Ceny cześci oryginalnych

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Ruda i Piotr
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Kasia
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: Ruda i Piotr » pt 24 paź 2008, 07:57

PETER pisze:Piotr podnóżek to bardzo skomplikowany element
PETER

Piotr śmiga VFR :)

Ten podnóżek to do mojej CBF dlatego takie zdziwienie :)

Ceny części do VFR nas już chyba nie są w stanie zdziwić :)

R
Mamy dwie miłości- :rodzina i :motolove
VFR Viking SeXszyn North Roads

Awatar użytkownika
rommi
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: rommi » pt 24 paź 2008, 09:12

bialy-murzyn pisze:Dziwna ta rozmowa, w USA zawsze wszystko bedzie dla nas tansze dopoki dolar nie podejdzie do 4 zł , to chyba jest oczywiste

w dolarach mozna zalatwic wszystko: handlowac z chinami i z calym przemyslem w USA

wiec Polska z biednym przemyslem i ograniczona waluta bedzie do tylu zawsze, wiec zdziwienie jest dziecinne
już niedługo $ będzie po 4 zł i ceny się wyrównają ;-)

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
klepacz
klepacz

Post autor: bialy-murzyn » pt 24 paź 2008, 09:33

Jeżeli $ będzie po 4, to Euro po 4.8 zł i padnie import
więc jest to mało prawdopodobne, ale w zasadzie chwilowo możliwe

wtedy laptopy, samochody i 80% rzeczy 20% droższe
a to jest niedopuszczalne i każdy rząd za to poleci

wszystko powinno wrócić do normy, bo ceny w USA nie zmieniają się
tak są silni

Awatar użytkownika
Radarro
klepacz
klepacz
Imię: Radek
województwo: śląskie

Post autor: Radarro » pt 24 paź 2008, 10:20

bartek V pisze:a co tam kolego potrzebujesz z Głogowa ? moze jakos pomoge ?
Tam w Ruszowcach jest BSM motocykle i kolo ma sporo czesci do VFR 800, między innymi kierownice z ciezarkami. Napisze Ci na priv co i jak, moze jakoś sie dogadamy. Dzieki!
R

MadziX, spędziłem trochę czasu w UK i IRL i wiem, że jest łatwiej. Na razie siedze w PL i kurna cały czas mam naiwna wiarę, że TUTAJ TEŻ TAK MOŻNA :smile:

Biały - ja generalnie wiem o co chodzi w globalnej gospodarce. Przykład cen z USA jes w sumie najbardziej ekstremalny. Sedno sprawy jest w tym, że jesteśmy w UE i chciałbym mieć ceny jak w UK czy DE. Z drugiej strony wiem, że jeszcze przez kilka lat nasz rynek motocyklowy i postrzeganie motocyklistów bedzie inne niż na Zachodzie. A tego bym sobie i Państwu życzył 8)
V4 + R6 Brotherhood :-D
TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400

Awatar użytkownika
sensi
klepacz
klepacz
Imię: pawel
województwo: poza granicą Polski

Post autor: sensi » pt 24 paź 2008, 10:55

ja tylko dodam, ze ceny wynikaja rowniez z nasycenia rynku. porownajcie rynki usa, uk czy innych krajow zachodnich z polska. tam ludzie kupowali nowoczesne motocykle przez cale swoje zycie gdy u nas pod koniec lat 80 wciaz triumfy swiecily wsk, mz i jawy. na zachodzie sieci dealerski mialy czas na rozwoj, rzemieslnicy rozpoczeli produkcje tanszych zamiennikow i rynek ustabilizowal ceny. badzmy optymistami- przy takim tempie rozwoju jaki mamy teraz w pl za jakies 10 lat sytuacja sie tez pewnie wroci do normy i motocykl przestanie byc dobrem luksusowym :mrgreen:

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » pt 24 paź 2008, 11:21

rommi pisze:
już niedługo $ będzie po 4 zł i ceny się wyrównają ;-)
bialy-murzyn pisze:Jeżeli $ będzie po 4, to Euro po 4.8 zł i padnie import
więc jest to mało prawdopodobne, ale w zasadzie chwilowo możliwe

wtedy laptopy, samochody i 80% rzeczy 20% droższe
a to jest niedopuszczalne i każdy rząd za to poleci

wszystko powinno wrócić do normy, bo ceny w USA nie zmieniają się
tak są silni
Dolar nie będzie po 4 ani euro po 4,8 :mrgreen:

Teraz jest szalejka z juro, szczególnie wczoraj była, rekord padł. Dawno nikt nie widział, żeby średni kurs jurka był po 3,98 :shock: A tyle wczoraj koło 14 było.
Ale to tylko przejściowe, jeżeli euro wejdzie powyżej 4 to do max 4,2.

A dolar - cóż, najwięcej zdrożał. Jeżeli ktoś by kupił 2 miesiące temu 100.000 dolców, to w tej chwili automatycznie by miał o 100.000 pln więcej :mrgreen:

A import nie padnie, tylko spadnie. To znaczy cały czas spada, i to w coraz bardziej zastraszającym tempie. Co odczuwam na co dzień, jestem spedytorem.

A co z tego że euro rośnie, jak nasz eksport zamiast rosnąc, to spada. Nie mamy KOMU sprzedawać, bo główne kraje, do których eksportujemy, stoją w miejscu albo mają PKB na minusie.

Krach idzie ludzie, krach :confused W Polsce może AŻ tak tego nie odczujemy, ale przez rok będzie ciężej.

I z jednym biały murzyn ma rację. W sklepach będzie coraz drożej, szczególnie mocno odczujemy to na żywności. Na RTV/AGD nie aż tak, bo ludzi nie będzie stać na zakup drogiego sprzętu.

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » pt 24 paź 2008, 11:23

Radarro pisze:Z drugiej strony wiem, że jeszcze przez kilka lat nasz rynek motocyklowy i postrzeganie motocyklistów bedzie inne niż na Zachodzie.
Tak było, jest i miemy nadzieję - że już NIE BĘDZIE.

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
klepacz
klepacz

Post autor: bialy-murzyn » pt 24 paź 2008, 11:25

Anglia ma swoją lepszą walutę, a w Niemczech jest tak samo drogo jak w Polsce lub do 20% taniej niż w Polsce - mówimy o normalnych rzeczach, w porównaniu do USA gdzie jest 40% taniej

Anglia i USA - inna sprawa, najtaniej
Inne kraje - inna sprawa

W Polsce nie ma przemysłu, nie ma nic, co by mogło rozruszać gospodarkę i być konkurencyjne bez importu i to będzie jeszcze trwało z 20-30 lat, jak nie wieki. Może być tak, że staniemy w miejscu i będziemy liczyć na innych i będzie ciągła stagnacja.

Jesteśmy zależni od innych w 80%, sami nie mamy za wiele do zaoferowania ... nawet laptopa nie mamy własnego ... nawet prostych rzeczy, jak prosty motocykl : >

Potrzeba strategii gospodarczej, potrzeba mądrych głów na każdym szczeblu.

Awatar użytkownika
Fabiq
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Fabiq » pt 24 paź 2008, 12:04

nie wszystkie czesci oryginalne sa tak drogie jak mowicie, a moze inaczej - ich ceny sa do przelkniecia jak za oryginalny i nie uzywany produkt, np. dekiel lewy lub prawy silnika , co do reszty to takie pierdoly jak ciezarki kierownicy, klamki, podnozki, lusterka, kierunki, lampy, oslonki, srubki, zatrzaski, mozecie bez problemu kupic w wersji OEM ktore idealnie odpowiadaja oryginalowi i nikt z was nawet nie odroznilby OEM od oryginalu, a kosztuja duzo mniej, cos o tym wiem bo mam to wszystko u siebie, niemal wszystko dostepne od reki, i dziwny temat z tymi cenami bo jak narazie w naszej sieci sprzedazy nic nie poszlo do gory a za to pojawilo sie sporo wyprzedazowki

np. cena idealnie takich samych ciezarkow kierownicy to jakies 50-60 pln za dwie sztuki, jednak nie ma juz w nich srodkow a jedynie koncowka przykrecana na kiere ze srubka
potrzeba cos?! dzwon 509 870 769

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
klepacz
klepacz

Post autor: bialy-murzyn » pt 24 paź 2008, 14:30

tylko jak może iśc do góry cena czegoś co jest i tak przepłacone ? ... to byłoby już anormalne : >

Awatar użytkownika
Radarro
klepacz
klepacz
Imię: Radek
województwo: śląskie

Post autor: Radarro » wt 28 paź 2008, 14:33

bartek V pisze:a co tam kolego potrzebujesz z Głogowa ? moze jakos pomoge ?
Wielkie podzękowania dla Bartka V za pomoc w zakupie :) Cięzarek już w domu, aczkolwiek jeszcze nie w moto. Cena ze śrubka za sztukę prawie ideał - 30 pln.

Jedno ale - niestety mama Bartka przy odbiorze oprócz kasy nie chciała przyjąć dodatkowych browarków w nagrodę, bo cyt : żeby mi syna nie rozpijać :mrgreen:

Thx! Pomocowy punkcik ląduje na Twoim koncie. Browarki do odbioru / rozpicia przy spotkaniu w realu.
Radek
V4 + R6 Brotherhood :-D
TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400

romekjagoda
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Romek

Post autor: romekjagoda » wt 28 paź 2008, 16:26

Co do cen części zamiennych: niedawno czytałem, że jakiś dziennikarz policzył koszt VW Golfa chyba gdyby budować go od podstaw z części zamiennych kosztowałby ponad 250 000 PLN, podczas gdy w salonie za 80 można kupić... To chyba mówi wszystko na temat polityki ASO.
"And the road becomes my bride..."

ODPOWIEDZ