MOJE VFR

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Chris-Zg
pisarz
pisarz
Imię: Christian
województwo: lubuskie
Kontakt:

Re: MOJE VFR

Post autor: Chris-Zg » pt 04 sty 2013, 16:54

Ja tam jestem za kartką i ołówkiem... Staroswiecko i wygodnie ;) Do kazdego swojego sprzeta mam mały zeszyt i tam wpisuje co wymienialem, kiedy, przy jakim przebiegu i za ile. :wink:
No i właściwie po co komu wiedza co i kiedy wymieniam w swoim motocyklu?

Ale wlasciwie taki dzial moze powstac, jak sa chetni to czemu nie, jak ktos nie chce to po prostu nie zalozy tam tematu i tyle :P

Jak dla mnie to zakladanie takiego dzialu mija sie troche z sensem, przerost formy nad trescia, ale to moje zdanie :roll:
Czerwone są najszybsze!

Awatar użytkownika
tomaszn750
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Tomek
województwo: śląskie

Post autor: tomaszn750 » pt 04 sty 2013, 18:58

wpadło mi to do głowy bo na forum nie ma miejsca ze zdjeciami i opisami maszyn- a po co mi jakis " CHWALIMY SIE" jak nie moge z niego korzystac bo nie mamdo niego uprawnien.
a wydaje mi sie ze pokazanie swojego sprzetu i nie tylko(przebieg naprawy, wyjazdy, mody itp) powinno być dostępne dla każdego i na porzadu dziennym.

Awatar użytkownika
pawels
zadomowiony
zadomowiony
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: pawels » pt 04 sty 2013, 19:19

Uważam, że podawanie opinii typu wymieniłem olej, czy wymieniłem świece to trochę mało interesujące opinie. Ale to nie są jedyne rzeczy, które charakteryzują nasz motocykle. Ktoś może zrobi coś ciekawego: ja np. przerobiłem stelaże do kufrów od cb 500 i bmw, które zaadoptowałem do mojego vfr. Teraz mam w planach wykonać oświetlenie LED w kufrach V46 i K40. W tamtym roku zainstalowałem gniazdo zapalniczki o zasięgu ok.1,5m wokół motocykla. Zamontowałem crash-pady. Gdyby było, gdzie to pewnie bym się pochwalił.
Wiem, że tematy jak coś zrobić można znaleźć wszędzie. Ale te opisywane przez nas tworzą właśnie historię motocykla. To coś w rodzaju własnego bloga, pamiętnika. Już nie czysta tabelka z excela.
Ostatnio spodobał mi się projekt Arnolda na odbudowę motocykla. Lubię czytać takie rzeczy :)

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » pt 04 sty 2013, 19:24

Jest dział Tuning i Patenty.

Można się tam chwalić co się zrobiło przy VFR jak i przedstawiać całe projekty (Roadrunner)

Wg mnie nie ma sensu pisać o rzeczach serwisowych bo nikogo to po prostu nie zainteresuje

Awatar użytkownika
puzon
klepacz
klepacz
Imię: Piotr
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: puzon » pt 04 sty 2013, 19:34

Osobiście nie widzę potrzeby jeżeli chodzi o taki dział czy temat ale jeżeli uszczęśliwi on chociaż jedną osobę to powinien powstać nie każdy musi zaglądać. Sam nie prowadzę takich notatek bo tak rzadko się cokolwiek poważnego robi że nawet przy częstym resetowaniu się ( :pije :pijepiwo ) jestem w stanie to zapamiętać. A o eksploatacyjne rzeczy dbam na bieżąco aby "koza" była w formie.

Awatar użytkownika
Paweł_RSL
teksciarz
teksciarz
Imię: Paweł

Post autor: Paweł_RSL » pt 04 sty 2013, 19:53

Ja osobiście jestem za ! Takie dzielenie się wiadomościami może czasem okazać się pomocne gdy kogoś zainteresuje dany wpis, np.będzie ktoś mógł zadać pytanie autorowi co i w jaki sposób dokładnie to zrobił, itd....No ogólnie jestem za tak! Często lubię sobie poczytać takie wpisy co ludzie zrobili, jakieś zmiany w swoich 2oo :)

Awatar użytkownika
puzon
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: puzon » pt 04 sty 2013, 19:59

Paweł_RSL pisze:Takie dzielenie się wiadomościami może czasem okazać się pomocne gdy kogoś zainteresuje dany wpis, np.będzie ktoś mógł zadać pytanie autorowi co i w jaki sposób dokładnie to zrobił, itd....No ogólnie jestem za tak! Często lubię sobie poczytać takie wpisy co ludzie zrobili, jakieś zmiany w swoich 2oo :)
Ale takie coś istnieje dział NASZE MOTOCYKLE i poddziały MECHANIKA , ELEKTRYKA, TUNING I PATENTY, INFORMACJE i PYTANIA TECHNICZNE, ZRÓB TO SAM. Nie widzicie tego na : Strona główna forum :?:

Awatar użytkownika
Chris-Zg
pisarz
pisarz
Imię: Christian
województwo: lubuskie
Kontakt:

Post autor: Chris-Zg » pt 04 sty 2013, 21:22

Tak jak napisal Puzon i Fred, sa dzialy MECHANIKA , ELEKTRYKA, TUNING I PATENTY, INFORMACJE i PYTANIA TECHNICZNE, ZRÓB TO SAM. Mi tez wydaje sie to wystarczajace. Ja robilem gniazdko zapalniczki kolo kiery i mysle ze jak najbardziej mozna takie cos wstawic do "zrob to sam" itp
A przerabianie stelazy do "Tuning i patenty" itp, itd, etc.
pawels pisze: Ostatnio spodobał mi się projekt Arnolda na odbudowę motocykla. Lubię czytać takie rzeczy :)
Ja tez lubie, ale to sie by fajnie nadawalo do dzialu typu "projekty" i Mysle ze powinno sie pojsc raczej w takim kierunku :P
Bo to ze ktos wymienil klocki i plyn hamulcowy przy przebiegu 192819km dnia 21.02.2011 co kosztowało go 25zł jest mało interesujące, no moze po za cena wymiany :mrgreen:
Duzo lepiej czyta sie jak ktos buduje moto od podstaw, robi streeta albo odrestaurowuje moto.
Czerwone są najszybsze!

Awatar użytkownika
Paweł_RSL
teksciarz
teksciarz
Imię: Paweł

Post autor: Paweł_RSL » pt 04 sty 2013, 22:26

puzon pisze:Ale takie coś istnieje dział NASZE MOTOCYKLE i poddziały MECHANIKA , ELEKTRYKA, TUNING I PATENTY, INFORMACJE i PYTANIA TECHNICZNE, ZRÓB TO SAM. Nie widzicie tego na : Strona główna forum :?:
Dam taki przyklad: zalozmy na to ze ktos w nowym dziale/temacie o ktorym debatujemy, opisuje ze aktualnie poddal renowacji (malowal) swoje kolektory. Ja jako ze nie musze tego robic w swoim moto poprostu nie bede zakladal w/w przez Ciebie dzialach tematu z tym zwiazanego, bo najzwyczajniej nie mam takiej potrzeby skoro nie musze tego robic, jednak gdybym przegladal od kogos temat i natrafilbym na taka wzmianke ze zregenerowal te przykladowe kolektory, z cala pewnoscia bardzo by mnie to zainteresowalo i zaciagnalbym jezyka od autora aby dokladnie opisal co i w jaki sposob to zrobil, z czystej ciekawosci i moze na przyszlosc.

Taki podalem przyklad ale mozna tu wiele podobnych sytuacji podac. Jak mowie, osobiscie jestem za. Jesli komus by nie pasowalo ze powstal taki dzial lub specjalny temat to najzwyklej w swiecie nikt nie kaze mu tego przegladac. Forum tez jakos nie zostanie przez taka jedna dodatkowa rzecz obciazone co powodowaloby jego dluzsze ladowanie, itd.

Jednak i tak decyzja nalezy do admina :) Ja tylko wyrazam swoja opinie.

PS. Sorki ze sie tak rozklepalem :D :lol:

Awatar użytkownika
puzon
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: puzon » pt 04 sty 2013, 23:46

Paweł_RSL pisze:Dam taki przyklad: zalozmy na to ze ktos w nowym dziale/temacie o ktorym debatujemy, opisuje ze aktualnie poddal renowacji (malowal) swoje kolektory.
viewtopic.php?f=55&t=11924&start=0 może nie do końca malowanie ale zawsze można się podłączyć pod temat i zapytać. Przykładem jest elektryka viewtopic.php?f=18&t=12694 gdzie w jednym temacie kilkanaście osób opisuje co i jak. W poddziale Mechanika masz jeszcze podpodziały :shock: które dopasujesz do wszelkich problemów gdzie ownersi opisują swoje wszelkie bolączki, problemy a inni podpowiadają i opisują jak to oni rozwiązali dany defekt. Myślę że tomaszn750 chciał czegoś innego zakładając ten temat.

Awatar użytkownika
Koobsky
pisarz
pisarz
Imię: Kuba
województwo: poza granicą Polski

Post autor: Koobsky » sob 05 sty 2013, 04:15

Ja osobiście miałem na myśli temat, w stylu "Chwalimy się". Czyli każdy zakłada swój temat i wrzuca foty swojej VFR'ki. Żadnego pisania o wymianach płynów czy żarówek bo to nikogo nie interesuje a dla siebie to można takie coś w notatniku sobie zrobić. Bardziej mi chodziło o dział, gdzie każdy mógłby zaprezentować swoją maszynę a w przyszłości wrzucić jakieś foty po ewentualnych wizualnych przeróbkach.
Takim tematem jest poniekąd "Projekt CB-1", który bardzo fajnie się czyta ale jego problem może polegać na tym, że jak więcej użytkowników założy takie tematy w dziale OFF-TOPIC to może się to wszystko wymieszać z resztą tematów i będzie ciężko cokolwiek znaleźć. Najlepszy by był osobny dział ale koniecznie z jakimiś zasadami dotyczącymi tytułowania wątków w stylu - Musi być w tytule podany model motocykla. Widziałem takie tematy na forum CBR bodajże i pamiętam, że sporo osób zakładało tam swoje własne tematy. Ja lubię popatrzeć na cudze motorki. :)

EDIT:
No chyba, ze byśmy takie rzeczy pisali w POWITALNI. W sumie każdy już tam ma swój temat założony a do tego to temat o nas czyli tez o naszym moto.
http://www.goriders.net
Zapraszam do polajkowania mojego fanpage'a na facebook'u. :)
https://www.facebook.com/www.goriders.net

Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec

Awatar użytkownika
Koobsky
pisarz
pisarz
Imię: Kuba
województwo: poza granicą Polski

Post autor: Koobsky » pn 14 sty 2013, 12:53

Celowo piszę to jako kolejny post..
Chciałbym wszystkich czytających ten temat (a dokładnie to moje wpisy w nim) przeprosić. Nie wiem jak to się stało ale od początku mi się wydawało, że "Chwalimy się" to taki temat na forum a nie dział. Chyba ze względu na fakt, że jest przypięty do OFF-TOP'u i odseparowany troszkę od reszty. Co zabawne to szukałem tego i znalazło mi taki temat. Pomyślałem sobie wtedy - "Jak do licha wszyscy forumowicze mają się "chwalić" w jednym temacie...?! Toż to będzie burdel jakiś" Dopiero dziś zauważyłem, że jest taki "DZIAŁ" :D
Pewnie czytaliście moje wypowiedzi i myśleliście sobie "Co za baran, po cholerę mu jeszcze jeden taki dział...?!"
Faktycznie dział jest i jest w moim mniemaniu całkowicie wystarczający. Jest to chyba dokładnie to o co w tym wątku chodziło.
Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie.
Pozdrawiam, Koobsky. :D
http://www.goriders.net
Zapraszam do polajkowania mojego fanpage'a na facebook'u. :)
https://www.facebook.com/www.goriders.net

Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec

Awatar użytkownika
Higga
teksciarz
teksciarz
Imię: Szczepan
województwo: podkarpackie

Post autor: Higga » pn 14 sty 2013, 13:20

Kolegom chodzi o dzial maszyny na wzor mojego tematu, gdzie opisuwalem co bylo robione i jakie zmiany :)

viewtopic.php?f=63&t=17350

Awatar użytkownika
Revolut
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz
województwo: podkarpackie

Post autor: Revolut » pn 14 sty 2013, 13:51

Panie i Panowie, jest taka stronka jak http://www.motostat.pl/

Ja co prawda nieco olałem tamten rok i nie wpisywałem np wymian oleju, zmiany opon itd. Dodałem tylko wymianę wydechu i regulatora.

Moja VFR: http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/44219

Widać przerwy w użytkowaniu, pierwsza była podczas odświeżania motocykla, gdzie był malowany, regulowany itd, 2ga gdy padł mi regulator i chwilę trwała diagnoza i zamawianie.

Ale oczywiście można sobie pisać co się chce. Ale ja gdy będę sprzedawać moto, to pokażę kupcowi statystyki itd, z datami, z przebiegami, może to doceni.
Dodatkowo jest opcja sprzedaży pojazdu, gdzie wtedy nowy właściciel prowadzi konto pojazdu.
Każdy chce oksytocyny i endorfin... :P Ale jak nie można... To pozostaje adrenalina :D
Obrazek - VFR 800Fi '00 "Caerulentis somnium" :D

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz
Imię: Bartłomiej
województwo: podlaskie

Post autor: Słowiu » pn 14 sty 2013, 17:38

Popieram przedmówców,takie coś powinno być na forum.Ja na VWGolf.pl mam swój temacik i mogę w nim pokazywać wszystkie przekazywane modyfikacje :D a tymczasem pochawlę się w "Chwalimy Się " :D
Codziennie spotykam wariatów pędzących na łeb na szyję.Czasami naprawdę trudno ich dogonić...

ODPOWIEDZ