Sklep internetowy...jaki otworzyć...
- Achmed
- klepacz
- Imię: Marek
- województwo: mazowieckie
Sklep internetowy...jaki otworzyć...
Trzeba mi pomocy, nie bardzo wiem jaką drogę wybrać przy otwieraniu własnego sklepu w sieci, tworzyć od podstaw własny, czy skorzystać z ofert dostępnych na rynku na zasadzie abonamentu, ma ktoś jakieś doświadczenie?
VFR 750 RC36II BYŁA
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
TRIUMPH SPRINT ST 1050 BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II
-
- pisarz
- Imię: Jerry
- województwo: zachodniopomorskie
Re: Sklep internetowy...jaki otworzyć...
Pracowałem w sklepie w którym witryna była na serwerach firmy dającej własne oprogramowanie do prowadzenia sklepu
Załatwiali całą grafikę witryny i panel do kierowania sklepem przez właściciela i pracowników. Pozwalają wystawić towar tak na własnej witrynie jak i na alledrogo. Pracowało się na tym dobrze, chociaż czasami wolno chodziło, ale to raczej kwestia wykupionego łącza z niedostateczną prędkością dostępu do danych (tańszy abonament). Kosztów też Ci nie podam, bo nie zaglądałem jej do portfela. Podejrzewam, że znalezienie tego typu firmy prowadzącej sklep jest tańsze niż tworzenie własnego oprogramowania. W końcu sklep to nie tylko witryna internetowa, ale także i program magazynowy, programy udostępnione przez firmy kurierskie. Jak firma się rozwinie to dochodzi kasa fiskalna itp. A taka firma ma już gotowe rozwiązania. Tak, że radzę jednak poszukać firmy która ma już gotowe oprogramowanie, a maskę dla Twojego sklepu też zrobi Ci w miarę tanio.
Niestety nie wiem tylko jak jest z początkiem współpracy z tego typu firmą, bo koleżanka odkupiła już działający sklep.
Załatwiali całą grafikę witryny i panel do kierowania sklepem przez właściciela i pracowników. Pozwalają wystawić towar tak na własnej witrynie jak i na alledrogo. Pracowało się na tym dobrze, chociaż czasami wolno chodziło, ale to raczej kwestia wykupionego łącza z niedostateczną prędkością dostępu do danych (tańszy abonament). Kosztów też Ci nie podam, bo nie zaglądałem jej do portfela. Podejrzewam, że znalezienie tego typu firmy prowadzącej sklep jest tańsze niż tworzenie własnego oprogramowania. W końcu sklep to nie tylko witryna internetowa, ale także i program magazynowy, programy udostępnione przez firmy kurierskie. Jak firma się rozwinie to dochodzi kasa fiskalna itp. A taka firma ma już gotowe rozwiązania. Tak, że radzę jednak poszukać firmy która ma już gotowe oprogramowanie, a maskę dla Twojego sklepu też zrobi Ci w miarę tanio.
Niestety nie wiem tylko jak jest z początkiem współpracy z tego typu firmą, bo koleżanka odkupiła już działający sklep.
- emils
- pisarz
- Imię: Emil
Dla mnie najlepsza była Prestashop. Darmowy sklep, który tylko wrzucasz na jakiś serwer. Serwer na poczatkujący sklep to grosze (powiedzmy 120zł/rok).
Prestashop ma to fajnego coś, że cały kod oraz wszystkie pliki ma poukładane w logiczną całość. Jeśli chcesz zrobić coś z grafiką wchodzisz w odpowiedni plik w którym ktoś poukładał to logicznie.
Z ciekawości zainstalowałem też Jomlę, ale tam kod np. css (od wyglądu) jest pisany razem, czyli trzeba sie dobrze nakombinować, żeby znaleźć interesującą nas linijkę kodu.
Prestashop ma to fajnego coś, że cały kod oraz wszystkie pliki ma poukładane w logiczną całość. Jeśli chcesz zrobić coś z grafiką wchodzisz w odpowiedni plik w którym ktoś poukładał to logicznie.
Z ciekawości zainstalowałem też Jomlę, ale tam kod np. css (od wyglądu) jest pisany razem, czyli trzeba sie dobrze nakombinować, żeby znaleźć interesującą nas linijkę kodu.
"Bóg stworzył Hondę, bo wie co dobre. A inne motocykle? Bo ma poczucie humoru!"
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...
- coval
- zadomowiony
- Imię: Piotr
- województwo: lubuskie
Również sugeruję poczytać o Prestashop. Postawiłem 2 lata temu coś takiego dla żony i jest całkiem rozsądne, a jak już się zrozumie ideę autora to nawet intuicyjne. Tak jak pisał emils tylko to skonfigurować i na serwer wrzucić. Jak szukasz niskobudżetowego rozwiązania serwera to zerknij na http://www.hostinghouse.pl ja mam co prawda mały ruch -około 250 wizyt miesięcznie- a wystarczał spokojnie brązowy pakiet serwera za bagatela prawie 30zł z nawet dobrym wsparciem technicznym, obsługą mail i SQL. Ja tam jestem zadowolony
Była VFR 800Fi RC46 by Coval
Obecnie CBR 1000rr SC57b
Lepiej jeździć z głową na karku, czy z duszą na ramieniu?
Obecnie CBR 1000rr SC57b
Lepiej jeździć z głową na karku, czy z duszą na ramieniu?
- saywer
- teksciarz
- Imię: Paweł
Pisać własny - NIE, abonament - można ale ma swoje wady (np. taka prestashop - "Page not available" jak chcesz zobaczyć demo, rozwaliło mnie to ), można też zamówić pod siebie w jakieś firmie która się specjalizuje w takich e-sklepach napiszą pod ciebie ( zresztą większość rzeczy mają już napisane ) i twoje wymagania doradzą co i jak. Oczywiście wszystko zależy od kasy, ale z doświadczenia wiem że tańsze opcje lubią się mścić w przyszłości.
- Achmed
- klepacz
- Imię: Marek
Uściślę nie mam pojęcia o "stawianiu sklepu" i nie chcę się uczyć, skłaniam się ku gotowym rozwiązaniom typu istore, shoper itp, no chyba że znajdzie się ktoś kto zrobi mi taki sklep za rozsądną cenę.
VFR 750 RC36II BYŁA
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II
- emils
- pisarz
Nie znajdzie się
Robienie sklepu to kosztowne rzeczy, nawet jeśli nie chcesz wodotrysków.
Gdybyś stawiał to na prestashop to służe pomocą, również w kwestii późniejszych modyfikacji (kolorystyka, funkcje itp). Wszystko w ramach pomocy, nie utrzymuje się z tego więc i kasy nie wezmę

Gdybyś stawiał to na prestashop to służe pomocą, również w kwestii późniejszych modyfikacji (kolorystyka, funkcje itp). Wszystko w ramach pomocy, nie utrzymuje się z tego więc i kasy nie wezmę

- adi610
- klepacz
- województwo: podkarpackie
- Kontakt:
Jaki język polecasz do pisania sklepu ?saywer pisze:Pisać własny - NIE, abonament - można ale ma swoje wady (np. taka prestashop - "Page not available" jak chcesz zobaczyć demo, rozwaliło mnie to ), można też zamówić pod siebie w jakieś firmie która się specjalizuje w takich e-sklepach napiszą pod ciebie ( zresztą większość rzeczy mają już napisane ) i twoje wymagania doradzą co i jak. Oczywiście wszystko zależy od kasy, ale z doświadczenia wiem że tańsze opcje lubią się mścić w przyszłości.
-
- zadomowiony
- Kontakt:
Co do stawiania sklepu zaczalbym od presty, mozna naprawde niskobudzetowo sobie sklep postawic i nie trzeba miec wcale jakiegos pojecia o programowaniu. Ma tez duzo wtyczek ktore mozna sobie niedrogo kupic a rozszerzaja funkcjonalnosci.
Jesli chodzi o pisanie sklepu od 0 - wyjdzie bardzo drogo wiec na poczatek nie polecam, tym bardziej ze nigdy nie masz gwarancji czy sklep 'zazre'. Z abonamentowymi nie mam doswiadczenia zadnego wiec nie bede sie wypowiadal.
Jesli chcesz skontaktuj sie na priv to moze pomoge
Pozdo
Jesli chodzi o pisanie sklepu od 0 - wyjdzie bardzo drogo wiec na poczatek nie polecam, tym bardziej ze nigdy nie masz gwarancji czy sklep 'zazre'. Z abonamentowymi nie mam doswiadczenia zadnego wiec nie bede sie wypowiadal.
Jesli chcesz skontaktuj sie na priv to moze pomoge

Pozdo
hyc!
KEFAS, nie safek.
KEFAS, nie safek.
- emils
- pisarz
Zdecydowanie Presta. Darmowa, od razu dostajesz sklep, kwestia dogrania wtyczek czy zmiany szaty jest bardzo prosta i cholernie intuicyjna. Wszystkie pliki (od konstrukcji strony i od szaty graficznej) są oddzielone w dodatku napisane w bardzo czytelny sposób dzięki czemu wystarczy troszke logiki i szybko możemy dopasować sklep do siebie.
Jeśli chodzi o modyfikacje wyglądu to zdecydowanie polecam do tego Firefox+firebug (o ile nie pomyliłem nazwy dodatku)-świetne narzędzie, daje podgląd na żywo bez konieczności zmiany w pliku. ba, daje Nam dokładną ścieżkę do pliku (nawet linijkę...) gdzie mamy zmienić to tak, aby było ok
Jeśli chodzi o modyfikacje wyglądu to zdecydowanie polecam do tego Firefox+firebug (o ile nie pomyliłem nazwy dodatku)-świetne narzędzie, daje podgląd na żywo bez konieczności zmiany w pliku. ba, daje Nam dokładną ścieżkę do pliku (nawet linijkę...) gdzie mamy zmienić to tak, aby było ok