354 punkty -> 4 motocykle

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz
Imię: Maciej
województwo: śląskie

Post autor: brii » pn 05 kwie 2010, 13:18

W innych krajach gdzie drogi są duuuużo lepsze mają większe korki, wyższe mandaty, policjantów nie przymykających oczu na przekroczenia mniejsze niż 30km/h i żyją.
Drogi są jakie są - do jutra się nie zmienią - trzeba się niestety dostosować do tego co jest żeby przeżyć. Dla mnie mandat może wynosić nawet - 1 000 000zł i tak go nie będę płacił bo względnie się stosuję do przepisów które (wiem, że zabrzmi to głupio dla wielu) w większości przypadków nie mają na celu opóźnić waszego przybycia do pracy/domu/sklepu ale pozwolić dojechać bez uszkodzeń. Łamanie przepisów na trasie 300km wiodącej po tych beznadziejnych drogach powoduje dojazd do celu wcześniejszy o 15 minut jeśli dojedzie się w jednym kawałku. Jeśli po drodze raz zostanie się zatrzymanym przez policję to cały "wysiłek" idzie w pizdu ;) Do tego nawet delikatna słuczka = opóźnienie w dojeździe o minimum godzinę. Wszyscy narzekają, że te drogi są złe - więc jasne jest, że dla własnego bezpieczeństwa lepiej na nich nie pałować. Większość pałujących nie liczy się z innymi uczestnikami ruchu. Chciałbym, żeby mandaty były wysokie nie dlatego, że (jak niektórzy pomyślą) sam jestem ciotą, boję się szybko jeździć i zazdroszczę tym którzy mają jaja ale dlatego, żeby ktoś kto zapiernicza jak dziki osioł nie wpierdzielił się we mnie ani w kogoś innego kto nie jest winny. Mandat ma na celu zniechęcnie do debilnych zachowań ludzi którzy nie są w stanie tego wszystkiego sami zakapować. Jak dobrze widać obecnie stosowane środki zniechęcające nie sprawdzają się...
I ostatnia sprawa - część korków tworzy się z tego powodu, że ktoś się śpieszył, albo postanowił spróbować dojechać szybciej...
Ostatnio zmieniony pn 05 kwie 2010, 14:08 przez brii, łącznie zmieniany 1 raz.
Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » pn 05 kwie 2010, 13:26

Skuciok pisze:Pomijając przedstawiony przypadek uciekających waryjotów, naprawdę chcielibyście takiego rozliczania mandatów jakie tu padły? Od dochodów, czy też drastycznego podwyższenia?
Jeśli tak to gratuluję wam dobrych dróg z rozsądnymi ograniczeniami i brakiem większych korków.
Ja jestem gorącym zwolennikiem zwiększenia mandatów za dwa wykroczenia:
- jazda bez uprawnień (min 5000zł, jak będzie 20000 to też będzie git )
- znaczne przekroczenie prędkości (patrz Słowacja)

Mandaty dla obcokrajowców robiących sobie u nas tor wyścigowy powinny być bardziej dotkliwe.

Awatar użytkownika
Gacol
klepacz
klepacz
Imię: Jacek

Post autor: Gacol » pn 05 kwie 2010, 13:33

A ja powiem Tak.Oceniamy oceniamy a ilu z Nas jezdzi 50km/h??? Spoko narobili syfu i to zdrowo ale zacznijmy wyliczać siebie a póżniej innych.Ja jakoś nie mogę powiedzieć że jeżdzę jak "świętoszek" i nie robie wielkiego ambarasu.Nie jeden z Nas na tym forum zebrałby pewnie wiekszą ilość pkt za przejazd do pracy.Więc nie ma co oceniać.
VFR750 RC36 I
VTR1000 SP 1
VFR800 FI:)

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz
Imię: Maciej

Post autor: brii » pn 05 kwie 2010, 13:54

Gacol - święci nie jesteśmy, ale bez przesady. To co tamci robili to jednak przegięcie...
Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

zuzia tajger
klepacz
klepacz
Imię: ...
województwo: warmińsko-mazurskie
Kontakt:

Post autor: zuzia tajger » pn 05 kwie 2010, 19:31

Gacolu, i owszem masz ciut racji, ale wyobraź sobie, że taki debil potracił Twoją matke na pasach, kiedy miała zielone swiatło - uciekając policji.
I co wtedy ?
Podpczepisz go do motocykla i przeciagniesz 50 km za sobą ?
Wątpie.
Zapobiegać, tepić durni !! Właśnie przez nich chodzą takie, a nie inne opinie na temat motocyklistów.
...

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » pn 05 kwie 2010, 19:39

Jeżeli będę świadom tego, że za przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 10 km/h jeb...ną mi mandat 100 PLN, będę jechał = 50 km/h i będzie git. :twisted:
Problem tkwi w konsekwentnym egzekwowaniu obowiązującego w Polsce prawa. :mrgreen: A z tym, jak wszyscy wiedzą bywa różnie. ;-)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
Kontakt:

Post autor: kris2k » pn 05 kwie 2010, 20:42

Ja tez moge bez klopotu podpisac sie pod zwiekszeniem mandatow, zaostrzeniem innych kar itd.
W ogole nie robiloby to w moim wypadkow zadnej roznicy bo wiem jak jezdze a czulbym sie bezpieczniej na drodze.

Awatar użytkownika
kuri
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Paweł

Post autor: kuri » pn 05 kwie 2010, 21:35

Nagle wszyscy zwolnili...
To najbardziej przepisowe forum :lol:

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kris2k » pn 05 kwie 2010, 21:45

kuri smiech jest nie na miejscu, a sarkastyczny tym bardziej ;) (a nie wiem jaki mial byc bo mozna roznie Twoja wypowiedz zinterpretowac, nie zebym sie czepial od razu wielkich szczegulow ;) )

a czy wszyscy zwolnili, na pewno nie, kazdy wypowiada sie za siebie samego a nie za ogol, wiec i Ty nie powinienes mowic ze "wszyscy nagle zwolnili",

Skuciok
teksciarz
teksciarz

Post autor: Skuciok » pn 05 kwie 2010, 21:48

Normalnie aż sobie walnąłem rysuneczek ;-)
poglądowy:
Obrazek
w rzeczywistości:

http://www.zumi.pl/trasa.html?&xs=19.25 ... tive=false

w pkt. 1 rozpoczynamy przygodę....
w pkt. 2 kończymy jazdę na ten sezon z zabranym prawem jazdy 24 pkt karnymi i uwagą w mediach na co najmniej 3 dni... nie przekroczyliśmy 100 km/h... pokonana droga 900 m

- załóżmy że jedziemy ze startu "lotnego" i jesteśmy wariatem drogowym ... jedziemy 65 km/h w zabudowanym (6 bieg poniżej 3 tyś obr.)
- w pkt. 1 mamy przed sobą auto (A) które włączyło się do ruchu i się "rozpędza" niech ma 40 km/h
- redukcja do 4 biegu, rozpoczynamy wyprzedzanie na przerywanej od naszej strony (jest z górki lekko), po chwili mijamy znak ograniczenie do 40 i zakaz wyprzedzania, który został ustawiony ponad rok temu w czasie remontu chodnika, chodnik nie został wyremontowany, od roku nic się nie dzieje robotników nie widać nigdzie, znak pozostał, przed nami kilkaset metrów prostej drogi widoczność wzorowa, pusto
- podkręcamy lekko manetkę prędkość 91 km/h, zwalniamy wracamy na swój pas ruchu, wszystko dzieje się na przerywanych liniach
(w tym momencie mamy na swoim koncie 5 pkt karnych za wyprzedzenie po minięciu znaku zakaz wyprzedzania + 10 pkt. za przekroczenie prędkości powyżej 50 km/h bo było 91km/h@40km/h, razem 15 pkt payback)
- robimy łuk, most kolejny łuk powiedzmy z prędkością 65km/h, znów 6 bieg...
- po wyjściu z drugiego łuku napotykamy samochód (B) marki daewoo tico (albo toyotę yaris z literą L na dachu) który porusza się z prędkością 40 km/h (nie spieszy mu się wcale, ogląda ruderę po lewej stronie...)
- bez redukcji wyprzedzamy powoli delikwenta, mamy przecież przerywaną linię przed sobą i znów kilkaset metrów prostej drogi, przerywana linia kończy się ZA przejściem dla pieszych, tutaj zarobiliśmy 9 pkt karnych za wyprzedzanie przed/na przejściu dla pieszych (a była przerywana linia).
w tym momencie jesteśmy w pkt B. z 24 pkt karnymi na koncie.

A takich miejsc jest u nas setki o ile nie tysiące.

Jeśli jeszcze jest za mało punktów to niedaleko jest jeszcze przejazd kolejowy który jest zamknięty i stoi 10 samochodów przed nim, zwalniamy do 30 km/h i dojeżdżamy na pole position przed rogatkami, (co najmniej kolejne 5 lub 10 pkt.)

Częściowo z własnej winy straciliśmy właśnie prawo jazdy. Piszę częściowo bo opisałem i narysowałem jak wygląda oznakowanie.

Na słowacji sytuacja wygląda zgoła inaczej. Ruch niewielki, teren zabudowany wszyscy jadą 50-60. Jest sens bo ludzie chodzą koło drogi, wyłażą w niedzielę na spacer, jest ruch. Kończy się wioska znak końca zabudowanego, wszyscy depa na gaz i po chwili jadą 90-100 km/h. Nikt się nie ociąga, nawet stare skody jadą te 85-90 km. Wioski zabudowanej było np 4 km niezabudowanego obszaru masz przed sobą 10 km. Tak można jeździć !

U nas?
- trasa... bielsko katowice (nr 1.) światła na światłach, co rusz 50/60/70 ograniczenie, styl jazdy rwano szarpany.
- drogi lokalne.... trasa żywiec bielsko... non stop 50 i 70 ograniczenia jedno miejsce gdzie jest 90, wyprzedzanie praktycznie niemożliwe (ogromny ruch)

czy dalej chcecie zaostrzenia przepisów?
weźcie też pod uwagę że policja nie stoi tam gdzie ludzie jadą 130 @ 90 tylko tam gdzie jadą 70 @ 40 i gdzie można łatwo i bez problemów poprawić bezpie... tfu. statystykę
Ostatnio zmieniony pn 05 kwie 2010, 22:03 przez Skuciok, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kris2k » pn 05 kwie 2010, 21:56

Skuciok no, zgodnie z prawem wszystko sie zgadza, ale to teorie... a praktyka... jedziesz dokladnie tak jak opisales i co? i nic... daje sobie leb uciac ze policja tam nigdy nie stoi i nie czeka az przejedzie motocyklista wyprzedzajacy na przejsciu ;)
a pozatym nikt wyprzedzac na tym przejsciu Ci nie kaze ;)

osobiscie pojechalbym dokladnie tak jak opisales poza tym wyprzedzaniem w okolicy przejscia

aha... no i za co te punkty za ominiecie tej kolumny stojacych samochodow przed przejazdem kolejowym? nawet jak jest podwojna cigala a masz miejsce i nie przekroczysz swojego pasa to na pole position mozesz podjechac

Skuciok
teksciarz
teksciarz

Post autor: Skuciok » pn 05 kwie 2010, 22:05

nie masz miejsca masz podwójną ciągłą, przekraczasz ją....(nic nie jedzie z naprzeciwka bo przejazd zamknięty)