Karcher - jaki wybrać ?

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Karcher - jaki wybrać ?

Post autor: KolczyK » wt 21 paź 2008, 22:17

hej mam mega dla mnie zagwostkę: czytam o tym i o tym i g wiem: może macie jakieś doświadczenie w temacie

czy wybrać:

z pompą aluminiową jakiegoś Boscha

czy moze

z pompą kompozytową Karchera, a moze inne propozycje ?

Karcher Karcherowi nie równy, tak do 500zł, co by miał zbiornik na chemię.

chcę to do mycia moto, auta, sidingu na chacie, ew wiadomo inne dysze do mycia zabrudzeń cięższych ..... osad zieleni na dachy czy cuś.
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Awatar użytkownika
suniok
pisarz
pisarz
Imię: Jarosław
Kontakt:

Post autor: suniok » wt 21 paź 2008, 22:39

Ja mam Karchera (nie wiem jaki model) - ciśnienie 100bar - taki co się wiesza na ścianie. Używam go ok 2 lat i zero problemów. Wbudowany pojemnik na detergent to moim zdaniem lipa - ja kupiłem lance do piany i działa o wiele lepiej (piana utrzymuje się na karoserii, z tego pojemnika właściwie nie ma piany i spływa). Jeśli chodzi o samo mycie to samochód/motocykl bezdotykowo idzie umyć, ale:
- nie może być zbyt gorąco, żeby piana nie zaschła (warto ją zostawić na jakiś czas)
- dobra piana aktywna (np. kupiłem karchera 2,5l za 50zł :neutral: )

Nie wiem jaka jest różnica w Karcherach za 250zł i 500zł oprócz wielkości (ciśnienie to samo). Ja mam dość taniego i wsio gra.

Odnośnie boscha to nie mam doświadczeń, ale np. do karchera jest full akcesoriów co przemawia na +.
Pozdrawiam Jarek

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » wt 21 paź 2008, 22:42

jak swojego oddawałem na przegląd a jest stary to facia {firma karcher} powiedział ze dobze że głowica jest metalowa bo te "plastikowe można wywlic jak sie coś stanie a metalowe można regenerowac to tyle co moge powiedzieć
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
suniok
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: suniok » wt 21 paź 2008, 22:52

aha w zestawie miałem dyszę turbo (obrotowa) - postanowiłem umyć nią silnik i zeszła farba z obudowy kolektora. Zdzierałem nią łuszczącą się farbę z domu na działce... ale bez przesady - czasami samo ciśnienie to nie wszystko i trzeba szczoteczką coś domyć :)
Pozdrawiam Jarek

Awatar użytkownika
rommi
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: rommi » wt 21 paź 2008, 23:16

mnie słuchy doszły, że z tłokiem (lub czymś tam) metalowym trza brać, bo plastik to lipa

tarzan
pisarz
pisarz
Imię: Krzysztof

Post autor: tarzan » wt 21 paź 2008, 23:39

KolczyK z Bosch'em to ostrożnie bo mam w pracy , ma niecały rok i juz przecieka,cos sie w nim złamało i z regulacją są problemy.Według mnie jednym słowem LIPA. Ja Bosch'a napewno bym nie kupił a poleciłbym firme Karcher.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Imię: Sylwester
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Sylwio » wt 21 paź 2008, 23:44

Ja polecam tylko i wyłącznie Karchera. Kupiłem dla ojca taki i w tym sklepie
http://www.allegro.pl/item464008320_myj ... us_fv.html i do mycia auta, sprawdza się bez zastrzeżeń. Natomiast jeśli ma być zbiorniczek to jest praktycznie ten jest praktycznie taki sam
http://www.allegro.pl/item456888621_myj ... _gwar.html a ma zbiornik na chemię i cenowo się zmieścisz. Ze sprzedawcą żadnych problemów nie było.
"A ty siej. A nuż coś wyrośnie. A ty - to, co wyrośnie - zbieraj. A ty czcij - co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera..."

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: KolczyK » śr 22 paź 2008, 00:29

czy jakoś specjalnie trzeba dbać o te sprzęty ? chodzi mi tu o przegląd, ew wymiany czegoś tam ? KARCHERY posiadają jakieś filtry słyszałem dodatkowe ?

Awatar użytkownika
suniok
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: suniok » śr 22 paź 2008, 00:37

Czasem przetrę szmatką, bo żółć zanika :) ale pewnie trzeba jakies tam filtry wymieniać. Ja dwa lata używam bez wymian czy przeglądów i działa bez zarzutu...
Pozdrawiam Jarek

Awatar użytkownika
ZULEK
pisarz
pisarz
Imię: Jarek
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ZULEK » śr 22 paź 2008, 15:29

Kolczyku pogrzebie w necie to podeśle Ci linka z fotką jakiego Karchera ja używam. 200% zgoda z poprzednikami ze pompa musi byc aluminiowa nie palstik. Tłumaczą to tym że podczas pracy trzeba robic dłuższe przerwy (przy pompie plastikowej) bo najnormalniej w świecie się przegrzewa i zaczyna się topić. Dlatego ja potrzebujesz dobrego sprzęta nie skąp grosza i zakup droszy sprzęt z aluminium. Karcher ma to do siebie że osprzętu ma w pyte na rynku i z serwisami nie ma problemu. Chociaż ja jeszcze nie korzystałem z ich usług.Co do filtrów to proponują filtr przedwstępny który montujesz sobie bezpośrednio na wlocie dopływu wody (koszt ok 50zeta) a zapobiega dostawaniu się syfu na który pompa jest dosyć wrażliwa. Wiadomo ciśnieniówki z podgrzewaczem wody to juz inna śpiewka zaczynająca się od 2-3 tysi. :mrgreen:

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: KolczyK » śr 22 paź 2008, 19:06

no niby kompozyt to lepsza sprawa niż aluminium ? czasem nie rtwalsza? takie kompozyty sie przegrzewają ?

ODPOWIEDZ