zezwolenie/uprawnienie

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Niron
klepacz
klepacz
województwo: lubelskie

zezwolenie/uprawnienie

Post autor: Niron » czw 07 maja 2015, 22:54

jak w temacie, byłem u znajomego, który zadał mi pytanie czy nie wiem w jaki sposób można zdobyć uprawnienia, czy zezwolenie na serwis, przeglądy pomp wodnych, elektrycznych czy spalinowych, bo dziś zadzwonił do niego jakiś facet i zapytał, czy naprawia, no naprawia, ale czy papier na to ma, a no nie ma, a to nie bo go może ktoś tam skontrolować i będzie lipa że zlecił serwis pomp, warsztatowi który nie ma na to papierów i stąd moje pytanie do Was, czy ktoś nie wiem jak to zdobyć lub jakiś namiar gdzie się można dowiedzieć jak zdobyć ten papier? Ten gościu co dzwonił tego nie wiedział bo się go znajomy pytał.
„If everything seems under control you’re just not going fast enough”
CB 500 -> CBR 600 F3 -> VFR 800 FI

Awatar użytkownika
KidRackBrawura
pisarz
pisarz
Imię: Tomasz
województwo: wielkopolskie

Re: zezwolenie/uprawnienie

Post autor: KidRackBrawura » pt 08 maja 2015, 05:37

Od razu piszę, że na logikę, a nie z ugruntowanej wiedzy - wszelkie pompy spalinowe remontuje się raczej bez uprawnień. Nie słyszałem jeszcze o uprawnieniu albo zezwoleniu na naprawę silników spalinowych. Sam segment pompowy jest jeszcze bardziej prosty w budowie i działaniu, więc tu uprawnień tez bym się raczej nie spodziewał. Co innego pompy zatapialne elektryczne i ogólnie wszystkie zasilane elektrycznie. Tutaj spodziewalbym się uprawnień (do naprawy i do obsługi) elektrycznych. Szczególnie gdy taka pompa ma być używana w ramach działalności gospodarczej lub "użyteczności publicznej" (przepompownia ścieków). Dla przypomnienia - patrz pierwsze zdanie postu.
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz
Imię: Dariusz

Post autor: Zając » sob 09 maja 2015, 08:06

KidRackBrawura pisze: Tutaj spodziewalbym się uprawnień (do naprawy i do obsługi) elektrycznych.
Też mi się tak wydaje.
LWL 74HN

Awatar użytkownika
Niron
klepacz
klepacz

Post autor: Niron » sob 09 maja 2015, 20:49

no do spalinowych to trochę dziwne tak jak piszecie, no nic to poszukam coś gdzieś może trafie, co do tych elektrycznych, przynajmniej to jakiś punkt zaczepienia.
„If everything seems under control you’re just not going fast enough”
CB 500 -> CBR 600 F3 -> VFR 800 FI

ODPOWIEDZ