurier DPD, czy mozemy sie umowic na miescie, bo sie nie wyrobi zeby do mnie podjechac. Z domu mam do miasta 4km, moze bym sie i wybral, ale akurat jestem w Warszawie, czyli 270km od domu. Kurier na to, ze zostawi u kogos w miescie i sobie odbiore. Zgrzytam zebami, ale staram sie zrozumiec czlowieka, ze ma przed swietami urwanie glowy. Zgadzam sie zeby zostawil na stacji benzynowej, odbiore sobie w niedziele. Jade w niedziele na stacje, gowno, nic nie ma. Dzwonie do tego kuriera, nie mial czasu podjechac na stacje benzynowa, zostawil w sklepie AGD, ktory otworza dopiero w poniedzialek o 10tej. Szlag mnie trafia, bo chcialem te ksiazki na spokojnie przepakowac do paczek dla dzieci, zeby w poniedzialek z samego rana wyslac (Poczta Polska), zeby dostaly pod choinke. Sprawdzam na trackingu i dowiaduje sie, ze rzeczona paczke odebralem osobiscie w... czwartek!!! Czerwone plamy przed oczami i takie tam inne.... nic z tym nie zrobilem, bo mialem co innego na glowie.
Paczke odebralem ze sklepu w poniedzialek o 10tej, przepakowalem, zawiozlem na poczte, wyslalem priorytetem i dotarla na miejsce we wtorek o 15tej.
DPD=Doprawdy Przesylki Dupiate. Nigdy wiecej. Amen.

Awatar użytkownika
marcinskc
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: marcinskc » pn 10 sty 2011, 20:57

Hubu pisze:a kto płacił za wysyłkę firmie kurierskiej ?? Ty czy sklep, który sprzedał Ci rower??
Sklep, przy tej cenie przesyłka była gratis, co nie zmienia faktu, że DPD poleciało sobie ze mną w kulki.

Awatar użytkownika
Hubu
klepacz
klepacz
Imię: Hubert
województwo: mazowieckie

Post autor: Hubu » pn 10 sty 2011, 21:30

Nie pracowałem nigdy w DPD, ale w branży kurierskiej spędziłem około 7 lat życia zawodowego.
Jeżeli za przesyłkę płacił nadawca to stroną, która może złożyć reklamację jest płatnik za usługę.
Po pierwsze sprawdziłbym z nadawcą jaką wykupił usługę. Samo napisanie na pudełku dostawa po 17:00 nie powoduje, że firma kurierska ma wypełnić wolę/deklarację wysyłającego.

Standardowe godziny dostaw to godziny 8:00-17:00, za dostawę między 17:00-19:00 wykupuje się opcję, która kosztuje +50% do ceny podstawowej, a za dostawę po 19:00 +100% do podstawowej ceny. Jeżeli sprzedający bierze koszty wysyłki na siebie, to z doświadczenia wiem, że bierze najtańszą możliwą opcję.

Sprzedający może obiecać wszystko, a to za co zapłacił to inna sprawa.
Generalnie kurier jeżeli robi standardową usługę, to później jeżeli nie otrzymuje większych pieniędzy wcale się nie dziwię, że odmawia dostawy.
Po 17:00 kurierzy mogą sobie pić tej kawy w biurze do woli ;)

Awatar użytkownika
Lucek
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: LUCYna/fer
województwo: łódzkie

Post autor: Lucek » pn 10 sty 2011, 23:51

niestety dla nas hubu ma racje
mialem podobna syt z dhl co Ty z dpd i tak to wyglada
Nie ma boga, jest Mmmmotór!

Awatar użytkownika
Argail
pisarz
pisarz
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Kontakt:

Post autor: Argail » pn 10 sty 2011, 23:59

a ktoś ma wiedzę co można zrobić w podobnych sytuacjach:

Przesyłka w opcji "dostraczenie do rąk odbiorcy"
Firma wysyła mi co jakiś czas urządzenia średnio cenowo powyżej 2000 PLN

Czekam 3 dni na paczkę i szlag mnie trafia, po czym dzwoni do drzwi moja 70-letnia sąsiadka i mówi, że wczoraj kurier jej zostawił

Zastanawiam się kto podpisał odbiór?????
jakby mi nie powiedziała, że ma dla mnie paczkę to bym się w ogóle nie domyślił, zero awizo, zero telefonu a na paczce jak wół w ich własnej tabelce zaznaczona opcja godziny dostarczenia oraz info o telefonie przed dostarczeniem i odbiorze osobistym - kurier olał wszystkie opcje dostarczenia

Firma to Qmega,

DHL robi podobnie, jedynie Siódemka nie daje ciała, może dlatego, że ten sam kurier mi już chyba z 15 paczek dowiózł to mam jego numer w telefonie i zawsze dzwoni zanim przyjedzie bo potem wyzywa, że mieszkam jak w hotelu bo ciągle nikogo nie ma :)

Ostatnio mi nawet listonosz dzwonił bo sie chciał upewnić czy ma po co dźwigać paczkę :)

Mieszkam na wielkim blokowisku w Poznaniu
rejoice o young man in thy youth

Awatar użytkownika
Lucek
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: Lucek » wt 11 sty 2011, 07:44

u mnie rowniez czesto zostawia u sasiadki :D
wala w ch... najzwyczajniej
u mnie gls sie sprawdza

Awatar użytkownika
bartpa
zadomowiony
zadomowiony
Imię: bartek
Kontakt:

Post autor: bartpa » wt 11 sty 2011, 08:41

kolesie w tym dpd musieli plakac ze smiechu jak czytali ta "reklamacje" :evil :evil :evil

Awatar użytkownika
marcinskc
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: marcinskc » wt 11 sty 2011, 08:50

bartpa pisze:kolesie w tym dpd musieli plakac ze smiechu jak czytali ta "reklamacje"
Ja będą tak robić dalej i tak traktować klientów to bedą się śmiać ale baranim głosem.
Ja już z ich usług nie skorzystam i nawet będe w stanie zapłacić dwa razy więcej za usługę innego kuriera. U mnie siódemka i pocztex dają rade. W pocztexie jest opcja poranek dla tych, którym zależy na dostawie na drugi dzień. Dają gwarancję dostawy.

Awatar użytkownika
Lucek
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: Lucek » wt 11 sty 2011, 09:17

chyba sie kurier trafil jakis czynny :D

Awatar użytkownika
Gregory
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Grzesiek
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Gregory » wt 11 sty 2011, 09:21

Argail pisze:DHL robi podobnie, jedynie Siódemka nie daje ciała,
a w moim przypadku siódemka dała ciała.

Najlepszy był KOLPORTER - sprzedawca wysłał paczkę we wtorek - dostałem nr listu i telefon do firmy. Dzwoniłem do nich w piątek, bo kuriera ani widu ani słychu. A kobita z przeprosinami, że jeszcze nie doszła do nich przesyłka z centrali. Ale że oni jeżdżą w soboty i wtedy dostarczą. W sobotę czekam i nic. W poniedziałek przyjeżdża kurier.Szuka paczki z jakieś 20 min i... nie ma paczki w aucie. Ma kartkę z listem przewozowym, ale nie spakowano mu tego. Masakra. Powiedział, że przywiezie we wtorek. We wtorek czekam i kuriera nie ma. Dzwonię do nich o co kaman, a kobieta, że to nie możliwe, że zadzwoni do kuriera co i jak i oddzwoni do mnie. Czekam 2 godziny i nic, a jak chciałem oddzwonić to nikt nie odbierał a komórka została wyłączona.
W środę przyjeżdża kurier - bez listu przewozowego, ale z paczką. Musiałem napisać na jakimś świstku, że odebrałem przesyłkę.
Motocykl jest jak media markt -nie dla idiotów

Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.

CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,

Awatar użytkownika
bartpa
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: bartpa » wt 11 sty 2011, 09:40

robic tak dalej czyli jak ??? pic kawe po 17 ? Dostarczac zgodnie i ich trasa ? Niechec do dostarczenia po pracy ?
Sadze ze gdybys im zaplacil za dostarczenie rano tak i bys to otrzymal zgodnie z tym co napisal hubu - standardy sa takie same dla wszystkich firm- Zaplacisz -otrzymasz
Nawet nie bede komentowal tresci twojej reklamacji bo co najmniej nic nie osiagniesz poza smiechem
pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcinskc
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: marcinskc » wt 11 sty 2011, 10:41

bartpa pisze:robic tak dalej czyli jak ??? pic kawe po 17 ? Dostarczac zgodnie i ich trasa ? Niechec do dostarczenia po pracy ?
Sadze ze gdybys im zaplacil za dostarczenie rano tak i bys to otrzymal zgodnie z tym co napisal hubu - standardy sa takie same dla wszystkich firm- Zaplacisz -otrzymasz
Nawet nie bede komentowal tresci twojej reklamacji bo co najmniej nic nie osiagniesz poza smiechem
pozdrawiam
Chłopie jakbyś dobrze przeczytał post to umiałbyś wyciągnąć wnioski. Po pierwsze dzwoniłem do nich o 16:40, po drugie pracują do 18:00, po trzecie wydawanie komuś przesyłki bez potwierdzenia jego tożsamości jest co najmniej nieodpowiedzialne.
Wysyłając do Centrali reklamację moim zamiarem było przedstawienie w jaki sposób pracuje ich oddział w Skierniewicach, czasy powiedzenia "Czy się stoi czy się leży pieniądz zawsze się należy już dawno minęły". Sam pracuje w dużej korporacji transportowej (nie jest to transport drogowy) i takie praktyki są nie do przyjęcia.
Jeżeli chciaż jedna osoba po przeczytaniu mojego postu zastanowi się czy korzystać z usług tej firmy kurierskiej to mój cel zostanie osiągnięty.

Awatar użytkownika
bartpa
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: bartpa » wt 11 sty 2011, 16:14

nie wiem jak cos mozna dobrze przeczytac jednak ad rem
moje wnioski po przeczytaniu sa takie :

1. NIe masz pojecia jak funkcjonuje taka firma ani chyba jakakolwiek inna
2. Wymuszasz wykonanie czegos za co nie zaplaciles
3. nie potrafisz "zalatwic" sprawy
4. Nie widzisz we wszystkim swoich ewidentnych bledow w ocenie sytuacji i postepowaniu

Najwiekszym i moim zdaniem wymagajacym ukarania bledem jest wydanie czegokolwiek bez sprawdzenia tozsamosci, BYc moze firmy kurierskie patrza na to inaczej nie wiem

pozdrawiam

Przyjmij to na klate :smile:

ODPOWIEDZ