Kolejne pytanie odnoście książki :P

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Heroinka :D
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Heroinka :D » wt 19 cze 2007, 19:04

Morsie - uparłeś się strasznie na ten epizod. :razz: Chcesz kupować pudełko zapałek tak? To może mam tam napisać coś takiego:"Spotkali dobrego znajomego, Morsa, któremu szczęśliwym trafem udało się akurat kupić ostatnie pudełko zapałek od Dziewczynki z zapałkami."? :mrgreen: :razz: Może byc taki epizodzik? Czy jednak wolisz poczekać, aż zacznę pisać następną książkę, której głównym bohateram będziesz właśnie Ty. :biggrin Taka autobiografia czy coś. Zatytułuję ją "Życie to jazda, czyli morsowe opowieści" może być? Czy jesteś w pełni usatysfakcjonowany czy jednak masz jeszcze jakieś drobne sugestie? :biggrin :razz:
Piękna jest to dziewczyna, co zwie się Heroina. ;-)

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: mors » pt 22 cze 2007, 00:40

Heroinko - najgorzej jak artyście narzuca się ramy dzieła, które ma stworzyć. Spójrz na Leonardo da Vinci (nie di Caprio) te narzucone tematy, te modele Gioconda, Cecylia Gallerani z fretką toz to kicze pierwszej wody :lol

Ja bym chciał tylko zaistnieć jako alegoryczno-epizodyczna postać w Twojej pierwszej powieści. No wiesz - jak juz będziesz sławna to wszyscy będa mówić - no wiesz a ja znałem/łam tego morsa co to był tam tym symbolem - cholera wie czego w tym Jej Pierwszym dziele za który dostała tego Goncuorta czy Półlitera.

Moja ksywka w naturalny sposób kojarzy się większości z futrzastym stworzeniem z długimi kłami leniwie wylegującym się na lodowej krze. Nic bardziej mylnego.
Pozory Heroinko i podpucha. Tak własnie powinni mysleć, niestety w dzisiejszych skomercjalizowanych czasach gdy nie w cenie jest klasyczne wykształcenie i znajomość łaciny oraz greki, łatwo ukryć osobowość pod taka niewinną z pozoru przykrywką. Taka dwuznaczna i wielowymiarowa postac w świecie motocyklistów może byc świetna alegorią i symbolem. Możesz to rewelacyjnie rozegrać. To wielki i nie do przecenienia atut, który daje Ci do ręki. Serio? serio serio :biggrin

No a w drugim dziele to wiesz - już chciałbym tak naprawdę ZAISTNIEĆ jako bohater pokolenia. M jak Miłość, rozumiesz Samo zycie, Easy Rider, Marlon Brando. Znikający PUnkt.

KLASYKA :lol CHCĘ BYC IKONĄ KULTURY WYŻSZEJ.

To znaczy ładnie prosze :hooray

Naprawdę - nie śmiem Ci niczego narzucać.
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
doyar
klepacz
klepacz

Post autor: doyar » pt 22 cze 2007, 00:47

mors pisze:CHCĘ BYC IKONĄ KULTURY WYŻSZEJ.
Przepraszam, ze sie wpie*dalam, ale... chlopie, juz jestes! Wyzszej Qltury Technicznej. Wystarczyly dwa posty o pielegnacji lancucha. Ale drazyc dalej na innych polach zawsze mozna...

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » pt 22 cze 2007, 01:00

A wiesz jaka jest różnica pomiędzy inteligencją, a inteligencja techniczną?
Taka jak pomiedzy kulturą i kulturą fizyczną.

A propos pracuję już nad dwunastotomową encyklopedią traktującą o pompowaniu opon. Pierwsze 4 tomy o oponach detkowych, drugie cztery o bezdętkowych i pozostałe o innych. No i Suplement oczywiśnie. :lol

Heroinko - myslałem raczej o czyms takim:

Z wieczornej wszechogarniajacej Universum zamieci - z rykiem wydechów na czerwonym stalowym rumaku wylonił się ON - czarny jeździec Apokalipsy i zaciskając heble jak smierć kosę na gardle umierającego, zawinął maszynę o krok przed struchlała ze strachu i śmiertelnie zmarzniętą dziewczynką z zapałkami, która w zgrabiałych rączkach trzymała ostatnie, niesprzedane jeszcze pudełko.
Na skulone dziecko spod kół spadł lodowy grad, zraszając jej pokryte soplami włosy.

Spod czarnego kasku jak huk grzmotu wydobył się głos:

"Kopsnij mała boxik bo zajarac muszę"

A potem dał ogień na tłoki, położył sprzęt w lodowy winkiel i zniknął w czeluściach nocy, a mała, zziebnięta dziewczynka nie była już pewna czy sen to czy jawa. Czy zamarzła już, czy jeszcze w okrytej cienkim paltocikiem piersi tli się nadal iskierka życia"

To tak bardziej w ten deseń myslałem no ale zrobisz już jak zechcesz :lol

[ Dodano: 2007-06-26, 00:45 ]

qrcze - chyba próbka mojego talentu/grafomanii poraziła Heroinkę :D i zaniepisała z wrażenia :biggrin

a tak baj de łej - skumałaś co chciałem Ci przekazać tym tekstem o alegorycznej postaci wśrod braci motocyklowej o ksywce "mors"?

..
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Heroinka :D » wt 26 cze 2007, 15:59

Drogi Morsie. Faktycznie poraziło mnie to :mrgreen: , bo nie wiem jak miałabym coś takiego wpleść do mojej książki, ale dobra. :razz: A więć skumałam, Czarny Rycerzu Śmierci, Ty, którego ksywka w czasach średniowiecza budziła strach i grozę wśród mieszkańców. :grin: Możesz być ze mnie dumny, poznałam łacińskie znaczenie Twojej ksywki. :hooray

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » wt 26 cze 2007, 16:54

Heroinko - nie wyobrażałem sobie, ze na to nie wpadniesz :lol

Jak wiesz, Twoja ksywka też jest dwuznaczna :hooray

Nie jest jeszcze tak źle z tym wykształceniem młodzieży pomimo usilnych starań Romana Wielkie G.

A jak wpleśc? Przemyśl moje sugestie z PW - to mocny atut jeśli chcesz aby Twoja powiesc była głebsza niż woda w Świdrze

A jak w tym kontekście drugiego znaczenia - widzisz mój avatar? Niezła prowokacja?

Jest tylko jedna skucha. NIkt już nie będzie chciał ze mną jeździc i się przyjaźnic :eek trudno będę samotnie przemierzał drogi

Awatar użytkownika
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Heroinka :D » wt 26 cze 2007, 18:06

Morsie - cieszy mnie bardzo, że nie straciłeś wiry w młodzież, a zwłaszcza w moje możliwości. :razz:

Sugestie oczywiście przemyśle. :smile:

Twój avatar to faktycznie niezła prowokacja, jak ktoś nie zna tego drugiego znaczenia Twojej ksywki to ciężko będzie mu zrozumieć o co chodzi. Cóż trzeba ruszyć główką. :razz

A co do tego, że będziesz musiał sam przemierzać drogi to przecież nieprawda, bo masz jak to sam stwierdziłeś brata bliźniaka, z którym jesteście zrośnięci motocyklami - Wasyla. :biggrin

[ Dodano: 2007-06-26, 19:29 ]
W pierwszym zdaniu miało być "wiary", znowu mi się literki poplątały. :razz

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » czw 28 cze 2007, 21:37

A propos "wiary".

Kiedyś po pogrzebie mojej ukochanej Babci - musialem odwieźć proboszcza z cmentarza na plebanię.
Była zima, błoto pośniegowe itp. Poniewaz musiałem wrócić na cmentarz po innych żałobników jechałem dosyć szybko - oczywiśnie puszką.
W pewnym momencie na dosyć ostrym zakręcie, gdzie pochylenie jezdni było tzw. ujemne czyli zmniejszające przyczepność opon do nawierzchni, escorcik zaczął się deczko slizgać, ale pod czyjną kontrolą prowadzącego :lol
Pleban wpadł w panikę, złapał mnie za rękę i zawołał - "Ostroznie synu - osobę duchowną wieziesz!"
A ja na to - "Więcej WIARY oojcze! Więcej WIARY!" :lol

Awatar użytkownika
cristo
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: cristo » sob 11 sie 2007, 10:27

No i jak tam postepy nad ksiazka?
Pasowaloby miec co czytac na dlugie jesienne i zimowe wieczory.

Awatar użytkownika
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Heroinka :D » sob 11 sie 2007, 10:37

Póki co powoludku powoludku do przodu coś się tam tworzy (było by szybciej gdyby nie problemu techniczne, które odgrodziły mnie od pisanie na ponad miesiąc, ale powoli wszystko wraca do normy, jestem dobrej myśli :smile: ). Niestety muszę Cię zmartwić, co czytać będzie ewentualnie dopiero na przyszłoroczne jesienne i zimowe wieczore...

ODPOWIEDZ