Projekt CB-1

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
lasooch
teksciarz
teksciarz
Imię: Michał
województwo: mazowieckie

Re: Projekt CB-1

Post autor: lasooch » sob 15 cze 2013, 14:07

Arnold pisze:Na to wszystko przyjdzie wełna/wata stalowa.
Takiego zabiegu nie polecam, z własnego doświadczenia ;)

Historia pod tytułem: Ogień z dupy, czyli jak tłumika nie tuningować...
lasooch pisze:Z racji, że mój motocykl był głośny (delikatnie rzecz ujmując...), postanowiłem zrobić coś z tłumikiem. Tłumik przelotowy, z nierdzewki, nitowany, więc kilka minut z wiertarką i gumowym młotkiem sprawiły, że był już w kawałkach :)

Obrazek

W środku było tyle, co widać na zdjęciach. Perforowana rura i powietrze. Całe wypełnienie tłumiące już od dawna było tylko wspomnieniem, więc wypadałoby napchać tam czegoś od nowa. Generalnie chcę ten tłumik i tak wymienić na jakiś inny, więc nie chciałem inwestować w specjalne maty tłumiące, które kosztują dosyć sporo i posłużyłem się zwykłą wełną stalową, dostępną w każdym markecie budowlanym za 20zł. Moja wełna miała jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę, że była już w garażu ;) Były jej nawet trzy paczki, idealnie tyle ile potrzebowałem na cały wydech :) Takiej samej wełny używają też profesjonalne firmy robiące wydechy, owijając ją bezpośrednio na rurę perforowaną, a dopiero na tą stalową wełnę nakładają maty z włókna szklanego czy tam cholera wie czego. Pomyślałem sobie, że jak dam tylko wełnę zamiast tych super hiper mat, to po prostu będzie pewnie ciut gorsze wytłumienie, ale i tak będzie lepiej niż do tej pory.

Obrazek

Owinąłem więc szczelnie perforowaną rurę wełną, zanitowałem z powrotem puszkę, złożyłem wszystko do kupy, przykręciłem do motocykla, wszystko było ok. Pierwsza próba dźwiękowa - nadal ok. Jest głośno, bo to w końcu przelot i 600ccm w jednym cylindrze, ale sporo ciszej niż przed przeróbką. Pora na przejażdżkę :D Ujechałem może z 10-15km i widzę, że z przeciwka jedzie jakiś gość na rowerze i coś do mnie macha. Światła mam włączone, jadę normalnie, o co mu może chodzić... Może za mną coś się z tyłu dzieje? Patrzę w lusterko, a tam z tyłu fajerwerki jak w sylwestra. Snop iskier, ogień jakiś, cholera skąd to się bierze?! :razz2: Niewiele myśląc zgasiłem silnik, zjechałem na pobocze, a tam moim oczom ukazał się taki widok:

Obrazek

Tłumik od góry przebarwiony na niebiesko, cholera nie jest dobrze. Ale skąd te fajerwerki? :O

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stąd fajerwerki, tak wyglądał od spodu. Blacha nierdzewna przepalona na wylot, dziury takie, że rękę można było do środka włożyć. A z środka wykapywał płynny, rozżarzony metal, wprost na wahacz, przewód hamulcowy, zacisk... Przy 100km/h leciał z resztą nie tylko na wahacz, ale też do tyłu, dając widowiskowe efekty pirotechniczne :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na szczęście na zdjęciach wygląda to gorzej, niż jest w rzeczywistości. Przewód hamulcowy jest cały, sfajczyła się tylko gumowa osłonka, a oplot i koszulka są nietknięte. Opalony wahacz i zacisk też da się raczej uratować, szczota i trochę chemii powinny poprawić sytuację. Poszycia tłumika raczej nie odratuję :mrgreen:

Szczęście w nieszczęściu, że machał do mnie ten gość na rowerze, bo gdybym tak przejechał jeszcze kilka kilometrów, to straciłbym hamulec i pewnie żywym ogniem zapaliłyby się też plastiki z tyłu motocykla, może kanapa i na końcu pewnie moja dupa :P Motocykl wrócił do domu na przyczepie, a ja teraz mam motywację, by szybciej kupić nowy wydech na ebayu :D
Jak się później okazało, pionierem nie byłem ;) Efekty wizualne były podobne do tych z filmu, tylko u mnie kilka razy mocniejsze :szczerbaty

Triumph Tiger 1050 << bikepics

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » sob 15 cze 2013, 14:20

Ja mam na przelotach ubitą wełnę mineralną, sprawdzony temat od kumpla

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » sob 15 cze 2013, 14:27

Dzięki panowie za rady. Ale żeby aż tak wysoka temperatura tam była, że roztapia metal? Ogólnie to chcę zrobić tą rurę perforowaną podobnej średnicy jak stara i ją owinąć czymś. Do środka tej rury chcę wspawać poprzecznie blaszki z dziurami ale wyciętymi nieosiowo do obwodu blaszki. Mam w planie ustawić 6 takich w ten sposób aby dziury się nie zgrywały w jeden przelot tylko żeby spaliny musiały lekko zakręcać na tych blaszkach. Za jakiś czas zadzwonię do kumpla czy mi ogarnął ten złom na nocce i wrzucę foty oraz wytłumaczę dokładniej.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » sob 15 cze 2013, 14:49

ja nadal polecam samą matę ceramiczną ;)
http://www.ceramo.pl/oferta/wlokniste_1.htm

zapytaj Arnold Puzona czy mu nie został kawałek ;) jak nie to ja mam jeszcze ;)

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: Arnold » sob 15 cze 2013, 17:11

Będę pytał. ;)

Złom przyjechał. Elegancka robota. Od lewej: obejma tłumika z nierdzewki, paski do przyspawania do końcówek tłumika, krążki do wytłumienia i blacha perforowana.
Okrągłe blaszki mają być w środku poukładane tak jak są rozłożone czyli otwór ma być raz w jedna stronę, raz w drugą, tak aby spaliny nie przechodziły całkiem prosto. To ma być zawinięte w blachę z dziurkami i na blachę przyjdzie materiał do wytłumienia. To wszystko zamknięte będzie rurą z nierdzewki.
Jak to widzicie?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
puzon
klepacz
klepacz
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: puzon » sob 15 cze 2013, 18:48

Niestety nie mam tej wełny ale jak się zdecydujesz Arnold to podskoczę we czwartek do Gliwic i Ci przywiozę.

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: Arnold » sob 15 cze 2013, 22:43

Jak masz jechać specjalnie to poszukam na miejscu, ale jak jedziesz przy okazji to możesz mi to przytachać, a z emilem sie rozliczę na Opolskim melanżu.
Obrazek

Awatar użytkownika
puzon
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: puzon » ndz 16 cze 2013, 00:22

Na miejscu raczej nie znajdziesz a będę przejazdem to mogę zjechać na chwilę z drogi wiem gdzie to jest bo sobie tam kupowałem. Materiał polecam już chyba 3 sezon to mam w wydechu :mrgreen:. Tłumiki SCORPION są tym wygłuszane. Jaką odległość będziesz miał między perforowaną rurą a ścianką zewnętrzną i jak długi będzie ten tłumik :?: co bym dobrze dobrał.

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: Arnold » ndz 16 cze 2013, 00:37

Grubość jest 8 mm, długość 341 mm, a szerokość 314 mm.
Obrazek

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: emil » ndz 16 cze 2013, 10:49

szerokość paska jest jedna z tego co kojarze i to jest ok 70cm, ale są różne grubości, ja mam 30mm. Zostało mi tego jak co, to daj znać, czy Piter kupi czy mam kawałek przywieźć do Opola.

Jak tam jest 8mm prześwitu to powinna się ta 30stka upchać ;)

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: emil » śr 19 cze 2013, 19:59

jutro niejaki vel Puzon odbiera dla Ciebie pasek 60x40x3 cm, wiec cos sobie z tego zlepisz :mrgreen:

Awatar użytkownika
Hubu
klepacz
klepacz
Imię: Hubert
województwo: mazowieckie

Post autor: Hubu » czw 20 cze 2013, 22:16

Puzon to zamieni gdzieś na flaszkę :wink:

Awatar użytkownika
puzon
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: puzon » czw 20 cze 2013, 22:40

Hubu pisze:Puzon to zamieni gdzieś na flaszkę :wink:
Aż taki potrzebujący to ja nie jestem, jeszcze są ludzie na tym łez padole którzy chętnie podadzą mi do ręki szklankę wódki :mrgreen:
Arnold mam dla Ciebie te ceramikę kiedy chcesz ją dostać w piątek wieczorem czy w niedzielę?

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: Arnold » pt 21 cze 2013, 01:16

Dzięki chłopaki za inicjatywę. Bez neta jestem od paru dni i nie wiem co sie tu dzieje i do tego padł mi aparat po 3 latach. :P Puzon chyba lepiej będzie jak dostanę to w piątek. Ja podjadę do Ciebie ale najpierw zadzwonię.
Obrazek

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: Arnold » pn 01 lip 2013, 17:33

Wreszcie update. ;) To chronologicznie idąc.
Kupiłem dwie wręcz nowe opony Metzeler M5 interact za 180 zł
Obrazek

Ciekawią mnie te wlepki ADAC.
Obrazek

Wpadł również stalowy oplot na przód, tylko go kurde o 5 cm za długiego kupiłem. Może jak moją krowę będę składał to mi wlezie na przód, a tu się kupi nowy.
Obrazek

Siedzonko dostało nowe poszycie.
Obrazek
Obrazek

No i tłumiczek. Wnętrze pospawane, końcówki również.
Obrazek

Nabita wełna.
Obrazek

Tarcza zmieniła kolor z czarnego na złoty a dlaczego to zaraz zobaczycie niżej.
Obrazek

Panie i Panowie. Prezentuję wam CB-1 w nowej szacie. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

OC jest przegląd jest także tylko rejestracja została. Są jeszcze małe pierdółki do zrobienie jak ten nieszczęsny kierunkowskaz który się ciągle łamie. :D No i z pompy wody cieknie płyn tak mocniej. Będę musiał wybić wirnik i sprawdzić uszczelnienia. Tylna tarcza hamulcowa tez zmieni kolor no i oponki wpadną bo teraz się na nich nie skupiałem. Tłumik mnie zaskoczył totalnie, jest MEGA cichy. :)
Obrazek

ODPOWIEDZ