Junior, "faceci" o których mówisz z pseudo testosteronem, którzy dla zasady kochają muscle cary, bo są "męskie"... pasują do reklamy kiełbas Biffi czy jak im tam, rozumiesz "nie opieraj się pierwotnym instynktom". Nie powiem, żeby dźwięk V8 nie był nieziemski, ale na tym się piękno starego muscle cara kończy. To jak z Harley Davidsonem, ludzie to kochają bo to harley i kupują to mimo, że te gówna nie skręcają, nie hamują, nie przyspieszają i są niewyobrażalnie za drogie w stosunku jakość/cena.
Stare muscle cary mają wielkie silniki, które są zrobione w tak tępy i hamerykansky sposób, że z ogromnej pojemności mamy tak naprawdę jedno wielkie G. Masa potężna jest tak potężna tego karawanu, że na złomie może skali na wadze zabraknąć. Zawieszenie jest tragiczne, spalanie milionowe i nieadekwatne do osiągów, wygląd to kwestia gustu, ale według mnie muscle car to tak jak hummer, "jestem wielki bo pajac, który we mnie siedzi ma małego fiu**".
Japończyki w tej kwestii to właśnie piękno samo w sobie, mała pojemność wysokoobrotowego silnika, dźwięk wgryzającego się w asfalt, smukłego dobermana. Prawdziwe piękno to tak naprawdę silnik Wankla w RX8 (i RX7 poniekąd), minimalna pojemność i duża moc. Do tego sztywne zawiasy o których w gównach zza wody możesz pomarzyć i przeniesienie napędu adekwatne do celu w jakim został ten samochód stworzony.
Do czego jest muscle car? Więc tak:
- na pewno nie do miasta, bo zabije cie spalanie, poza tym jest wielki jak kobyła
- na pewno nie w trasę, bo komfort jazdy statkiem wątpliwy, a i koszt takiej podrózy będzie 10x większy niż ustawa przewiduje
- na pewno nie do sportu, bo zawiecha pociągnie nas do najbliższego rowu
Więc?? Muscle car jest tylko po to, żeby przed laskami pod dyskoteką zrobić efektowną przegazówke V8'ką i zostawić maszynę w garażu, bo się rozpadnie albo spali całą pensję w 2 dni. Aaa. No zapomniał bym "Stefan! Moja zajeb. V8 wyciąga więcej niż twoja BeeMWica na prostej!", na co stefan odpowie "tak, ale ty wypadasz z zakrętu"
OCZYWIŚCIE POMIJAM W SWOIM WYWODZIE LUDZI, KTÓRZY JE KOLEKCJONUJĄ, BO TO INNA KWESTIA
Honda NSR 125 JC22A >
Honda CB 500 >
Honda VFR 750 RC36I >
Yamaha TDM 850 4TX >
Honda VFR 800Fi 99' SF >
Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila