Ceny paliw

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: mazowieckie

Post autor: VFRKrzysztof » wt 21 gru 2010, 22:13

binio pisze:Krzysztof - Ty to chyba powaznie masz zboczenie na punkcie tuska.
Bullshit! Zacytuj chociaż jedno moje zdanie, w którym wyraziłbym pochwałę dla Tuska. Ja tylko punktuję hofmanowo-rydzykowo-sakowiczowe brednie, które się o nim wypisuje. Tusk mnie wkurza. On już nawet nie deklaruje, że jest liberałem, nie mówiąc już o tym, żeby prowadził liberalną politykę. On w ogóle nie prowadzi żadnej polityki, tylko byle jak administruje próbując przeczekać do wyborów. Na jego usprawiedliwienie można przytoczyć fakt, że wszystkie rządy na świecie przeprowadzają reformy w pierwszym roku rządzenia, a przez pozostałą część kadencji podlizują się wyborcom, żeby wygrać następne wybory. Tusk w pierwszym roku nic nie zrobił, bo gdyby próbował to i tak Kaczyński by wszystko udoopił, a teraz rząd zachowuje się tak jak wszystkie rządy we wszystkich krajach. Tak czy owak Tusk mnie wkurza, a Twoje stwierdzenie to kompletna bzdura.
Ale żeby być sprawiedliwym, muszę przyznać, że w całej Twojej radosnej bleblaninie znalazłem jedno mądre zdanie, a mianowicie:
binio pisze: Mamy demokracje, tzn lud sam ustala sobie ceny paliw wybierajac takich a nie innych poltykow
Mając tą świadomość w najbliższych wyborach możemy głosować na partie, które nie tylko będą obiecywać obniżkę podatków, ale przede wszystkim przedstawią wiarygodny plan reformy finansów, który na taką obniżkę pozwoli. A taki plan powinien zawierać między innymi następujące działania:
1. Redukcja wydatków na armię. Ile warta jest nasza armia można się dowiedzieć czytając raporty z katastrof wojskowych statków powietrznych:
http://upload.wikimedia.org/wikisource/ ... tnicza.pdf
http://www.wp.mil.pl/pliki/File/zalaczn ... yMi24D.pdf
http://www.wp.mil.pl/pliki/File/zalaczn ... wyAn28.pdf
W każdym przypadku główne przyczyny to niedostateczne wyszkolenie, nieodpowiedzialność i niedojrzałość emocjonalna pilotów, kontrolerów i dowódców. W przypadku katastrofy smoleńskiej przyczyny są takie same. I nawet każdy oszołom, który twierdzi, że to był zamach, na koniec powinien stwierdzić, że odpowiedzialność, za śmierć prezydenta ponosi nasza armia, bo jej psim obowiązkiem było dowieźć prezydenta bezpiecznie na miejsce, w tym uchronić go przed zamachem. Więc jeśli ktoś twierdzi, że ruscy zastawili zasadzkę, to konsekwentnie powinien stwierdzić, że polskie wojsko w tą zasadzkę wpadło i bitwę przegrało.
W każdej armii lotnictwo to elita. Skoro u nas taka jest elyta, to jaka jest ta nieelyta, która biega po poligonach, strzela z armat i pepesz i rzuca granatami??? Zanim się wszyscy pozabijają, trzeba ich rozpędzić na cztery wiatry a część zaoszczędzonych pieniędzy przeznaczyć na szkolenie cywili do wojny partyzanckiej. Armia taka, jaka jest, w razie potrzeby i tak nas przed nikim nie obroni, a miliony zdrowych facetów z przeszkoleniem i kałasznikowami mogą zdziałać więcej.
2. Likwidacja emerytur mundurowych. Jak ja studiowałem, to co roku kilka miesięcy chyrałem w Szwecji, żeby zarobić na akademik i zupę mleczną w stołówce studenckiej. W tym czasie student szkoły wojskowej na koszt państwa mieszkał w koszarach i wpieprzał grochówkę z mięsem. Potem ja przez piętnaście lat harowałem od świtu do nocy, a oficer przez osiem godzin dziennie siedział za biurkiem albo biegał po poligonach. Teraz ja mam jeszcze 25 lat tyrać i płacić podatki, z których będzie wypłacana emerytura mojemu rówieśnikowi – emerytowanemu oficerowi.
3. Wyprowadzenie religii ze szkół. Kiedyś klechy uczyły religii w salkach katechetycznych i nawet było fajnie. Teraz w Polsce obowiązuje rozdział kościoła od państwa, a mimo to państwo z naszych podatków opłaca katechetów, ogrzewanie i kredę w klasach, w których niedouczeni katecheci nauczają religii.
4. Zaprzestanie dotowania kościoła, płacenia za ogrzewanie Rydzyka, budowę świątyni opaczności, oświetlanie kościołów i inne fanaberie. Kościół to prywatny biznes i niech sam na siebie zarabia. Niektórzy potrafią. Ten biznesmen, który zbudował swoje wesołe miasteczko w Licheniu, sam na to nazbierał kasę. Trochę oskubał Budimex, ale Budimex to chyba prywatna firma.
5. Obcięcie wynagrodzeń w administracji państwowej i samorządowej. W Czechach rząd od nowego roku obciął pensje urzędników o 10%. Urzędasy podniosły kwik i zapowiedziały wielotysięczne demonstracje i ogólnokrajowy strajk. W końcu w kilku miastach na ulice wyszły kilkudziesięcioosobowe grupy, które zostały wyśmiane przez lud roboczy i natychmiast się rozeszły. U nich się dało, więc u nas też się da.
6. Reforma administracji i wywalenie tysięcy pasożytów. Skoro w banku system komputerowy rozsyła wyciągi, to dlaczego w urzędzie dzielnicy musi być urzędas, który wylicza, wypisuje, drukuje, podpisuje i opieczętowuje decyzję o podatku od nieruchomości? Dlaczego w urzędzie skarbowym musi być urzędas, który wklepuje do komputera moje zeznanie podatkowe, skoro ja sam mógłbym to zrobić w internecie? Dlaczego jak wchodzę do urzędu to muszę patrzeć, jak urzędas zamyka gadu-gadu i naszą klasę?
7. Prywatyzacja służby zdrowia. W drogim mieście Warszawie firma wykupuje dla pracownika w prywatnej sieci przychodni pakiet medyczny zawierający wizyty u wszystkich specjalistów, analizy w laboratorium, RTG, USG i nie wiem, co jeszcze, i płaci za to 50 PLN miesięcznie. Czyli tyle kosztuje podstawowa opieka medyczna na wysokim poziomie przy kontrakcie dla kilkuset osób. Gdyby NFZ wykupił taki pakiet w prywatnych przychodniach dla kilkudziesięciu milionów osób, to byłoby znacznie taniej. Jeśli doliczyć do tego ubezpieczenie na wypadek konieczności drogiego leczenia ciężkich chorób to i tak wyjdzie o wiele mniej, niż mi zabiera państwo w formie składki na ubezpieczenie zdrowotne, z których to pieniędzy opłacane są niewydolne szpitale, w których dyrektorami są koledzy burmistrzów, a pracownikami koleżanki dyrektorów.
8. Likwidacja KRUS-u. Przez pół życia mieszkałem na wsi, znam wielu rolników i nikt mnie nie przekona, że rolnicy powinni płacić do KRUS-u tyle, ile płacą.
9. Opodatkowanie adwokatów, lekarzy, księży, prostytutek i innych grup zawodowych, które osiągając wysokie dochody płacą minimalne podatki lub nie płacą ich wcale.
10. Itd, itp.
Gdyby te wszystkie zmiany wprowadzić, to w pierwszym roku zamiast deficytu budżetowego mielibyśmy nadwyżkę.
Do wyborów zostało jeszcze wiele czasu, więc można przemyśleć swoje oczekiwania w stosunku do państwa i wybrać takich polityków, którzy zagwarantują realizację tych oczekiwań. I paliwa będą tańsze.
The best is yet to come! :-)

Awatar użytkownika
eater
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: eater » wt 21 gru 2010, 23:27

Hmm... troszkę się rozpędziłeś Krzysztof... 8)

1. Redukcja wydatków na armię. - jasne. Najlepiej ją zlikwidujmy. Nie mamy już granic, niedługo nie będziemy mieć waluty, pozbądźmy się wojska, niech w cąłości administrują nami urzędasy z KE.
2. Likwidacja emerytur mundurowych. - zgadzam się. W ogóle zlikwidujmy ZUS i KRUS. Niech rząd nie zabiera ludziom ich pieniędzy i pozwoli im samym myśleć o emeryturze. Na pewno społeczeństwo samo lepiej sobie poradzi z własnymi pieniędzmi jak rząd.
3. Wyprowadzenie religii ze szkół. - zgodzę się. Jak ktoś chce się uczyć relgii - do kościoła. Jak jest islamistą czy żydem - niech uderza do swoich. Narzucanie odgórne tego, że religia katolicka jest obecna w szkole ma z liberalizmem wspolnego tyle co krowa i rower.
5. Obcięcie wynagrodzeń w administracji państwowej i samorządowej. - racja, ale poszedłbym dalej. ZREDUKUJMY urzędników! W Polsce urzędnicy to jedna z najsilniejszych grup darmozjadów. To, co zarabiają nie należy im się prawie w ogóle. Mam kolege, który pracuj w urzędzie miasta. Jego pensja to moje podatki. Przez 8 godzin siedzi w biurze, z czego przez 6 gra w gry online. Jego 4 kolegów robi to samo. Czyli wystarczyłby jeden z nich, prawda?
6. Reforma administracji i wywalenie tysięcy pasożytów. - j/w
7. Prywatyzacja służby zdrowia. - tak jest.
8. Likwidacja KRUS-u. - tak samo jak i ZUS. A jesli juz istnieje system emerytalny - niech rolnicy placa tyle co osoby fizyczne i przedsiebiorcy. Z jakiej racji placa tak smieszne skladki?
9. Opodatkowanie adwokatów, lekarzy, księży, prostytutek i innych grup zawodowych, które osiągając wysokie dochody płacą minimalne podatki lub nie płacą ich wcale. - kategoryczne nie! Tych ludzi jest za malo, zeby skarb panstwa poczul jakas drastyczna poprawe. Zamiast podnosic tu podatki, obnizmy je wszystkim i zajmijmy sie redukcja wydatkow. Tusk to juz obiecywal... ale idzie mu to jak gile z nosa.
10. Itd, itp.
Gdyby te wszystkie zmiany wprowadzić, to w pierwszym roku zamiast deficytu budżetowego mielibyśmy nadwyżkę.
- troszkę błędne myślenie. Skarb Panstwa nie ma prawa miec nadwyzki ani deficytu. Ma miec jak najmniej. MA mu wystarczyc na wojsko, policje, sady i rzad. Koniec. Wara im od emerytur, ubezpieczn zdrowotnych, komunikacji miejskiej i gospodarki seksualnej mrowek. Zdrowy budzet panstwa to budzet ktory posiada jak najmniej kasy.
Terror Mechanicznej Pomarańczy!

Potrzebujesz części do moto w dobrej cenie? Pytaj! :)

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » wt 21 gru 2010, 23:45

VFRKrzysztof pisze:3. Wyprowadzenie religii ze szkół. Kiedyś klechy uczyły religii w salkach katechetycznych i nawet było fajnie. Teraz w Polsce obowiązuje rozdział kościoła od państwa, a mimo to państwo z naszych podatków opłaca katechetów, ogrzewanie i kredę w klasach
aż ciśnie się na usta "Historiam nescire hoc est semper puerum esse"

ktoś kiedyś napisał, "kto nie zna historii skazany jest na jej powtarzanie". Obyśmy kiedyś nie musieli powtarzać czasów, kiedy bardzo wielu walczyło o to jak jest w tym temacie teraz.
Mylicie pojęcia bo wydaje Wam się, że wszyscy myślą tak jak wy. Przeciwnie, wileu chce nadal żeby religia była w szkołach, i też płacą na to podatki.

Jest taka piosenka, można powiedzieć hymn, coraz częściej zapominany, ale posiada jedną wielką cechę, która pomagała w wielu trudnych momentach. Nazywa się Rota ;-)

nie twierdze, że ten system jest idealny, nie jest bo tworzą go m.in. z założenia nieidealni ludzie. Ale zastanówmy się, skoro nie ma etyki to jaki przedmiot ma wpajać podstawowe wartości(bo rodzice nie wystarczą skoro w szkole będzie inny świat, każdy wie jak jest). Zróbmy lepiej wybór etyka i religia i będzie po dyskusji.
A takie odbieranie wartości może mieć złe skutki. Parę wojen jest na to dowodem

oczywiście wszędzie się znajdą czarne owce, to tak na marginesie jakby ktoś chciał punktować wyjątkami
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]

Awatar użytkownika
eater
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: eater » śr 22 gru 2010, 00:26

kruhy, problem polega na tym, że owszem, sa ludzie, ktory religia w szkolach odpowiada, ale to, ze też płacą podatki nie jest argumentem za tym, że tak ma być.

Zapytasz: "to jak ma byc?". Ano tak, zeby kazdy mogl wybrac. Ale nie na zasadzie "chodze na religie katolicka / nie chodze na religie katolicka", ale na zasadzie "moje dziecko jest Żydem, więc będzie się religii uczyć w Synagodze".

Pytanie kolejne: a jeśli ktoś jest ateistą? Z jakiej racji jego podatki idą na państwową edukację, z której księżą wykłądający religię mają pieniądze? Tu nie ma wolności, nie ma wyboru. Tu jest problem.

[ Dodano: Sro 22 Gru, 2010 00:50 ]
News z ostatniej chwili.

Zalozona przeze mnie strona na Facebooku:
Dlaczego paliwo jest tak drogie?

Znalazła się na profilu Janusza Korwina - Mikke, który zachęca internautów do odwiedzin. :)

Juz teraz strona ma prawie 200 fanów - od godziny 15.00.

To pokazuje jak duża jest grupa ludzi, któym ten stan nie pasuje.

Zapraszam na stronę do wymiany poglądów na ten temat.

Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz

Post autor: VFRKrzysztof » śr 22 gru 2010, 01:33

Kruhy, Ty chyba z innej planety jesteś, na tej planecie są inne lekcje religii i jakieś wartości tam się przekazuje. Na naszej planecie to wygląda tak, jak opisuje jedno z wrogich pism:
http://www.polityka.pl/spoleczenstwo/ar ... zkole.read
I to samo mi opowiada moje dziecię. I ja też miałem z tym kontakt, gdy zostałem wezwany do szkoły na rozmowę z panią katechetką. Fakt jest taki, że kościół wprowadzające religię do szkół, spieprzył nauczanie religii. Spieprzyli to biskupi i ci niedouczeni gamonie, których ci biskupi wysłali do tych szkół w charakterze nauczycieli. A co gorsze, religia w szkołach spieprzyła szkoły, bo dzieciątka najpierw zaczęły lekceważyć nauczycieli religii i naukę religii, a następny krok to było lekceważenie wszystkich nauczycieli i lekceważenie nauki w ogóle. I to jest proces nieodwracalny. Moim zdaniem jeśli ktoś naprawdę chce, żeby jego dziecko uczyło się religii, to powinien dążyć do tego, żeby nauka religii była prowadzona przez księdza (widzisz, jaki poważny jestem, nie napisałem klecha, tylko ksiądz) w salce katechetycznej przy kościele.
Oczywiście klechy tego nie chcą, bo by się urwała kasa dla nich i dla ich sługusów. A każdy podatnik i każdy rodzic świadomy tego, co się dzieje na lekcjach religii, powinien domagać się wywalenia religii ze szkół. Szkoły bez religii to lepsze szkoły, lepsze dzieci, mniejsze koszty dla państwa, niższe podatki dla ludu i tańsza benzyna dla motocyklistów.
To ostatnie zdanie jest najważniejsze, a cały wywód służył tylko jako wstęp do tego zdania, co wyraźnie podkreślam, żeby mi nikt nie zarzucił, że offtopuję :mrgreen:

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » śr 22 gru 2010, 12:37

No ale jaki widzicie problem w lekcjach religii? Skoro wywalamy religie (katolicka) rownie dobrze grupa osob moze domagac sie wywalenia historii, bo ich to nie interesuje, czy jakiegokolwiek innegoprzedmiotu. Chcac czy nie - religia katolicka towarzyszy nam od zawsze i pomijajac temat terazniejszosci, stanowi nieodlaczna czesc historii naszego kraju. A mitologii i historii USA po co mamy sie uczyc?

To byla wylacznie logiczny konswekwencja Twoiszch - Krzystzofie, wypowiedzi. Ale ja sie z tym nie tylko zgodze ale chce isc dalej. Sprywatyzujmu cakowicie szkolnictwo! i po sprawie. To rodzice beda wybierali szkole, zakres materialu i nauczycieli jakich beda chcieli miec dla swoich dzieci. Bo z drugiej strony dlaczego Ty, ktory nie chcesz placic z podatkow na wojsko czy rolnikow, masz placic na szkole nie swoich dzieciakow?

Ale odbieglisy od tematu. Mialo byc o paliwach :)
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » czw 23 gru 2010, 10:40

VFRKrzysztof pisze:Kruhy, Ty chyba z innej planety jesteś, na tej planecie są inne lekcje religii i jakieś wartości tam się przekazuje
Wypowiadasz się tak, jakbyś był w każdej szkole na każdej lekcji religii i na tej podstawie wypowiadał takie osądy. Otóż powiem ci, że bazujesz zbyt małej wiedzy. Otóż w wielu szkołach są nauczyciele różnych dziedzin, którym można stawiać takie zarzuty jakie ty stawiasz katechetom. Czy na tej podstawie ktoś chce wyrzucać matematykę czy WF ze szkół, śmieszysz mnie. Ale wiem już jaka jest logika twoich wypowiedzi, zorientowany jesteś na ludzi a nie na sprawę. A wiadomo, ludzie to takie stworzenia, które zawodzą. I nie można oceniać idei po jedynie po kilku osobach, które mówią, że ją stosują.
I trochę dziwne masz tu wg mnie podejście do demokracji. Takie bardziej w stylu obecnej UE. Jeśli są 2 osoby o tych samych prawach. Jedna z nich chce rzeczy A ale nie chce B, druga chce B ale nie chce A. Więc wg Ciebie ani jedna ani druga nie może mieć tego co chce.

Uważam, że religia powinna zostać w szkole, nie jestem w tym temacie odosobniony, i widząc naszych rządzących pokazujących się często w kościołach mam nadzieję że się to nie zmieni.
Oczywiście jestem za tym, żeby wybór wprowadzić i zmienić religię na przedmiot nieobowiązkowy.

Nie jetem pewien czy religia musi być prowadzona tylko przez księży. Moja siostra tak się składa jest doktorem Teologii, i co tu dużo gadać ma większą wiedzę od niejednego księdza. Śmiem nawet twierdzić, iż jest w stanie podważyć każdy argument skierowany przeciwko religii Katolickiej, które ateiści przytaczają po przeczytaniu 2 czy 3 antykatolickich książek podważających fundamenty kościoła(nie mowie tu o zachowaniach ludzi kościoła).

ale fakt jest faktem że odbiegliśmy od tematu, bo ktoś znowu zaczął gadać o jakimś Sakiewiczu czy kimś

ps: a tak nawiasem, Ciekawi mnie 1 rzecz, jak wyglądają święta Bożego Narodzenia u tak wielu deklarowanych tu ateistów?

Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz

Post autor: VFRKrzysztof » czw 23 gru 2010, 13:04

kruhy pisze:Otóż powiem ci, że bazujesz zbyt małej wiedzy.
Otóż po raz kolejny przyjmuję takie stwierdzenie z pokorą. Wiem, że nic nie wiem, niczego nie widziałem, ani nie słyszałem, ale się nie przejmuję :-) Alleluja i do przodu! Wesołych Świąt i taniej benzyny w Nowym Roku życzę! :-)

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » czw 23 gru 2010, 16:20

Zgadzam się Krzysztof z Twoimi poglądami. Co ciekawe, te punkty które wymieniłeś to w większości postulaty Ruchu Poparcia Palikota.

Wracając do tematu, ciekawe jak będzie wyglądała cena benzyny na wiosne...

Awatar użytkownika
eater
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: eater » czw 23 gru 2010, 18:00

Fred pisze:Wracając do tematu, ciekawe jak będzie wyglądała cena benzyny na wiosne...
Mysle Fred, ze bedziemy tankowac w okolicach 5,10 - 5,20 za litra...

adjar
klepacz
klepacz
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: adjar » czw 23 gru 2010, 18:27

Będzie ile będzie. Już straszono że będzie ponad 5 - nie sprawdziło się. Aczkolwiek w końcu może, niby czemu nie.

Zastanawiam się jak VFR jeździłaby na spirytusie... :)

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » czw 23 gru 2010, 18:31

W takim razie trzeba będzie iść po podwyżke żeby móc dalej tyle jeździć :mrgreen:

"Zarobki afrykańskie, ceny szwajcarskie
Polne drogi na nich auta bawarskie
Chodliwym produktem wina rodzimej produkcji
Wspólną cechą niechęć do władzy, instytucji"
kruhy pisze:ps: a tak nawiasem, Ciekawi mnie 1 rzecz, jak wyglądają święta Bożego Narodzenia u tak wielu deklarowanych tu ateistów?
Jutro odbębniam kolacje, potem zaczynam robić projekty ze studiów a w międzyczasie dalej czyszcze moto

Weekend jak każdy

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » czw 23 gru 2010, 21:44

Znam wielu ateistow, korzy swieta normalnie obchodza, z wyjatkiem chodzenia do kosciola :) Zreszta moja kobieta jest prawoslawna i tez normalnie obchodzi w Polsce swieta, pozniej jedzie na ukraine i tam znowu :) Fajnie tak hehe
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » ndz 26 gru 2010, 21:30

no, bałem się logować na forumie w obawie ostrych ripost, ale jak widzę święta się udzielają i nie zostałem zmieszany z gruntem :mrgreen:
W sumie najważniejsze to szanować się nawzajem mimo odmiennych pewnych poglądów i wypracowywać wspólnie jakieś wnioski

a co do cen paliw to myślę, że mimo wzrostu cen nadal jeździć będziemy niemniej, a narzekać będziemy tak samo jak zwykle ;-)

Awatar użytkownika
marcinskc
pisarz
pisarz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: marcinskc » ndz 02 sty 2011, 22:03

Nowe ceny paliw od 1ego stycznia PB95 4.90 LPG 2.66. A zapewniano nas ze podwyzka vat nie wplynie na ceny paliw...

ODPOWIEDZ