Kryzys

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
J43
pisarz
pisarz

Post autor: J43 » ndz 15 mar 2009, 20:49

Nie dajmy się zwariować.za kilka miesięcy sytuacja zacznie się stabilizować.Przyczyna jest w zagranicznych bankach i koncernach.Rządy juz staraja sie im pomóc,zeby nie doprowadzić do ogólnoświatowego kryzysu.Kiedy wpompuja kase ,spłacą kredyty,uruchomia znowu produkcje i wszystko wróci do normy.Musimy tylko doczekac do tego momentu.Najwieksze straty tym razem poniosą czy już poniesli magnaci finansowi,bo to giełda i różne wydumane instrumenty finansowe doprowadziły do takiego stanu.Kto nie ma nic na giełdzie może byc spokojny.

J43
pisarz
pisarz

Post autor: J43 » pn 16 mar 2009, 19:50

Jeszcze :
Giełda podobno dobiła już do dna-jest zmiana kierunku na "kupuj".Czyli: zaraz będzie wzrost,bo kupuje się w dołku.A poniewaz giełda zawsze wyprzedza gospodarke o kilka miesięcy do roku,to oznacza,że nastapi poprawa.Nie zaraz,ale niedługo. ;-)

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » pn 16 mar 2009, 21:02

No mogę powiedzieć, że w transporcie tak jakby pomalutku coś ruszało do przodu :)

Dzisiaj na giełdach ładunków bylo tyle, ile ostatnio chyba ze 4-5miesięcy temu, także jest to wyraźny znak na plus. Oby tylko nie chwilowy.

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
klepacz
klepacz

Post autor: bialy-murzyn » wt 17 mar 2009, 06:39

no bo euro i dolar doszly do pierwszej od 5 miesiecy ceny opłacalnosci : >

J43
pisarz
pisarz

Post autor: J43 » czw 19 mar 2009, 18:02

rinas pisze:No mogę powiedzieć, że w transporcie tak jakby pomalutku coś ruszało do przodu :)

Dzisiaj na giełdach ładunków bylo tyle, ile ostatnio chyba ze 4-5miesięcy temu, także jest to wyraźny znak na plus. Oby tylko nie chwilowy.
Na pewno jest ciut lepiej bo zaczyna sie sezon budowlany a wtedy zawsze jest troche lepiej.Bezrobocie troche spada itp.

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » czw 19 mar 2009, 22:07

....jaki kryzys....u mnie zapier.. jak zwykle, a nawet lepiej.. mam 2 budowy na głowie :twisted:

J43
pisarz
pisarz

Post autor: J43 » pt 20 mar 2009, 12:57

MARCO pisze:....jaki kryzys....u mnie zapier.. jak zwykle, a nawet lepiej.. mam 2 budowy na głowie :twisted:
Ale chyba domy jednorodzinne a nie bloki?

J43
pisarz
pisarz

Post autor: J43 » czw 02 kwie 2009, 20:03

Wiadomośc dnia:
Jestem bez starej pracy,ale mam juz nastepna.
Powód:
nie kryzys,no,może pośrednio.
Dyrektor miał 2 znajomków.Ci znajomkowie stracili prace w innym zakładzie,bo ten ich zakład stracił zamówienia.Więc znajomkowie zadzwonili do swojego znajomka a mojego dyrektora: "Ratuj,załatw jakąs robotę.".Załatwił im,ale moim kosztem.

A już było tak pieknie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
Ale "nic to" .Mam juz nastepną,nawet troche lepiej płaca,ale dalej.W firmie,która jest podwykonawca mojej starej firmy.
Moto będzie miało zajęcie :mrgreen: .

jaroslawp
pisarz
pisarz
Imię: Jerry
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: jaroslawp » czw 02 kwie 2009, 20:24

U mnie zrobili dobrowolne odejścia (rzucili trochę kasy dla odchodzących na zachętę).
Ale już mówi się, że kasy na zwykłe wypłaty są na 2 miesiące i chodzą plotki o ogłoszeniu upadłośći.
Ciekawe czy straszą, żeby więcej osób skorzystało z dobrowolnych odejść, czy rzeczywiście mają taki zamiar.
Faktem jest, że produkcja cienko idzie :cry:

J43
pisarz
pisarz

Post autor: J43 » czw 02 kwie 2009, 21:14

Wszystko jest grą.
Twój zakład gra w gre pod tytułem: "odejdźcie sami,damy W am 2-miesięczne odprawy,tylko nie idźcie na chorobowe,bo wtedy musimy :1.Jeszcze do 6 miesięcy Was trzymac na stanie i płacic za Was ZUS,2.Po chorobowym i tak musimy Wam dac odprawy,3.Dokąd mamy Was na stanie nie możemy zamknąć zakładu."
To jest powód dlaczego dają zachęty.Nie dla Waszej przyjemności,ale dlatego,że firmie sie to opłaca.

Fuck nasz system :mrgreen: ;-) .
Grunt to nie przejmowac się za bardzo tylko robic co trzeba. motoride: Czyli: jeździć na moto :twisted: .

jaroslawp
pisarz
pisarz
Imię: Jerry
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: jaroslawp » pt 03 kwie 2009, 07:26

Tia........
Szkoda tylko, że produkcja zwalnia. Surowce drogie jak cholera, a za produkty rolnicy chcą płacić mniej niż koszty produkcji. :evil:
Ale żeby było ciekawiej akcje firmy w której pracuję skoczyły w przeciągu miesiąca o 40 % do góry.
Ogólny wniosek: rynki finansowe są popier...lone. :???:

A na moto :mrgreen: już jutro.

J43
pisarz
pisarz

Post autor: J43 » pt 03 kwie 2009, 09:42

Rynki sa popie...lone,kursy akcji maja sie nijak do rzeczywistej sytuacji firm.
Zgadza sie.

ODPOWIEDZ