Egzamin na kat. A po nowemu

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz
Imię: Bartłomiej
województwo: podlaskie

Re: Egzamin na kat. A po nowemu

Post autor: Słowiu » czw 16 maja 2013, 15:16

kazayoshi pisze:Widac nie taki diabel straszny i sie da.
Gratuluje :)
Zgodnie z prawem: jezdzic mozesz dopiero po odebraniu dokumentu stwierdzajacego posiadane uprawnienia czyli prawo jazdy, arkusz nie jest takim dokumentem, sam o to pytalem. Ale jak spytasz kolegow (nie tylko na forum) jak czesto niebiescy zatrzymuja kierownika jednosladu, ktory jezdzi (w miare) zgodnie z prawem to sam zdecydujesz czy jezdzic czy nie? :)

Moich znajomych jeszcze nie zatrzymali ani teraz ani w poprzednim sezonie.Wszyscy mi mówią że w tym momencie to ewentualnie jest mandat za brak dokumentu(50zł) bo uprawnienia już niby mam,nosi mnie strasznie żeby już pojeździć :-/
Codziennie spotykam wariatów pędzących na łeb na szyję.Czasami naprawdę trudno ich dogonić...

Awatar użytkownika
armen1pl
pisarz
pisarz
Imię: Arek
województwo: mazowieckie

Post autor: armen1pl » czw 16 maja 2013, 15:27

wsiadaj, szkoda czasu. ;) zima tuż tuż
Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika.

Awatar użytkownika
Ruda i Piotr
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Kasia
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: Ruda i Piotr » czw 16 maja 2013, 16:13

Słowiu pisze:Moich znajomych jeszcze nie zatrzymali ani teraz ani w poprzednim sezonie.Wszyscy mi mówią że w tym momencie to ewentualnie jest mandat za brak dokumentu(50zł) bo uprawnienia już niby mam,nosi mnie strasznie żeby już pojeździć :-/

Do puki nie masz dokumentu w garści, jeździsz bez uprawnień, a to, że są w trakcie wyrabiania to dla Ciebie jeszcze o tyle gorzej, że możesz je stracić nie trzymając ich nawet w garści :)

Nie uznaję, jak i większość Ownersów jazdy bez lejców.

R
Mamy dwie miłości- :rodzina i :motolove
VFR Viking SeXszyn North Roads

Fallen
pisarz
pisarz
Imię: Karol

Post autor: Fallen » czw 16 maja 2013, 17:53

Ruda i Piotr pisze:
Słowiu pisze:Moich znajomych jeszcze nie zatrzymali ani teraz ani w poprzednim sezonie.Wszyscy mi mówią że w tym momencie to ewentualnie jest mandat za brak dokumentu(50zł) bo uprawnienia już niby mam,nosi mnie strasznie żeby już pojeździć :-/

Do puki nie masz dokumentu w garści, jeździsz bez uprawnień, a to, że są w trakcie wyrabiania to dla Ciebie jeszcze o tyle gorzej, że możesz je stracić nie trzymając ich nawet w garści :)

Nie uznaję, jak i większość Ownersów jazdy bez lejców.

R
Popieram... trudno trzeba się uzbroić w cierpliwość, a jak będą niebiescy uparci to Ci odroczą wydanie prawka o rok....i za jazdę bez uprawnień na daną kategorię jeśli posiadasz na inną jest chyba 300, a nie 50 :)

No i gratki oczywiście :D
"Odwaga to świadomość, że jest się jedynym, który wie, jak wielkie ogarnia cię przerażenie"
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
Er­ra­re hu­manum est

Awatar użytkownika
kazayoshi
bywalec
bywalec
Imię: Kamil
województwo: śląskie

Post autor: kazayoshi » czw 16 maja 2013, 21:09

Mandat tak, ale jak kolega Fallen wspomina wyzej jest znacznie wyzszy niz 50zl. Czy cos wiecej to juz bedzie zalezalo od niebieskich - to sa tez ludzie i nie wiadomo czy trafisz na nie wiadomo jakiego to kozoka ze swiecacym lizakiem i palka ktora moze pokarac, czy na spoko czlowieka z ktorym pogadasz 5 minut i odjedziesz na moto z pouczeniem i usmiechem na twarzy.
Jak kogos bardzo nosi to i tak zrobi co bedzie chcial, nie wazne co przeczyta na forum ;p
Ja tez tak mialem i zanim zrobilem prawko to sporo mi gumy zeszlo z opon, ale (naszczescie) dopiero po otrzymaniu plastiku zauwazylem jak czasem niewiele brakuje zeby skonczyc w rowie przez kierowcow puszek z uprawnieniami ktorzy nie patrza w lusterka :/
Pamietaj ze nigdy nic nie wiadomo, a bez prawka czy to niebiescy czy firma ubezpieczeniowa maja dodatkowy pretekst zeby narobic Ci kolo dupy.

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Słowiu » wt 28 maja 2013, 22:52

Zapomniałem już o problemach z prawkiem,dzisiaj odebrałem okładki i pierwsze kilkadziesiąt km za mną :hooray motoride:
Codziennie spotykam wariatów pędzących na łeb na szyję.Czasami naprawdę trudno ich dogonić...

Awatar użytkownika
armen1pl
pisarz
pisarz
Imię: Arek

Post autor: armen1pl » śr 29 maja 2013, 15:24

Gratulacje jeszcze raz i uważaj na debilów w puszkach.
Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika.

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Słowiu » śr 29 maja 2013, 15:44

Dzięki Bardzo Kolego,do zoba na drodze :-)

adam_tomasz
teksciarz
teksciarz
Imię: Adam
województwo: wielkopolskie

Post autor: adam_tomasz » pn 01 lip 2013, 13:00

tak dla formalności oprócz gratulacji :)

1. z papierkiem że zdałeś egzamin nie możesz jeździć - jest to niezgodne z prawem tak jakbyś w ogóle nie miał prawka

2. w razie kontroli jeżeli masz jakąkolwiek inną kategorie (np prawko na B) to mandat 300 zł, a jeżeli nie masz żadnej to 500 zł

3. to nie prawda, że te 300 czy 500 zł to jedyna kara jaka może Cię spotkać, wszystko zależy od policjanta

Jakie prawa ma jeszcze policjant ?
Przede wszystkim może i powinien zakazać Ci dalszej jazdy (np masz zadzwonić po kogoś kto ma uprawnienia).
Już po pierwszym spotkaniu może skierować sprawę do sądu a ten oprócz nałożenia wyższego mandatu (nie pamiętam 2 czy 5 tyś zł, może orzec zakaz prowadzenia pojazdów, a jeżeli nie odebrałeś to odroczenie).
To czy sprawa trafi do sądy po pierwszym czy trzecim spotkaniu z policją zależy tylko od nich.

4. oficjalnie możesz jeździć motocyklem dopiero jak dostaniesz prawo jazdy do ręki (choć najważniejszy jest moment kiedy warszawka go wyprodukuje i zarejestruje u siebie - wówczas poprzez to że już istnieje w bazie jest ważny i wtedy ewentualnie dostaniesz te 50 zł za brak dokumentu)
najczęściej od razu wysyłają więc różnica to pewnie 2-3 dni a czekamy ok 14 dni więc lipa bo ciężko przewidzieć kiedy będzie już wyprodukowany

5. po ostatniej rozmowie z policjantami na motocyklach (na CZD w tym roku) 70-80% kontrolowanych motocyklistów jeździ bez uprawnień !!!!

6. poza konsekwencjami ze strony policji jest jeszcze jedna sprawa a mianowicie ubezpieczenie OC
Cokolwiek się stanie a nie masz uprawnień, ubezpieczyciel odmawia wypłacenia odszkodowania i wówczas sprawa zazwyczaj trafia do sądu i całą kasę osobie poszkodowanej wypłacasz z własnych pieniędzy (a odszkodowanie może być olbrzymie !!)

ok, a teraz wracając do samego egzaminu ;)

W Poznaniu mam XJ6 i np wolny slalom bez problemu na 1 bez gazu i nawet osoby początkujące nie mają większego problemu po kilku próbach ;) co do innych rzeczy to bym musiał podjechać obczaić np do nas na plac bo obecnie zajmuje się głównie doszkoleniami jak już ktoś ma prawko i swoje moto oraz wykładami dla kandydatów.

Zdawalność z tego co rozmawiałem jest ok 30 % zarówno teoria jak i praktyka, ale dokładne informacje będą niedługo (statystyki z WORD-u dostajemy z reguły co pół roku).
http://szkola-motocyklowa.blogspot.com - podstawowe informację o odzieży motocyklowej i technice jazdy motocyklem

ODPOWIEDZ