A co TY zrobiłeś dzisiaj dla swojej laluni...?

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
MarcinMMz
pisarz
pisarz
Imię: Marcin
województwo: mazowieckie

Re: A co TY zrobiłeś dzisiaj dla swojej laluni...?

Post autor: MarcinMMz » pt 24 paź 2025, 11:55

Honda CB750F2 '78 Super Sport; dla znawców wszystko w temacie ;-) Sprzęt jest już jeźdżący i sprawny w 100% ale muszę ja ogarnąć zwlaszcza wizualnie w sensie powrotu do oryginalnego lakieru, itp... Szykuje sie grubszy remoncik i tyle.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

decent
teksciarz
teksciarz
Imię: decent

Post autor: decent » czw 11 gru 2025, 08:15

No Panie, klasyk w pełnym tego słowa znaczeniu. Jak się tym jeździ w porównaniu do takiej vfr jaką masz ?
Odpowiednio pielęgnowane słabości malutkich ludzików są potężną bronią przeciwko wiedzy, ludziom ...

Awatar użytkownika
MarcinMMz
pisarz
pisarz

Post autor: MarcinMMz » czw 11 gru 2025, 10:17

decent pisze:
czw 11 gru 2025, 08:15
No Panie, klasyk w pełnym tego słowa znaczeniu. Jak się tym jeździ w porównaniu do takiej vfr jaką masz ?
Hmmm... to zupełnie inne motocykle pod każdym względem. Ale jak dla mnie jest coś w tej starej motoryzacji, co daje mi mnóstwo radochy i uwielbiam nim jeździć. VFR jest również wyjątkowa ale nie można porównywać motocykla z lat 60/70 do takiego z końcówki 90-tych.
Polecam wszystkim nawet jako daily moto bo jest mega wygodny :-) Od lipca/sierpnia do listopada zrobiłem nim prawie 2,5kkm tylko wokół komina :-)

decent
teksciarz
teksciarz
Imię: decent

Post autor: decent » czw 11 gru 2025, 12:58

I ja mam sentyment do starej motoryzacji, alle tylko do niektórych modeli. W sumie kilka sztuka raptem. Nie chodzi mi o bezpośrednie porównanie 1:1 tylko raczej o wrażenia z jazdy, komfort, dostęp do części zamiennych, zużycie paliwa.
Odpowiednio pielęgnowane słabości malutkich ludzików są potężną bronią przeciwko wiedzy, ludziom ...

Awatar użytkownika
MarcinMMz
pisarz
pisarz

Post autor: MarcinMMz » czw 11 gru 2025, 15:40

Ogólnie sprzęt niezniszczalny, przewymiarowany mechanicznie i tym samym ciężkawy ale solidny dzięki temu... Ma swoje przywary w postaci dwóch łańcuchów w silniku które jak są rozciągnięte albo napinacze nie działają to dość nieprzyjemnie chroboczą przy niskich obrotach.
Poza tym chodzi to pięknie... 4 gary pieknie wkręcają sie w obroty; czuć sportowy sznyt rzędowej czwórki. Mam dodatkowo akcesoryjny wydech który pięknie uwydatnia niskie tony :-) Prowadzi się bardzo dobrze w zakrętach ale najwiekszym mankamentem, chyba wszystkich sprzętów z tamtych lat, są hamulce... Ja już zrobiłem mały swap wyrzucając oryginalne zaciski jednotłoczkowe na dwutłoczkowe z młodszych modeli CB z lat 80-tych - jest zdecydowana poprawa i moto hamuje już normalnie.
Części eksploatacyjne jak oleje, filtry, łańcuch, zębatki są w normalnych cenach jak do zwykłego sprzetu; gorzej z pozostałymi rzeczami jak boczki, zbiorniki, siedzenia, zegary, chromy.. To kosztowne elementy bo po prostu ich nie ma na rynku.
I chyba tyle... Jak dla mnie super daily moto.

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robsonic » pt 12 gru 2025, 08:39

Czytam o chromach, rzędowej czwórce i jednotłoczkowych zaciskach .... aż musiałem sobie do góry przewinąć żeby sobie temat odświeżyć :lol:
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Awatar użytkownika
Dav999
bywalec
bywalec
Imię: Dawid
województwo: podlaskie

Post autor: Dav999 » sob 13 gru 2025, 09:59

Wygląda świetnie, masz więcej zdjęć :) ?

Awatar użytkownika
MarcinMMz
pisarz
pisarz

Post autor: MarcinMMz » sob 13 gru 2025, 14:53

Jak wyszykuję to wrzucę fotki; na razie sprzęt rozgrzebany i nie ma co pokazywać ;-)

ODPOWIEDZ