Temat na chwilkę.

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
vicctor
zadomowiony
zadomowiony
województwo: wielkopolskie

Re: Temat na chwilkę.

Post autor: vicctor » śr 31 lip 2013, 13:14

No i warto jednak samemu pogrzebać - jest ryzyko jest zabawa ;-)
Brak mi koncepcji na fajną stopkę. Ale pracuję nad tym zagadnieniem.

7tomas7
zadomowiony
zadomowiony
województwo: małopolskie

Post autor: 7tomas7 » śr 31 lip 2013, 14:01

Nie mówcie o ryzyku, ja nie chcę ryzykować, jeżdżę przeważnie spokojnie. Chcę się też czegoś nauczyć, a nie oddawać do mechanika z najprostszymi czynnościami. Klocki zmienione? Zmienione. Człowiek się musi uczyć, próbować samemu, a w internecie znajdzie pełno informacji, filmików i porad. Dzięki np. Wam i ludziom pomocnym.

Awatar użytkownika
emils
pisarz
pisarz
Imię: Emil
województwo: mazowieckie

Post autor: emils » śr 31 lip 2013, 14:36

Musisz sie uczyć, jak najbardziej sie pod tym podpisuje. Kwestia jest tylko taka, że jeśli już wybrałeś VFR na naukę to musisz też wiedzieć, że to ma 110KM, 800ccm w układzie V. Z tegoż względu takie rzeczy jak napęd, hamulce i płyny musisz mieć w stanie dobrym chociażby. Nikt nie namawia Cie do naciągania łańcucha u mechanika czy tymbardziej w ASO, ale jeśli robisz to sam to miej kogoś obok, kto ma wiedze PRAKTYCZNĄ na ten temat. To, że przeczytasz-fajnie, na nauke nigdy za późno-ale to nie sprawi, że nagle zrobisz wszystko bezbłędnie. Dlatego jeżeli masz kolege, który niby się zna a piszesz, że "łańcuch jest CHYBA dobry i RACZEJ wytrzyma do końca sezonu"-sory, ale to tylko oznacza, że kolega ma bardzo podobną wiedze jak Ty. Nie musze przypominać, że to nie wróży nic dobrego?!

W małopolskim jest przynajmniej kilka osób na forum, więc jeśli chcesz sie dowiedzieć jak to faktycznie ma być (nie teoretycznie) to proponuje poszukać i się z nimi umówić. Co do kolegi-jeśli mówi Ci, że "chyba będzie ok"-dobra rada, nie słuchaj go. Chyba, że chcesz nagle podczas wyprzedzania stwierdzić, że np. nie możesz hamować... Twój wybór.
"Bóg stworzył Hondę, bo wie co dobre. A inne motocykle? Bo ma poczucie humoru!"

Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
siwyR6
teksciarz
teksciarz
Imię: Sławomir
województwo: śląskie

Post autor: siwyR6 » pt 06 wrz 2013, 21:07

7tomas7 pisze:Klocki zmienione, choć żałuję, gdyż stare były dobre i lepszej firmy, chyba. Ja kupiłem takie tak jakby w całości, a stare miałem tak jakby dwa klocki w jednym klocku. A nie hamowało bo chyba dlatego, iż brakowało takiej śrubeczki przy hamulcu nożnym tam w nodze gdzie naciskam, gdzie taka wajha, teraz lepij hamuje.

WTF ??? :sciana
Nie każde zwy­cięstwo pro­wadzi do ce­lu, lecz każda po­rażka do niego zbliża.

ODPOWIEDZ