Troszkę historii (nie motocyklowej)

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
usmoł
pisarz
pisarz
Imię: Lesław
Kontakt:

Troszkę historii (nie motocyklowej)

Post autor: usmoł » pn 16 cze 2008, 23:14

Wczoraj przegladając neta trafiłem na coś takiego: http://www.joemonster.org/filmy/9234/Polscy-Spartanie . Czytając komentarze wychodzi na to że dla wiekszości polskich internautów jest to wogóle fakt nieznany, wychodzi na to że Szwedzi uczą nas historii. Ja wiem że był Katyń, ale dlaczego nie uświadamia się obywateli własnego kraju że jesteśmy coś warci. Silni, zwarci, gotowi nawet teraz jest postrzegane z ironią. Kurcze, żeby to szwedzki zespół "Sabaton" uczył Polaków jak byc dumnym że jest się Polakiem, a to można wyczytać z komentarzy. To jest chyba najlepszy sposób nauki historii, duzo ciekawszy niż słuchanie nauczycielki tak starej że można sądzić iż wisi Mojżeszowi 5 zł. Co sądzicie o takim pokazaniu historii ??
..chociaż kroczę doliną ciemności nie lękam się zła, bo jestem największym skur...elem w dolinie...

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Imię: Sylwester
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Sylwio » pn 16 cze 2008, 23:35

Dobre, teledysk rewelacja.
"A ty siej. A nuż coś wyrośnie. A ty - to, co wyrośnie - zbieraj. A ty czcij - co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera..."

Awatar użytkownika
Bolek101
pisarz
pisarz
Imię: Marcin
Kontakt:

Re: Troszkę historii (nie motocyklowej)

Post autor: Bolek101 » wt 17 cze 2008, 00:34

usmoł pisze:Co sądzicie o takim pokazaniu historii ??
Jestem zdania że lepiej patrzeć w przyszłość niż podniecać się zdarzeniami sprzed wieku.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » śr 25 cze 2008, 22:08

Historia pokazana w konwencji nieco hollywodzkiej. Nawiązanie do filmu "300" ciekawe, choć może wywoływać liczne kontrowersje.
Jako czynny żołnierz jestem za takim przekazem historycznym, który uczy młode pokolenie głębokiego szacunku dla obrońców naszej ojczyzny, symboli narodowych i tradycji oręża polskiego.
Może trochę patetyczne, ale tak to na razie widzę.
Pozdrawiam :bye figaro
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Magdalena
Kontakt:

Post autor: MadziX » śr 25 cze 2008, 23:10

myślę,że taki sposób podania historii może byłby bardziej przekonywujący dla młodzieży znudzonej smętami na lekcjach historii ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Imię: Sylwester
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Sylwio » śr 12 lis 2008, 08:20

Zespół Sabaton przyjechał do Polski i grał wczoraj w Stoczni Gadańskiej. W poniedziałek był mały reportaż w tvp1 i wczoraj w panoramie też wzmianka o nim była.
"A ty siej. A nuż coś wyrośnie. A ty - to, co wyrośnie - zbieraj. A ty czcij - co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera..."

Awatar użytkownika
usmoł
pisarz
pisarz
Imię: Lesław
Kontakt:

Post autor: usmoł » śr 12 lis 2008, 20:07

Dziwi ( a może i nie ) że zrobił się szum w mediach z okazji 11 listopada choć ten teledysk od początku czerwca jest na youtube.
..chociaż kroczę doliną ciemności nie lękam się zła, bo jestem największym skur...elem w dolinie...

ODPOWIEDZ