Drętwiejąca dłoń

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Re: Drętwiejąca dłoń

Post autor: emil » wt 01 maja 2012, 20:26

boli, zależy jakie tempo trzymasz, jak poniżej 100 i po zakrętach to zawsze łapy bolą. ;) ja zrobiłem od soboty ponad 1200 więc pewnie bym się przyzwyczaił, ale niekoniecznie ;) dzis 530 i dalej bolą :D tak ma być :D ale za to plecy całe.

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: C_L_K » wt 01 maja 2012, 21:11

armen1pl pisze:bo przecież jadąc nie trzymam palcy na klamce ;)
to niestety duży błąd.
W takim razie radzę zastosować się do rady Puzona.

Awatar użytkownika
Revolut
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz
województwo: podkarpackie

Post autor: Revolut » wt 01 maja 2012, 22:58

Palce na klamce pozwalają zyskać nam cenne ułamki sekund, które zamieniają się na metry i prędkość... Tak więc czasami to, czy trzymasz palce na klamce zadecyduje o tym czy tylko pobrudzisz kombinezon, przeklniesz przeokrutnie i pojedziesz dalej... Czy zaliczysz spotkanie z jakąś przeszkodą... Tak więc polecam wyrobić sobie taki odruch, a zwłaszcza wjeżdżając w teren zabudowany...

A co do nadgarstków, to podczas pierwszego przejazdu na VFR dłoń aż mi drętwiała... Kwestia wyrobienia się po zimie, dobrania pozycji i ogólnego rozluźnienia dłoni gdy tylko można sobie na to pozwolić. Z każdym kilometrem będzie lepiej :D
Każdy chce oksytocyny i endorfin... :P Ale jak nie można... To pozostaje adrenalina :D
Obrazek - VFR 800Fi '00 "Caerulentis somnium" :D

Awatar użytkownika
Lisu
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Maciej
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: Lisu » czw 03 maja 2012, 13:40

Ja początkowo jeżdżąc VFRką narzekałem na ból nadgarstków, pleców i lewej nogi. Pozycja jednak inna niż na armaturce, którą jeździłem wcześniej. Teraz po zrobieniu kilku kilometrów (i żeby nie było że przejechałem 20tys - zrobiłem VFRką może 2-3tys dopiero) wszystko jest jak powinno być. Nic nie boli, nic nie uwiera. Wszystko dzięki temu że jajkami przybliżyłem się do zbiornika paliwa i teraz siedzę bardziej wyprostowany. Delikatna zmiana pozycji za kierownicą, a różnica kolosalna. Nie wiem jak to u innych z mniejszym wzrostem ale ja przy moich 193cm wzrostu właśnie tak usadowiony czuję się bardzo komfortowo.

Awatar użytkownika
armen1pl
pisarz
pisarz
Imię: Arek

Post autor: armen1pl » pt 04 maja 2012, 08:19

Revolut pisze:Palce na klamce pozwalają zyskać nam cenne ułamki sekund, które zamieniają się na metry i prędkość... Tak więc czasami to, czy trzymasz palce na klamce zadecyduje o tym czy tylko pobrudzisz kombinezon, przeklniesz przeokrutnie i pojedziesz dalej... Czy zaliczysz spotkanie z jakąś przeszkodą... Tak więc polecam wyrobić sobie taki odruch, a zwłaszcza wjeżdżając w teren zabudowany...

A co do nadgarstków, to podczas pierwszego przejazdu na VFR dłoń aż mi drętwiała... Kwestia wyrobienia się po zimie, dobrania pozycji i ogólnego rozluźnienia dłoni gdy tylko można sobie na to pozwolić. Z każdym kilometrem będzie lepiej :D

może i tak ale to raczej w przypadku predkości rzędu 200 km/h ale przy spokojnej jezdzie da się zdąrzyć zatrzymać.
Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika.

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » pt 04 maja 2012, 20:26

armen1pl pisze:może i tak ale to raczej w przypadku predkości rzędu 200 km/h ale przy spokojnej jezdzie da się zdąrzyć zatrzymać.
Nie jeden tak myślał i przy 30 lub 40 skasował moto :lol, lub w najlepszym razie naciął się na ciężkie koszta. :evil
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek

Post autor: Diego » pt 04 maja 2012, 23:03

Revolut pisze:Palce na klamce pozwalają zyskać nam cenne ułamki sekund, które zamieniają się na metry i prędkość...
Święta prawda,o tym "nawyku" się nie dyskutuje,tak się jeździ i basta.
Jazda na motocyklu to najlepsze coś,co można robić w ubraniu

Awatar użytkownika
armen1pl
pisarz
pisarz

Post autor: armen1pl » sob 05 maja 2012, 10:20

Samochodem też jezdzicie z nogą na pedale hamulca ? :D

Awatar użytkownika
Revolut
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz
województwo: podkarpackie

Post autor: Revolut » sob 05 maja 2012, 10:25

armen1pl pisze:Samochodem też jezdzicie z nogą na pedale hamulca ? :D
Samochodem przy 60/h najwyżej sobie odcisnę pas na klacie, trochę się poobijam, może coś skręcę, połamie.

Motocyklem przy 60km/h po trafieniu w inny samochód jest duże prawdopodobieństwo, że będzie kolejna "parada żałobna" motocykli...

Ale często i samochodem mam stopę na pedale hamulca, gdy widzę, np, jakąś "wesołą" grupkę młodzieży...

Pierwsze czego nas nauczyli na farmacji, to tego, że pacjenci kłamią (to nie tylko hasło z popularnego serialu) i to, że lepiej zapobiegać niż leczyć :D
Każdy chce oksytocyny i endorfin... :P Ale jak nie można... To pozostaje adrenalina :D
Obrazek - VFR 800Fi '00 "Caerulentis somnium" :D

Awatar użytkownika
armen1pl
pisarz
pisarz

Post autor: armen1pl » sob 05 maja 2012, 10:33

No to jest oczywiste bo i ja tak robię kiedy jade przez miasto i dużo się wokół dzieje to wtedy i ja trzymam ręke na klamce ale po co tak robic gdy jedzie sie po autostradzie ?

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: C_L_K » sob 05 maja 2012, 13:37

armen1pl pisze:ale po co tak robic gdy jedzie sie po autostradzie ?
Z przyzwyczajenia? To po prostu taki nawyk i dobrą radą dla Ciebie jest to abyś też w sobie taki wyrobił...

Awatar użytkownika
Achmed
klepacz
klepacz
Imię: Marek

Post autor: Achmed » sob 05 maja 2012, 14:32

Celo nie tłumacz są motocykliści i motocykliści... pogadamy po pierwszych dzwonkach, zawsze w czasie rehabilitacji znajdzie się chwila na przemyślenie ILE TO METRÓW TA 1 sek NA ZŁAPANIE KLAMKI :?

A wracając do tematu dłoni często winę ponoszą mankiety kurtki i rękawice przy wygiętym nadgarstku powodują ucisk i niedokrwienie a stad już blisko do odrętwienia i "mrówek" w dłoni.
VFR 750 RC36II BYŁA
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
TRIUMPH SPRINT ST 1050 BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » sob 05 maja 2012, 20:50

Nawyk sobie można wyrobić ale w sytuacjach podejrzanych, niepewnych i innych na drodze (np skrzyżowania) i wtedy dobrze mieć przygotowane palce na klamce ale jeździć tak cały czas?

Co do drętwienia.. możliwe że za mocno ściskasz manetki i krew nie dochodzi do całej dłoni

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: C_L_K » sob 05 maja 2012, 21:30

Fred pisze:ale jeździć tak cały czas?
dokładnie tak! Zawsze i wszędzie! A skąd wiesz czy jak jedziesz poza terenem zabudowanym nie wyskoczy Ci nagle jakiś pies, lis, kangur albo inny borsuk? Nawyk to nawyk...
Powiem więcej. Dla równowagi i zachowania symretrii trzymajcie również dwa palce na klamce sprzęgła. Może być na początku trochę dziwnie, ale po kilkunastu setkach km nie będziecie umieli inaczej...

@Achmed - nie mam misji nawracania. Tak chciałem tylko koledze dobrą radę dać ;-)

Podpisano:
Wujek Dobra Rada :-P

Awatar użytkownika
Achmed
klepacz
klepacz
Imię: Marek

Post autor: Achmed » sob 05 maja 2012, 21:34

Ty tu Celo nie podskakuj bo powiem wszystkim że masz yamahę :biggrin :mrgreen:
VFR 750 RC36II BYŁA