Wymiana dowodu rejestracyjnego ??
-
- bywalec
- Imię: Michał
- województwo: pomorskie
Wymiana dowodu rejestracyjnego ??
Witam mam pytanie kupiłem VFR-ke i nie chce jej przerejstrowac chcę tylko wykupić OC na nią i chciałbym jezdzić na starym dowodzie tylko jest taki myk ze skonczyły sie okienka na przeglady. Czy da sie jakos wymienic dowód bez przerejestrowania motorku czy jednak bede zmuszony przerejstrowac??
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
- patrycy77
- bywalec
- Imię: Patrycjusz
- województwo: śląskie
Re: Wymiana dowodu rejestracyjnego ??
Z tego co wiem, to zmianę dowodu rejestracyjnego może przeprowadzić tylko właściciel (+ ewentualny współwłaściciel) i to osobiście, chyba, że będziesz miał notarialne pełnomocnictwo. W takim razie musiałaby to zrobić osoba od, której ten motor kupiłeś...ale nie do końca rozumiem sensowności takiego układu...kupiłeś od kogoś motor...nie chcesz go przerejestrować (czyli masz jakiś układ z poprzednim właścicielem?) a chcesz opłacić OC ...a na kogo to oc będzie wystawione? można wykupić oc na inną osobę niż ta, która jest w dowodzie rejetsracyjnym? chyba nie....może się mylę??? a jeśli spowodujesz jakiś wypadek to komu "polecą" po składkach? ...troche to kombinowane sie wydaje...
pozdro

Zanim użyjesz słów: "ZAWSZE", "NIGDY" i "NA PEWNO" zastanów się czy jesteś w 100% pewny swojej wypowiedzi...
Mi się kiedyś wydawało....że jestem pewny:p
- patrycy77
- bywalec
aha...i można jeszcze inaczej. Jedziesz na stację diagnostyczną, dajesz dowód i mówisz, że nie możesz zmienić dowodu rejestarcyjnego, bo masz problemy z prawem własności do sprzętu - sprawy spadkowe itp. Koleś robi Ci przegląd, nie wbija go w dowód bo niema gdzie, tylko wydaje karteczkę, którą wozisz ze sobą;) ja tak już robię od 2009 roku z samochodem, który jest zarejetsrowany na osobę, która zmarła, a przerejstrować go nie mogę
mam nadzieje, że coś pomogłem..pozdro..ale jeśli nie musisz to nie kombinuj 

Zanim użyjesz słów: "ZAWSZE", "NIGDY" i "NA PEWNO" zastanów się czy jesteś w 100% pewny swojej wypowiedzi...
-
- bywalec
- Imię: Michał
- województwo: pomorskie
oki wielkie dzieki za pomoc. jesli bylo by miejsce w dowodzie do bym jezdzil na starym dowodzie ale ze sie konczy to wole przerejestrowac na siebie i bedzie najlepiej.
- patrycy77
- bywalec
i tak zrób 

- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Ja byłem po nowy dowód ze zwykłym pełnomocnictwem. Jeśli ktoś z rodziny to nic nie płaci a jak ktoś obcy chce pełnomocnictwo to płaci 17 zł. Ja taką sytuację miałem przynajmniej.patrycy77 pisze:Z tego co wiem, to zmianę dowodu rejestracyjnego może przeprowadzić tylko właściciel (+ ewentualny współwłaściciel) i to osobiście, chyba, że będziesz miał notarialne pełnomocnictwo.
A nie jest tak, że karteczka ważna jest tylko miesiąc?patrycy77 pisze:tylko wydaje karteczkę, którą wozisz ze sobą
- patrycy77
- bywalec
Być może coś się zmieniło, albo jak zwykel co urząd to obyczaje, albo ja coś pomyliłem z tym pełnomocnictwem - w każdym razie mi babka nie chciała wydać stałego dowodu rejestracyjnego, bo byłem sam bez żony (ona jako współwlaściciel auta) i nawet jej dowód miałem...
A co do tej karteczki z przeglądu...też tak myślałem - że tylko miesiąc, ale koleś w przeglądzie wystawia co roku nową...ostatnio starą mi zabrał
nie mam innego wyjścia...nie mogę przerejestrować auta, bo właściciel nie żyje a sprawa spadkowa w toku
...ale chyba koniec tematu...co nie? bo śmiecić zaczynam i głupoty pewnie pisze 
A co do tej karteczki z przeglądu...też tak myślałem - że tylko miesiąc, ale koleś w przeglądzie wystawia co roku nową...ostatnio starą mi zabrał